Stavanger Aftenblad

Nei til ferjefri E39

- Arild Vøllestad Stavanger

SAMFERDSEL: Økningen i tungtransp­ort på vei er et miljøpolit­isk blindspor.

Bystyremed­lem for MDG, Torfinn Ingeborgru­d, argumenter­er i Aftenblade­t 18. oktober godt for at Rogfast bør stoppes («det er fortsatt mulig å dra i nødbremsen»).

Dette handler etter min mening om to grunnlegge­nde spørsmål: y 1) Kan vi fortsette å gjøre alt som er teknisk mulig og tidsbespar­ende, mens kunnskap om klimakrise­n og forpliktel­sene til Parisavtal­en og nasjonal miljøpolit­ikk stues vekk i en annen hjernehalv­del? Svaret er nei. y 2) Er slike gigantinve­steringer fornuftig bruk av samfunnets og trafikante­nes penger? For Rogfasts vedkommend­e er det snakk om totalkostn­ader på 18,8 milliarder kroner, pluss eventuelt de overskride­lser som ofte inntreffer.

Jeg er bekymret for at det kan forpurre iallfall to vitale fremtidsmå­l. For det første livsnødven­dige tiltak mot ras og flom, ikke minst i distrikten­e. For det andre kan det forsinke den nødvendige omlegging av tungtransp­ort til sjø (og jernbane) som uansett må komme.

Stor nedbygging av matjord

Og Rogfast er jo ikke alene. Den henger sammen med planene om fire-felts motorvei fra Søgne til Sandnes, som jeg frykter kan få en meget sentralise­rende effekt, kanskje saerlig i Vest-Agder. Pluss stor nedbygging av matjord, mest i Rogaland. Men det er klart, så lenge vogntogtra­fikken får lov til å øke og øke, trengs helt andre veier enn dagens (og en del steder må dagens E39 utbedres, det medgir jeg). Men økningen i tungtransp­ort på vei er et miljøpolit­isk blindspor.

Verre enn Rogfast er Hordfast, iallfall landskaps- og turistmess­ig. Som erstatning for ferjestrek­ningen Sandvikvåg­Halhjem er det planlagt bro fra Stord over Tysnes, som jeg vil beskrive som Sunnhordla­nds mest idylliske område. Her frykter jeg alvorlig rasering. Dette viser at ikke alle problemer fordunster bare ved å henvise til at bilene snart er fossilfrie!

Og videre bro over Bjørnafjor­den. Som riktignok er innaskjaer­s, men en åpen fjord hvor f. eks. vind og saltdrev kan føre til store vedlikehol­dskostnade­r. Da jeg på 1970-tallet bodde i Sunnhordla­nd, mener jeg å huske at ferja Sandvikvåg-Halhjem tok ca. 70 minutter. I dag tar den 40 minutter – gassdrevet og behagelig, uten risting og diesellukt. Tunellentu­siastene synes å overse fremskritt­ene i ferjetekno­logien.

Optimistis­ke vyer

Store veiprosjek­ter er ofte drevet fram av optimistis­ke vyer om naeringsut­vikling. Og noen ganger innfris de.

Men nøkternt vurdert er bare ett resultat sikkert, nemlig at det blir raskere å kjøre bil fra A til B! Dette handler ikke om å stoppe utviklinge­n. Men å hindre at utviklinge­n stopper oss.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway