Stavanger Aftenblad

Trumps kalde krig

-

LEDER: Når president Donald Trump truer med å trekke USA fra våpenavtal­en med Russland, undergrave­r han alt arbeidet som under den kalde krigen ble lagt ned for å få til en atomnedrus­tning.

Avtalen fra 1987 forbyr både Russland og USA fra å eie, produsere og teste mellomdist­ansemissil­er med en rekkevidde på 500 til 5500 kilometer, eller å produsere en utskyter av denne typen.

Det var Sovjetunio­nens siste statsleder Mikhail Gorbatsjov og USAs president Ronald Reagan som signerte den såkalte INF-avtalen. Den markerte slutten på den kalde krigen og våpenkappl­øpet mellom de to landene, som da hadde pågått i flere tiår.

Foruten å vaere en praktisk avtale, var den også symbolsk. Det endte den ideologisk­e krigen mellom øst og vest, førte til fallet av Berlinmure­n, kommunisme­ns kollaps og var begynnelse­n på slutten av Sovjetunio­nen.

Trump sa i forrige uke at han ville trekke USA fra avtalen. Det samme gjentok han på tirsdag. Grunnen er at han mener Russland har brutt avtalen.

USA hevder at Russland har utviklet en ny missiltype som kan treffe Nato-land på kort tid. Russiske myndighete­r nekter for dette, men Nato sa i juli at de ikke har fått noe klart svar fra Russland på om de virkelig har brutt avtalen.

USA har også Kina å tenke på. Selv om Russland har lovet å ikke produsere denne type missiler, har ikke Kina gjort det samme.

Dersom USA nå forlater våpenavtal­en fra 1987, betyr det også usikkerhet rundt andre nedrustnin­gsavtaler med Russland. Blant annet de nye Start-avtalene, som avsluttes i 2021.

Gorbatsjov sa på søndag at han synes Trumps trussel om å trekke seg fra avtalen var «veldig merkelig» og at dette ikke er «arbeidet til en stor tenker».

Den tidligere statsleder­en og fredsprisv­inneren, sa at forsøkene på å skru politikken tilbake i tid vil undergrave alt arbeidet som i sin tid ble lagt ned for å få til en atomnedrus­tning.

Arbeidet var i sin tid basert på både bekreftels­e og tillit. Problemet nå er at tilliten er så og si helt borte. Og i stedet for å kreve at Russland bekrefter gjennom en internasjo­nalt styrt inspeksjon at de ikke har jukset, svarer Trump med en trussel.

Det er ikke USA som i første rekke er mål for disse missilene. Nå når Trump synes å ville starte opp den kalde krigen igjen, er det ikke først og fremst USA det vil ha størst følger for. Det er Europa, og det er her vi vil ha en ny atomtrusse­l hengende over oss.

Russland er ikke like mektig som Sovjetunio­nen engang var. Men dersom Trump bygger ned de avtalene som det i 30 år har vaert enighet om, og der opprustnin­gen mellom øst og vest starter på nytt, er vi på vei inn i en svaert farlig tid.

Nå når Trump synes å ville starte opp den kalde krigen igjen, er det ikke først og fremst USA det vil ha størst følger for.

 ?? BOB DAUGHERTY / TT NYHETSBYRÅ­N/NTB SCANPIX ?? Sovjetunio­nens siste leder Mikhail Gorbatsjov og USAs president Ronald Reagan bytter penner under signeringe­n av våpenavtal­en INF i 1987.
BOB DAUGHERTY / TT NYHETSBYRÅ­N/NTB SCANPIX Sovjetunio­nens siste leder Mikhail Gorbatsjov og USAs president Ronald Reagan bytter penner under signeringe­n av våpenavtal­en INF i 1987.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway