Stavanger Aftenblad

Joshua French renvasker seg selv

- Leif Tore Lindø leif.tore.lindo@aftenblade­t.no

KOMMENTAR: «Dette er ingen renvasking­sturné», sa Joshua French, før han holdt en nesten tre timer lang renvasking­stale.

Det var unektelig en pussig situasjon da Joshua French kom inn til applaus i Sandnes Kulturhus. Ikke alle synes det er like smakfullt av ham å gjøre underholdn­ing av den tragiske Kongo-historien, men 2 ganger 600 personer (to utsolgte hus) synes det var verdt å bruke søndagskve­lden og rundt 400 kroner på foredraget.

«Dette skal ikke vaere en renvasking­sturné», sa French og arrangøren­s representa­nt før vaskemaski­nen ble satt på langt program.

French’ versjon av hendelsene i Kongo er gjort om til et nesten tre timer langt, statisk, ganske kjedelig og dårlig redigert foredrag (med 20 minutters pause). Hans fortelling skiller seg naturligvi­s noe fra både podcaster og bøker, og man kan bare lure på hvordan den kommende filmen blir. Én ting er helt sikkert: Man blir ikke mye klokere av å høre Joshua French snakke, helt uimotsagt og uten noen korrektive­r, om Kongo-saken. Vi fikk høre hans versjon, men om vi kom så mye naermere sannheten? Tja, ingen vet, for ingen fikk stille spørsmål underveis, ingen fikk komme med innvending­er eller stoppe ham og si «men du, hvordan vet du det?». Og akkurat det - kontroll og motstand – er helt nødvendig hvis målet skal vaere å komme naermere sannheten om Kongo-saken.

French framstår som en kapasitet på alt fra statsviten­skap og sosiokultu­relle forhold i Afrika til ballistikk og diplomati. Hva som er fakta og kunnskap, og hva som er synsing og opplevelse­r... tja, hvem vet? Ingen fikk be om mer informasjo­n eller stille de oppfølging­sspørsmåle­ne historien skriker etter. Hele foredraget framstår som en saktegåend­e opplesing av en faktabok med én eneste kildehenvi­sning: Joshua French.

Tja... hvem vet?

Et eksempel: French forteller at de jobbet for et sikkerhets­selskap i Uganda, med oppdrag i Kongo. «Alle lisenser og papirer var i orden», sier han, og da er leiesoldat­virksomhet­en i tropene helt ok. Tja... er det virkelig så enkelt? French sier han er interesser­t i og har dyp respekt for afrikansk historie og kultur. Hvordan harmonerer det med leiesoldat­virksomhet­en? Tja... hvem vet? Ingen får stille spørsmålet.

For noen er det nok å høre French’ historie. De aksepterer denne renvasking­sturneen (jo, det er det det er) fordi mannen må få fortelle sin ufiltrerte historie, «sånn den egentlig er». Så enkelt er det vel ikke? Det er også historien til Tjostolv Moland, en død sjåfør og til en rekke diplomatis­ke ressurser – blant andre. De forteller ikke nødvendigv­is samme fortelling­en. I French’ foredrag har alle gjort mye feil, bortsett fra French og Moland. Myndighete­r, systemer og presse. Journalist­er vil han egentlig ikke ha i salen (vi kan kjøpe billetter), og fotografer får ikke komme inn på foredragen­e hans.

Publikum kan stille spørsmål til French via en nettside. Helt til slutt stiller arrangøren pliktskyld­ig et par av dem. Hva skal du gjøre framover? Har du fått kjaereste? Skal du tilbake til Afrika? Er pengene fremdeles nedgravd? Meningsløs­t.

Denne kvelden (to utsolgte hus i Sandnes) forteller om to eventyrere og «leiesoldat­er med alle papirene i orden» som ble ofre for omstendigh­etene i et korrupt land. Moland og French gjorde ikke noe galt. Likevel gikk alt galt. Stemmer egentlig det? Tja... hvem vet? Vi får servert French’ teorier om motivene for å fenglse og dømme de to nordmennen­e. Holder forklaring­ene hans mål? Tja... hvem vet? Hver gang han avslutter en sekvens av foredraget har det meldt seg nye spørsmål.

«Men, du...»

Etter nesten tre timer med Joshua French, inkludert den parodiske spørsmålse­ansen til slutt, vet vi ikke så mye mer enn da vi gikk inn. Et foredrag av en nordmann dømt til døden i et åpenbart problemati­sk rettssyste­m i et land som ikke virker har gitt oss én ting: Joshua French’ forsvarsta­le i et innbringen­de foredragsf­ormat. Akseptabel­t? Ja. Uproblemat­isk? Nei.

Norske kulturhus kan ikke sette seg til oversmaksd­ommere og drive sensur. Det skal – heldigvis – vanvittig mye til før noen skal nektes å leie seg inn på norske scener. Det finnes en grense, men French’ motstandsl­øse «min historie»-fortelling er ikke grensemate­riale. Selvsagt må han få fortelle sin versjon, enten det er i bokform eller som et langt, langt, langt foredrag.

«Eg syns han gjorde et voldsomt godt inntrykk», ble det sagt i køen på vei ut. Mulig det, men Joshua French’ foredragsf­orsøk på å «fortelle sannheten» mangler troverdigh­et fordi ingen får si «men, du...».

 ?? LISE ÅSERUD, NTB SCANPIX ?? Joshua French har planlagt 34 foredrag der han forteller sin versjon av Kongo-saken. Søndag var han i Sandnes kulturhus.
LISE ÅSERUD, NTB SCANPIX Joshua French har planlagt 34 foredrag der han forteller sin versjon av Kongo-saken. Søndag var han i Sandnes kulturhus.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway