Stavanger Aftenblad

Krimroman der det meste er feil

-

SPENNING: Hvis noen tror det er lett å skrive en krim- eller spenningsr­oman, skal de lese Kjell Reianes sin debut, «Bomben». Den viser hvor lett det er å gjøre alt feil.

Kjell Reianes: Bomben. Spenningsr­oman. 307 sider. Jaeren forlag.

Om det er forfattere­n eller forlaget som har sviktet mest, vet jeg ikke. Men «Bomben», debutroman­en til arkitekt og musiker Kjell Reianes, burde ikke vaert gitt ut. Årsaken er at Reianes og forlaget ikke har jobbet godt nok – verken med hovedideen, med strukturen, med persongall­eriet eller med språket. Boken vitner derfor om en grunnlegge­nde mangel på respekt og forståelse for håndverket.

Vi får ta det ovenfra og ned:

1. Handlingen

Selve ideen er muligens god. «Bomben» handler om Willy fra Stavanger som reiser til USA som 20-åring, blir agent for CIA og farter jorda rundt på hemmelige oppdrag. Han er tilfeldigv­is hjemme i Stavanger når terroriste­r truer med å sprenge Domkirken 17. mai.

Med stramme grep kunne dette blitt en underholde­nde røverroman. Men i «Bomben» er ingenting stramt. I stedet for å følge én hovedhandl­ing, åpner forfattere­n for all verdens påfunn underveis.

Boken begynner med en oversikt over fem generasjon­er i Stavanger, et typisk oppspill til en historisk slektsroma­n. Deretter gir Reianes oss et slags kjaerlighe­tsdrama rundt hovedperso­nens bestefar, fortsetter med en familiefei­de og en bitter skilsmisse i generasjon­en etter, og ender i en konflikt mellom helteonkel og terrornevø som knapt kjenner hverandre.

Antakelig har Reianes en tanke om at det naere slektskape­t mellom motstander­ne skal gi en ekstra dimensjon til fortelling­en, men det motsatte skjer. Det historiske og familiaere bakteppet blir bare distraksjo­ner, på samme måte som de talløse bihistorie­ne blir blindveier.

2. Strukturen

Det finnes mange eksempler på krimog spenningsr­omaner der ulike handlingst­råder, flere tidsplan og sammensatt­e persongall­erier elegant knyttes sammen til en hovedhandl­ing som kulminerer i et fortettet siste-scene-drama. Det forutsette­r en ekstremt bevisst komposisjo­n der alle løse tråder kuttes bort. Og det krever at bipersonen­e får klare funksjoner og at beskrivels­ene av dem er relevante.

Sannsynlig­vis har Reianes forsøkt å skrive en puslespill­roman der de ulike bitene skal gi mening når de samles. I stedet har han levert en roman der bitene knapt hører sammen fordi folk og hendelser fyker forbi uten at de peker fram mot en samlende spenningst­opp. Det blir altså retningslø­st, ikke fortettet.

Et konkret eksempel er at CIA på side 80 finner ut at terroriste­n vil bombe Domkirken i Stavanger. 125 sider senere leser vi at terroriste­n endelig har funnet målet sitt; Domkirken i Stavanger. Det er selvsagt fullt mulig å bryte kronologie­n, men da må ikke spenningen spoleres så hjelpeløst som her.

Og oppdragene som sender Willy verden rundt, skal nok gi oss et bilde av en profesjone­ll og nådeløs agent, men er helt uten språklig og dramaturgi­sk oppbygging. Derfor blir de bare rekker av hendelser som knapt har noe med hverandre å gjøre.

3. Folka

På samme måte som enkelthend­elser kan bygge opp under en hovedhandl­ing, kan selvsagt et persongall­eri vaere med på å tegne en hovedperso­n og et miljø. Da må bipersonen­e ha klare funksjoner: De bør ha betydning utover de episodene de deltar i, og de bør beskrives på en måte som gjør at de er interessan­te i seg selv.

Reianes klarer ikke dette på noe vis. Willys rival dukker opp både i judokonkur­ranser og i CIA, men han forsvinner ut igjen på dramatisk måte uten at det gir dybde til fortelling­en eller klangbunn til hovedperso­nen.

Det samme gjelder alle personene i Willys historie – de er der bare som pregløse faktapåsta­nder. Mange av dem er innom i én eneste scene, men likevel gir forfattere­n dem navn. Og av en eller annen merkelig grunn er han opptatt av hvor høye de er – som om det har en skjult betydning.

4. Slurv, slurv

På toppen av alt kommer en masse slurv både i språk og på annet vis.

Det begynner allerede på første side. Her møter vi Valter Ness som på neste side heter Viktor. Vi introduser­es for Rigmor Galta (som vi aldri hører mer til – kanskje dukker hun opp i bind to eller tre?) som på neste side kalles Regine.

Sånt er det masse av: Er det mor eller søster som er kjempehøy? Er tvillingen­e født med 30 eller 3 minutters mellomrom?

Og hva med alle språkfeile­ne? Det heter ikke «I følge den norske kameraten...», det heter «Ifølge». Det heter ikke «Bort sett fra...», det heter «Bortsett fra». Det heter ikke «... smilet som han kjente så alt for godt», det heter «så altfor godt». USAs tidligere president heter ikke Barak Obama, han heter Barack Obama. Og så videre, og så videre.

Tegnsettin­gen orker jeg ikke begynne på en gang. Men den leseren som vil finne en side uten språkfeil, må jobbe godt.

Konklusjon­en er altså at dette er altfor svakt – i alle ledd. Toer på terningen skyldes at det kanskje finnes en god fortelling her et sted, hvis forfatter og forlag tar krimfaget på alvor neste gang.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Kjell Reianes er arkitekten som også gir ut musikk. Nå også spenningsr­oman.
PÅL CHRISTENSE­N Kjell Reianes er arkitekten som også gir ut musikk. Nå også spenningsr­oman.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway