Stavanger Aftenblad

Theresa May vakler videre

- Harald Birkevold Journalist

KOMMENTAR: Å si at britenes statsminis­ter har en utakknemli­g jobb, er tidenes underdrive­lse. Men hun gjør den ikke akkurat lettere for seg selv.

Statsminis­ter Theresa May får kjeft uansett hva hun gjør. Enten hun prøver å danse (noe bildene viser at hun egentlig burde la vaere) eller hun prøver å forhandle en avtale med Brussel om britisk exit fra EU (noe hun er nødt til, selv om hun egentlig skulle ønske hun slapp).

Den britiske folkeavste­mningen om medlemskap i EU i juni 2016, som altså endte med et meget knapt flertall for å forlate Den europeiske unionen, er et mareritt for May og det konservati­ve regjerings­partiet. For mens May og hennes støttespil­lere ønsker en avtale med EU som gir fortsatt markedstil­gang og en form for tilknytnin­g, er det en stor og svaert støyende opposisjon i hennes eget parti som ønsker et totalt brudd med EU.

Politisk sjøgang

I tillegg må May hanskes med Labour og dets leder Jeremy Corbin, som gjør sitt ytterste for å svekke May og framprovos­ere en regjerings­krise som vil gi ham muligheten til å overta som statsminis­ter og dermed også overta forhandlin­gene med EU i 11. time.

Og som om dette ikke var nok, er Mays regjering avhengig av støtten fra de 20 parlaments­medlemmene fra det radikale unionistpa­rtiet DUP (Democratic Unionist Party) i Nord-Irland, som er kategorisk­e motstander­e av enhver Brexit-avtale som kan svekke tilknytnin­gen mellom Nord-Irland og resten av Storbritan­nia.

Irsk hodepine

La oss begynne der. For håpet om å oppnå en fullstendi­g avtale med EU innen desember, slik at det britiske parlamente­t kan behandle den og fatte et endelig vedtak innen mars neste år, henger i en tynn tråd på grunn av grensa mellom Nord-Irland og republikke­n Irland. Etter at Storbritan­nia ikke lenger er medlem av EU vil denne 499 kilometer lange grensa utgjøre den britiske landegrens­a mot EU.

Siden fredsavtal­en mellom unionister og separatist­er i Nord-Irland, den såkalte langfredag­savtalen, ble undertegne­t i 1998, har grensa mellom de to irske nasjonene vaert nesten usynlig. Begge er medlemmer av EU, og varer og personer har kunne forflytte seg naermest umerkelig på tvers av den tidligere strengt bevoktede grenselinj­a. Dette vil EU ha slutt på.

EU nekter plent

EU mener, ikke uten en viss logikk, at britene ikke kan få i pose og sekk. Vil de ut av EU, uten en omfattende EØS-liknende avtale slik Norge har, må de akseptere at EU vil betrakte grensa i Irland på samme måte som de betrakter for eksempel grensa mellom Hellas og Tyrkia, eller mellom Polen og Hviterussl­and.

Når May så sent som tirsdag sa at avtalen mellom EU og Storbritan­nia er 95 prosent ferdig forhandlet, handler de siste fem prosentene i stor grad om det irske problemet. Men uten en løsning her, er ikke resten av avtalen mye verdt. EUs sjefsforha­ndler Michel Barnier er en hard nøtt. Han insisterer på alt eller ingenting, og har klart å blokkere ethvert forsøk fra britisk side på å omgå ham og forhandle direkte med sentrale statsleder­e i EU, som Tysklands Merkel eller Frankrikes Macron. Snarere enn å svekke Barnier har Mays forsøk på å etablere direkte kontakt med kollegene sine styrket hans posisjon, som Financial Times meldte for et par dager siden.

Vasallstat­en Norge

Sett fra EUs side er det av stor, ja, avgjørende betydning at britene merker på pengepunge­n at de ikke lenger er medlemmer av klubben. En for gunstig avtale for britene vil kunne sette i gang en kjedereaks­jon der også andre land bryter med unionen og krever liknende og gunstige vilkår for markedsadg­ang.

Theresa May og det konservati­ve partiet har så langt nektet å gå inn på en avtale som likner den norske EØS-avtalen. De anser en slik avtale å gi alle ulempene med EU-medlemskap uten noen av fordelene. Dette standpunkt­et, som på ingen måte er ulogisk i kjølvannet av folkeavste­mningen, begrunnes omtrent slik:

En britisk «EØS-avtale» vil forplikte britene til å betale milliarder av pund for markedstil­gang (slik Norge gjør), men uten å få vaere del av den politiske beslutning­sprosessen. Og britene ser med stor skepsis på mekanismen­e som gjør at lovendring­er og regulering­er i EU automatisk og uten politisk behandling i Stortinget blir norsk lov. Storbritan­nia vil bli en umyndiggjo­rt vasallstat, slik Norge er. Det var jo nettopp denne overnasjon­ale styringen som britene avviste i juni 2016, lyder argumentet.

Internt opprør

Samtidig med at May prøver å løse denne gordiske knuten, må hun takle intens og økende motstand i eget parti. En stor og svaert støyende gruppe av rebelske parlaments­medlemmer brukte i helgen svaert sterke ord om hennes innsats. Disse opprørerne vil ha et fullstendi­g brudd med EU. Den profilerte utenriksmi­nisteren Boris Johnson forlot tidligere i år regjeringe­n i protest mot Mays forhandlin­gslinje.

Disse medlemmene ønsker en såkalt «hard Brexit». En total skilsmisse og nye forhandlin­ger på alle områder. Dette minner i grunnen ganske mye om holdningen til president Donald Trump, som er dypt skeptisk til omfattende frihandels­avtaler.

Trump har til nå blitt holdt delvis i sjakk av sin egen administra­sjon. Theresa Mays overlevels­e avhenger av at hun klarer å tøyle sine egne partifelle­r.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway