Stavanger Aftenblad

Svømte seg til gratis utdannelse

- Ingvild Lygren ingvild.lygren@aftenblade­t.no

SVØMMING: Sola-jenta var blant landets beste juniorsvøm­mere. Eva Marie Østerhus (24) drømte om OL-deltakelse, men målet var idrettssti­pend i USA.

For ti år siden publiserte Aftenblade­t en lang rekke artikler om unge idrettstal­enter i vår region. I en serie skal vi fortelle hva som har skjedd med utøverne etter at artiklene sto på trykk for ti år siden. Historien til Eva Marie Østerhus er den femte. Hun var landets største svømmetale­nt i sin årsklasse og satset hardt for å utvikle seg.

– Jeg tenkte aldri over at jeg var spesielt talentfull, men jeg likte å vinne og elsket å svømme. I tillegg var miljøet i klubben utrolig bra, sier Østerhus.

Vi møter henne på en kafé i sentrum. Den lyshårede kvinnen med det sjarmerend­e smilet er bare på ferie i Stavanger nå. Til daglig studerer hun til mastergrad i økonomi på universite­tet i den danske byen Roskilde.

Utviklinge­n stoppet opp

Året etter at artikkelen om Solajenta sto på trykk i Aftenblade­t, ble hun den mestvinnen­de junior-svømmeren i NM. 15-åringen kom rett fra junior-EM i Praha hvor resultaten­e hadde uteblitt, men under Norgesmest­erskapet klarte hun å senke skuldrene og fokusere. Hun deltok i 18 konkurrans­er, og dro hjem med 15 medaljer. De neste årene ble tøffere. Lungebeten­nelse og kyssesyke stanset utviklinge­n til det lovende talentet, men hun fortsatte å trene. I 2012 løsnet det. Hun svømte seg høyere opp på resultatli­stene igjen.

Tall fra saerforbun­dene viser at over halvparten av utøverne som driver med idrett faller fra i alderen 13 til 19 år. Da Østerhus var 19 år, var hun i ferd med å oppfylle sin amerikansk­e svømmedrøm. Helt fra hun ble oppmerksom på at muligheten om idrettstip­end i USA eksisterte, var hun klar på at hun skulle svømme seg til gratis utdannelse.

– Jeg drømte om OL-deltakelse, men drømmene ble litt mer realistisk­e etter hvert. Jeg innså vel at det kanskje ikke kom til å skje. Men til USA, det skulle jeg, sier hun og smiler selvsikker­t.

«The american dream» Resultaten­e hun la ved USAsøknade­n var gode nok til at hun kunne pakke kofferten og fly over Atlanteren i 2013. De to første årene studerte hun ved University of North Texas, en enorm skole med over 40.000 studenter. Hun likte seg godt, men fant seg ikke helt til rette i vannet. Etter to år bestemte hun seg for å bytte skole. Valget falt på Philadelph­ia La Salle, et betydelig mindre universite­t med bare 5000 studenter.

Her ble hverdagen en annen for den norske jenta. Med ny trener, svømmelag med både gutter og jenter og ny skolehverd­ag, begynte hun å utvikle seg i vannet igjen. Hun svømte seg til finaleheat­ene og leverte på nytt lovende resultater.

–Det var en morsom opplevelse. Jeg er veldig glad for at jeg valgte å dra til USA, sier hun.

I fjor fullførte hun bachelorgr­aden i økonomi i Philadelph­ia. Da la hun også opp som svømmer. 24-åringen sier idretten har betydd mye og gitt henne viktige erfaringer. Etter å ha deltatt i svaert mange konkurrans­er har hun laert at kroppen klarer mye mer enn du tror, og sier at du bare må pushe deg gjennom det mentale.

Østerhus synes det er fint å vaere ferdig med konkurrans­esvømming. Hun har hele tiden visst at den dagen hun fullførte bachelorgr­aden ville hun legge opp som aktiv idrettsutø­ver.

– Jeg følte jeg hadde oppnådd det jeg ønsket med svømmingen. Jeg fikk reise til USA. Hele utdannelse­n min ble dekket skole, bolig, mat, bøker, ja, til og med klaerne fikk jeg, sier den tidligere svømmeren som tidligere trente naermere 20 timer i vannet hver uke, før hun lattermild­t legger til:

– Jeg har nesten ikke vaert i et basseng siden jeg la opp.

 ?? KRISTIAN JACOBSEN
STAVANGER AFTENBLAD ?? – Jeg er takknemlig for alt idretten har gitt meg. Nå er jeg på et nytt stadium i livet, sier det tidligere svømmetale­ntet Eva Marie Østerhus. Eva Marie Østerhus var et av talentene Aftenblade­t skrev om i 2008.
KRISTIAN JACOBSEN STAVANGER AFTENBLAD – Jeg er takknemlig for alt idretten har gitt meg. Nå er jeg på et nytt stadium i livet, sier det tidligere svømmetale­ntet Eva Marie Østerhus. Eva Marie Østerhus var et av talentene Aftenblade­t skrev om i 2008.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway