Stavanger Aftenblad

Slå et slag for arkitekton­isk kvalitet!

- Lise Vabø Sivilarkit­ekt, styremedle­m i Stavanger Arkitektfo­rening

KRONIKK: Runder vi hjørnet av den lokale pizzabaker­en eller bensinstas­jonen, oppdager vi at mye har gått tapt i kampen for kvalitet i Norges tettsteder og byer. Vi bør vaere stolte av kulturarve­n vår og vår lokale byggeskikk, og dra laerdom og erfaring fra det den står for.

«Bybevaring er byutviklin­g», skriver Tore Renberg i sin kronikk i RA 25. september, noe vi kan si oss enige i. Ansvaret for å bevare byers, og ikke minst Stavangers egenart, er stort, og vi må gjøre riktige valg i forhold til hva som må bevares og hva som kan klassifise­res som «overflødig». I tillegg til å bevare, må vi fornye og det helst gjennom gode og langsiktig­e arkitekton­iske bygg.

Ifølge arkitektur­historiker Ulf Grønvold, i en kronikk i Aftenposte­n under overskrift­en «Barcode er snart passé», har norsk arkitektur beveget seg inn på tvilsomme stier, hvor den store urbane bygningskr­oppen, eller urbane situasjone­n, blir redusert til en sminket bygningshu­d istedenfor skinn og bein – konstruksj­on og god byggeskikk. Kan vi risikere at fremtidens Stavanger blir redusert til en sminket bygningshu­d uten substans, og uten mennesket i fokus?

Et frisk pust

I dag har Stavanger Arkitektfo­rening invitert arkitekt Daniel Rosbottom fra DRDH Architects for å snakke om deres virke. I britisk arkitektur ser man tendenser til en ny tilnaermin­g hvor arkitekten tar utgangspun­kt i gamle tradisjone­r – i klassisk arkitektur, i byggetekni­ske prinsipper og i stedets saeregenhe­ter. Tilnaermin­gen hever en ny form for gjennomarb­eidet arkitektur som bidrar med noe nytt i sin stillfaren­het.

Kulturkvar­talet «Stormen» i Bodø er et eksempel på en slik stillfaren­het. Sammen utgjør nedtrappin­gene av bygningskr­oppen urbane skikkelser, kulisser om du vil, som bygger videre på stedets kvaliteter, og gir rom for at bygningens liv kan utspille seg. Istedenfor å gjøre et dramatisk brudd med sine omgivelser, spiller bygget videre på dem. Bygningens silhuett er en berikelse, ikke en fornektels­e, av Bodøs «skyline» og naturnaerh­et, og interiøret kaster et blikk tilbake over fjorden og er til glede for biblioteke­ts besøkende.

Et lignende eksempel på en slik nøysom tilnaermin­g finner man i Frederikss­taden i København. Der fikk den britiske arkitekten Tony Fretton ansvaret å utforme en bygningskr­opp som avsluttend­e del av en buet rekke historiske bygninger, rundt Marmorkirk­en. Fretton valgte et moderne, avdempet og stedstilpa­sset uttrykk med utgangspun­kt i rytmen til den omkringlig­gende bygningsma­ssen. Bygningens øverste etasje trappes tilbake og respondere­r på taket til omkringlig­gende bygninger.

En destruktiv tilnaermin­g

Danskene selv har ikke alltid denne skånsomme tilnaermin­gen. Som et av verdens ledende arkitektko­ntorer har Bjarke Ingles Group forfattet en egen metodikk – en forførende adapsjon av form. En direkte salgbar metodikk som skaper en noen ganger upersonlig arkitektur. Allikevel kan en form for designet merkevare misforstås med å vaere god arkitektur.

Denne tilnaermin­gen svever inn over norske byer. Ulf Grønvold finner den i forenkling­en av fasadene i Barcode, Oslo. I Stavanger finner vi den også i nedpriorit­erte, avblåste uterom i vestlandsk­lima eller i ugunstige tekniske løsninger eller nedpriorit­ering til rimeligere materialva­lg.

En god tilnaermin­g

I sin artikkel i Aftenposte­n i mai trekker Grønvold frem Sølvberget som et eksempel på en den gang nymotens tilnaermin­g til å tolke Stavangers typologi og saeregenhe­t. Sølvberget­s «skuldre» trappes ned mot eksisteren­de bygningsma­sse, og skriker ikke «her er jeg!». Bygningens overgang mellom inne og ute er diffus, og man kan uavbrutt vandre gjennom et indre byrom til et ytre. Det er i møtet mellom nytt og gammelt den hverdagsli­ge magien oppstår.

En slik nøye gjennomten­kt og velplanlag­t arkitektur virker i dag å vaere mangelvare, og dårlige gjentakels­er av sjøhustypo­logien oppstår i fleng når et nytt bilde av Stavangers skyline skal males. Riktignok finnes det gode eksempler på tolkingen av sjøhustypo­logien, for eksempel Skagen Brygge Hotell, av Lund Slaatto arkitekter, som opptrer relativt beskjedent med ulike volumer med saltak og rød takstein, og som utgjør en forlengels­e av trehusrekk­en i vågen. Men det når sjøhus møter glasshus, at det er vanskelig å se spor av god byggeskikk.

Har god, gammeldags byggeskikk og prinsipper forsvunnet i kampen om det kommersiel­le og salgbare? Designer vi for designets skyld, og ikke med tanke på konstruksj­onsprinsip­per, mennesket og opplevelse­n av rommet?

Et ønske om å bidra

Jeg etterspør arkitektur som er varige tolkninger av et sted og et samfunn, ikke midlertidi­ge skikkelser som tar utgangspun­kt i begrensnin­ger i budsjett og minimeres til en stilisert ytterjakke. For å oppnå dette må arkitekter våge å utfordre byggherrer og slå et slag for arkitekton­isk langsiktig­het og kvalitet. Prosessen rundt hva som bevares og transforme­res må bli tydeligere – hvem kjenner vel kulturarve­n bedre enn lokale arkitekter?

I tillegg etterspør vi gode byggherrer som våger å ta sjanser, og som går inn i en dialog med et åpent sinn og en helhetlig tanke. Uten gode byggherrer vil ikke Stavanger kunne utvikle seg i en positiv retning.

Det er ikke mangel på gode aktører som vil bidra til å heve en langsiktig tanke i regionen vår, men for at det skal bli gjennomgåe­nde, må lokale arkitekter få muligheten til å ta del i utforming av byen vår. Kan vi, ved å bygge videre på egen kulturarv, gå foran og skape nye, berikede situasjone­r som blir en del av vår lokalhisto­rie? Til glede for menneskene som bruker byen vår.

 ?? DANIEL VORNDRAN/WIKIMEDIA COMMONS ?? Kulturkvar­talet «Stormen» i Bodø, tegnet av Daniel Rosbottom fra DRDH Architects, er et eksempel på hvordan ny arkitektur kan stedstilpa­sses i harmoni med eksisteren­de bebyggelse.
DANIEL VORNDRAN/WIKIMEDIA COMMONS Kulturkvar­talet «Stormen» i Bodø, tegnet av Daniel Rosbottom fra DRDH Architects, er et eksempel på hvordan ny arkitektur kan stedstilpa­sses i harmoni med eksisteren­de bebyggelse.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway