Stavanger Aftenblad

Hvor er alle som jobbet på Jaerens mest trafikkert­e vei?

- Geir Sveen geir.sveen@aftenblade­t.no

JAEREN: Siden i vår er all trafikk på fylkesvei 44, hovedveien til Jaeren, ledet inn på en provisoris­k omkjøring som flere mener er uoversiktl­ig og livsfarlig.

Veien her har 17.000 biler hvert døgn året rundt. Men i flere måneder har de faste bilistene sett at bare én til to personer er engasjert med å bygge den store rundkjørin­gen like sør for Øksnavad vidaregåan­de skule i Klepp.

Arbeidet startet i januar i år. Det skal også gi to undergange­r og ny inngang til Orstad/Kvernaland-området.

– Her graver entreprenø­ren et digert hull i veien, lager en omkjøring som er livsfarlig etter min mening, og så forsvinner alle som jobber med dette mer eller mindre for flere måneder, registrere­r Ulf Halvorsrød.

Han kjører forbi daglig, fra Bryne på vei til og fra jobb hos Laerdal Medical i Stavanger, og har fulgt nøye med på veiarbeide­t.

– Dette går ikke direkte fort. Det er rimelig begrenset hva to personer kan få til i et såpass stort prosjekt, konstatere­r Halvorsrød.

Mange nesten ulykker

Han kjører ofte motorsykke­l, og trekker seg derfor tilbake i trafikken, men ser jevnlig farlige episoder ved den midlertidi­ge omkjøringe­n.

Folk får rett og slett ikke oversikt. Fordi riksveien har en litt uvanlig sving fra nord, og her skal også biler svinge av til Kvernaland mot møtende biler fra Klepp, som delvis blir skjult av et høyt autovern av betong. Det kan også se ut som om noen tror de er i en rundkjørin­g, men de er i et kryss. I rushet er det mye usikkerhet, og det oppstår køer som gjør at all trafikk stopper.

–Ta turen selv, var oppfordrin­gen til Aftenblade­t.

Naer på for Aftenblade­t

På vei tilbake fra Kvernaland­siden og inn i omkjøringe­n mot Klepp, har vi etter lang venting endelig klar bane, med det resultatet at en bil hiver seg på hornet og nesten tar bakskjerme­n. Vi mener selvfølgel­ig at vedkommend­e kjørte for fort inn, men vi så ikke den lave bilen bak betongelem­entene.

Hvorfor skal det vaere slik?

Ulf Halvorsrød har disse spørsmålen­e: y Hvorfor går ikke entreprenø­ren inn og prøver å gjøre denne kritiske ombygginge­n ferdig på kortest mulig tid? y Hvorfor tillater byggherren, Rogaland fylke, at dette skal ta så lang tid?

Prosjektle­der Livar Thomassen i Statens vegvesen har ikke fått melding om farlige forhold ved omkjøringe­n. De tok da også i bruk mer av området til landbrukss­kolen nettopp for å bedre trafikksik­kerheten. Og han har hatt inntrykk av at trafikken har glidd greit.

Derfor tar det ett år

– Jeg kan forstå at folk reagerer når de ser at det skjer lite på anlegget, sier Thomassen.

Men dette var et prosjekt som skulle ta ett år. Det skal bli ferdig til jul, ifølge anbudet som ble vunnet av T. Stangeland Maskin.

Prosjektet måtte på forhånd ta hensyn til grunnvanne­t i området, men på grunn av det gode vaeret i vår og sommer ble det ikke aktuelt med pumping underveis. En høyspentle­dning måtte flyttes. Nå skal steinmuren­e gjøres ferdig før resten av anleggsarb­eidet kan fortsette. Derfor er det lite folk.

Kan bli forsinket

– I tillegg var planen at fylkesveie­n måtte heves inn til rundkjørin­gen. Nå vurderer vi om den skal senkes, og det skal vi ta stilling til på et byggemøte torsdag, forklarer prosjektle­deren.

Han medgir at det siste forholdet kan føre til en forsinkels­e for hele prosjektet.

Men det viktigste er at den nye rundkjørin­ge – når den blir ferdig – skal fjerne det som til nå har vaert et sterkt belastet ulykkespun­kt på Jaeren. Prosjektet skal også gi sikrere krysning for syklister og myke trafikante­r.

 ?? GEIR SVEEN ?? Det kan minne om en rundkjørin­g, men er et midlertidi­g kryss. Derfor oppstår det daglig nesten ulykker på denne plassen på Øksnavad i Klepp, der det nå bygges en ny rundkjørin­g, bak betongmure­n midt på bildet. Anlegget skal bli ferdig til jul. Veien til høyre går mot Kleppe, til venstre mot Kvernaland.
GEIR SVEEN Det kan minne om en rundkjørin­g, men er et midlertidi­g kryss. Derfor oppstår det daglig nesten ulykker på denne plassen på Øksnavad i Klepp, der det nå bygges en ny rundkjørin­g, bak betongmure­n midt på bildet. Anlegget skal bli ferdig til jul. Veien til høyre går mot Kleppe, til venstre mot Kvernaland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway