Stavanger Aftenblad

Størst giverglede i landet

- Stein Halvor Jupskås stein.jupskaas@aftenblade­t.no

ROGALAND: I år klatret fylket til topps i oversikten for TVAksjonen. I fjor endte Rogaland på femteplass.

Fylkeslede­r Ann Sesilie Tekfeldt vil ikke spekulere i om Kirkens Bymisjon er et bedre navn i Rogaland enn Unicef var i fjor. Hun velger heller å skryte av bøssebaere­rne som hun mener har gjort en fantastisk innsats.

– Vi har jobbet knallhardt for å få full dekning av bøssebaere­re. De gjorde en kjempejobb søndag i hver eneste lille gatestubb, sier Tekfeldt etter å ha oppsummert de foreløpige resultaten­e i går ettermidda­g. De viser at Rogaland er beste fylke med drøyt 24,8 millioner kroner, eller 52,41 per innbygger. De nasjonale tallene viser snaut 241,2 millioner kroner, eller 45,24 kroner per innbygger.

Svalbard ligger riktignok foran alle, både på fylkes- og kommunesta­tistikken med sine 411,45 kroner per innbygger, men Svalbard er hverken et fylke eller en kommune, så de får stille i en klasse for seg.

Bokn foran Utsira

Og på kommunesta­tistikken er det i år Bokn som topper, med hele 391,21 kroner på hver av kommunens 844 innbyggere.

–Jeg er dypt imponert over Bokn og de som bor der, ikke minst siden bygda er i sorg etter at to familiefed­re omkom under hummerfisk­e for en uke siden, sier Tekfeldt.

Mottoet for årets tv-aksjon var «Sammen er vi mindre alene». Rogalands storbyer har begge brukbare innsamling­sresultate­r, men Stavanger et hestehode foran. Innbyggern­e i Stavanger har gitt i gjennomsni­tt 54,90 kroner. Sandnes ligger en drøy femmer bak og kan vise til 49,61 per innbygger. Dette kan bli bedret når Sandnes slår seg sammen med Forsand. Der er det nemlig samlet inn 73,74 kroner per innbygger.

Også Stavangers nye innbyggere i Rennesøy og Finnøy er i gjennomsni­tt mer gavmilde enn de som alt bor i Stavanger kommune, Finnøy riktignok bare hårfint foran med 55,34 per innbygger. Rennesøybu­en har i snitt gitt 65,96 kroner.

Sola henger etter

På siste og 26. plass av rogalandsk­ommunene på den foreløpige lista i går ettermidda­g lå Sola, kommunen som stadig blir kåret til Rogalands og Norges beste, både når det gjelder naeringsli­v, kommunale avgifter og livskvalit­et. Sola samet inn 42,06 kroner per innbygger.

– Dette kan endre seg. Jeg vet blant annet at Phillips kommer med et bidrag samlet inn blant de som arbeider på Ekofisk. Dette beløpet er ikke registrert ennå, sier Ann Sesilie Tekfeldt.

Kanskje rekordår

– Hvor mye tror du innsamlet beløp vil stige før dere setter strek?

– Det vil helt sikkert stige, men det er vanskelig å spå hvor vi ender til slutt. Rekorden for landet som helhet ble satt i 2014, da til Kirkens Nødhjelp og vannprosje­kter i en rekke land. Da endte resultatet på 251 millioner kroner. Jeg ser ikke helt bort fra at vi kan nå dit før sluttstrek blir satt, sier fylkeslede­ren for TV-Aksjonen 2018.

– Man kan fortsatt gi sitt bidrag?

– Det er mulig å gi ennå, både på Vipps og på andre måter. Vi sier ikke stopp før i desember måned, sier Tekfeldt.

 ?? JARLE AASLAND ?? Christina Randulff, til venstre, Helle Randulff Stecher og Julie Naerheim Samuelsen var blant de 100.000 som samlet inn til TV-Aksjonen søndag.
JARLE AASLAND Christina Randulff, til venstre, Helle Randulff Stecher og Julie Naerheim Samuelsen var blant de 100.000 som samlet inn til TV-Aksjonen søndag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway