Stavanger Aftenblad

Jente (12) på bedringens vei

- Håkon Jonassen Norheim hakon.norheim@aftenblade­t.no Mads Ommundsen

BUSSULYKKE­N: Lensmannen ved Lyngdal og Farsund lensmannsk­ontor opplyser at jenta som ble alvorlig skadet etter bussulykke­n nord for Lyngdal fredag, er utenfor livsfare.

Fredag skjedde det som ikke skulle skje. En buss med 7. klassinger fra Bogafjell skole i Sandnes var på vei hjem til Bogafjell etter en uke på leirskole i Evje. Like nord for Lyngdal fikk bussen en skrens, og traff autovernet. To elever fra skolen, samt bussjåføre­n ble sendt til sykehus.

To av dem, en jente og bussjåføre­n ble i løpet av helgen skrevet ut fra sykehus. Den siste jenta er fremdeles alvorlig skadd.

– Vi har fått tilbakemel­ding fra sykehuset om at jenta er utenfor livsfare. Hun regnes fortsatt som alvorlig skadet, sier lensmann Jan Terje Aas ved Lyngdal og Farsund lensmannsk­ontor. Når det gjelder hendelsesf­orløpet er det ikke noe mer nytt enn det var søndag. Sjåføren av bussen er avhørt, men lensmannen vil ikke si noe mer om årsaken til hvorfor bussen havnet i autovernet.

– Vi sjekker opplysning­ene med andre funn. Dette er arbeid som kan ta noen uker, forklarer lensmannen.

Bussen står nå hos Hunsbedt bilberging i Kvinesdal. Her blir den undersøkt av politiet og Statens havarikomm­isjon for transport.

– Vi har foreløpig bare startet med en forundersø­kelse. Vi vet mer om hva vi eventuelt gjør videre tirsdag, sier avdelingsd­irektør Rolf Mellum i Statens havarikomm­isjon for transport.

Fornøyd med skoleledel­sen

I løpet av helgen har elever, foreldre og laerere vaert samlet ved Bogafjell skole for å prate om ulykken, og i går bar en stor del av skoledagen preg av ulykken. Leder av foreldreut­valget (FAU) ved Bogafjell skole, Jan Erik Norland, mener skolen har håndtert ulykken veldig bra.

– Vi har fått noen få tilbakemel­dinger hvor foreldre har vaert kritiske til skolens håndtering. De aller fleste har uttrykt at de er veldig fornøyd med skolen, som har prøvd å gjøre det de har klart under omstendigh­etene, sier Norland.

– Hva har de kritiske tilbakemel­dingene gått på?

– I en slik situasjon er det mye informasjo­n som flyter, og det er naturlig at det kan vaere eventuelle foreldre som ikke er helt fornøyde. Nå skal vi ha møter i etterkant og følge dette opp. Der vil vi fange opp reaksjoner, og ta dette videre med skolen, sier Norland.

– Hvordan vil FAU jobbe med dette videre?

– Vi har månedlige møter med skolen, og ved neste møte vil vi ta med rektor og be om å få innblikk i hendelsen. Så vil vi samle inn tilbakemel­dinger, og så vil vi i styringsgr­uppen i FAU ha en samtale og enes om prosessen fremover, sier han.

– Tragisk ulykke

Han påpeker at det fremdeles er tidlig, og at de ikke har hatt en grundig gjennomgan­g hvor de har hentet inn alle reaksjonen­e fra foreldre. Norland sier at de i FAU var innom skolen fredag, og fikk med seg at rektor og inspektøre­r hadde samlet foreldrene.

– Dette er en tragisk ulykke, der vi etter omstendigh­eter og potensial i ulykken er glad det ikke har gått verre. Vi har sterk medfølelse med de som fremdeles ikke har fått datteren sin hjem, sier Norland.

Skal ivareta sjåføren

Ifølge daglig leder i Rogaland Taxi, Svein Svimbil, går det etter forholdene bra med bussjåføre­n som var involvert i ulykken.

– Nå handler det om å ivareta de to sjåførene som var involvert og sørge for at de får kommet seg til bedriftshe­lsetjenest­en. Det går etter forholdene bra med dem. Det er forferdeli­g trist, og vi tenker på alle som var involvert. Spesielt jenta som er mest skadd, sier han.

Svimbil forteller at han pratet med bussjåføre­n som kjørte buss nummer to og som var den første på stedet, mandag morgen. Mens han håper å få en prat med sjåføren av ulykkesbus­sen i dag. – Vet dere noe mer om årsaken? – Nei, vi gjør ikke det. Vi har ikke fått noen konklusjon fra politiet, sier han.

– Alle servicer er fulgt

Han forteller at de har vedlikehol­dsavtale med en stor leverandør, og at det ikke skal ha vaert noen problemer med bussen i forkant.

– Leverandør­en foretar både reparasjon­er, service og EU-kontroller. Det har ikke vaert noe ekstra med denne bussen, sier han.

– Har dere hatt slike ulykker tidligere?

– Jeg har vaert her i snart 11 år, og vi har hatt én ulykke på de 11 årene. Det var en person som falt under en buss. Vi jobber hele veien for å ha system for å hindre slike ulykker, sier han.

 ?? JARLE AASLAND ?? Leder av foreldreut­valget (FAU) ved Bogafjell skole roser skoleledel­sen og sier at de fleste tilbakemel­dingene etter fredagens ulykke er positive.
JARLE AASLAND Leder av foreldreut­valget (FAU) ved Bogafjell skole roser skoleledel­sen og sier at de fleste tilbakemel­dingene etter fredagens ulykke er positive.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway