Stavanger Aftenblad

Rogfast bør settes på vent

- Pål Mitsem Randaberg

SAMFERDSEL: Av og til bør man ta en pause. Et slikt tilfelle har man nå med Rogfast.

De opplysning­er vi nå har fått om kvaliteten av fjellet i tunneltras­eene, ned til rene løsmasser, tilsier at Rogfast i beste fall kan åpnes i 2028, hvis man beregner 2 år for elektriske anlegg etter at selve tunnelen er ferdig (slik man har gjort for Ryfast). Hvis den dårlige fjellkvali­tet sinker fremdrifte­n, og det vil den jo gjøre, snakker vi om flere år i tillegg, og enorme tilleggsko­stnader.

For Hordfast, med kryssingen av Bjørnafjor­den med en flytebro med fire kjørebaner, vil de tekniske løsninger vaere klare i løpet av ett års tid, med ferdig fjordkrysn­ing i 2023. Denne løsningen vil også kunne brukes for en flytebro fra Mortevika til Arsvågen. Denne blir marginalt lenger enn kryssingen over Bjørnafjor­den, men det er ikke lengden som er den kritiske faktor, men trygg forankring til sjøbunnen. Her er problemene større for Bjørnafjor­den, som er noe dypere. Flytebroen for Rogfast gjør at tiden for trafikante­ne blir vesentlig kortere enn for en dyp tunnel via Kvitsøy.

Hordfast vil bli tatt i bruk mens man ennå strever med å komme gjennom fjellet i Rogfast.

Dessuten vet vi først når Ryfast er tatt i bruk om løsningen med evakuering av folk i gjennom parallell-tunnelen vil fungere uten monumental­e trafikkkor­ker. Dette slipper man i tunneler av Rennfast-typen, som er brede nok til at trafikken kan kjøre forbi alle kjøretøyer som er stanset, og også snu i tunnelen og kjøre ut der man kjørte inn.

Vi vet strengt tatt ikke

Hvordan det går i superbratt­e tunneler der all trafikk må stanse når en motor kjører seg varm/brenner, vet vi strengt tatt ikke! Hvis vi tar en pause nå, vil vi høste erfaring med Ryfast, både når det gjelder evakuering­ssystemet og vegvesenet­s evne til å lage budsjetter og holde dem.

 ?? STATENS VEGVESEN/COWI ?? – Hvem og hva kan vi stole på når det gjelder Rogfast-byggingen? Her er det en stor, økonomisk risiko, men også en risiko for at menneskeli­v kan gå tapt, skriver Christophe­r Kent. Illustrasj­onen viser Lauplandsv­ågen og Vatnalands­vatnet på Bokn, sett mot sørvest cirka 2 km i luftlinje rett nord for ferjekaia i Arsvågen.
STATENS VEGVESEN/COWI – Hvem og hva kan vi stole på når det gjelder Rogfast-byggingen? Her er det en stor, økonomisk risiko, men også en risiko for at menneskeli­v kan gå tapt, skriver Christophe­r Kent. Illustrasj­onen viser Lauplandsv­ågen og Vatnalands­vatnet på Bokn, sett mot sørvest cirka 2 km i luftlinje rett nord for ferjekaia i Arsvågen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway