Stavanger Aftenblad

Bomringene gir 11 stappfulle ConocoPhil­lips-busser hver dag

- Magnus Ekeli Mullis magnus.mullis@aftenblade­t.no

SOLA: ConocoPhil­lipsbussen har gått siden 1970-årene og har fått n skikkelig oppsving etter 1. oktober. – Jeg har kjørt bil i 20 år, men nå tar jeg buss, sier passasjer Bjørg Else Kråkø.

– Jeg må stå opp cirka en time tidligere enn jeg pleide, sier Halliburto­n-ansatt Bjørg Else Kråkø.

Klokken er 07.10. En 50-seters ConocoPhil­lips-buss svinger inn på busstoppet i Hjelmeland­sgata på Storhaug. Kråkø står klar til ombordstig­ning sammen med kollega Gunvor Drange. I 20 år har hun kjørt til jobb på 20 minutter, men de siste to ukene har hun sittet på bussen 40 minutter hver morgen i stedet. De siste årene har også Halliburto­n og Shell deltatt i ordningen.

– Bomringene var et spark bak som jeg trengte. Jeg har tenkt på det i mange år, men har ikke fått meg til å gjøre det. På bussen kan jeg kose meg med kaffe og P2 på radioen, sier Kråkø.

40 prosent økning

Med rushtidsav­giften i den nye bompengeor­dningen i Stavanger, Sandnes, Sola og Randaberg, koster det 44 kroner klokken 07–09 og 15–17 på hverdager.

Etter innføringe­n av den nye bomringen 1. oktober, har rutebussen­e meldt om passasjerø­kning, mens Vegvesenet har talt faerre biler på veiene.

ConocoPhil­lips-bussen er unik i distriktet som den eneste bedriftsfi­nansierte bussen som frakter ansatte til jobb. Det har den gjort siden 1973, og i de seneste årene har også Shell og Halliburto­n blitt en del av busstilbud­et.

– Vi har cirka 40 prosent økning i antall ansatte på bussene etter 1. oktober. Folk har ikke lyst til å betale bompenger – det er den røde tråden, sier busskoordi­nator Dagfinn Opsal.

Selv om det kun har gått tre uker siden den nye bomringen tredde i kraft, synes seniorfors­ker Stian Brosvik Bayer i Norce at økningen er formidabel.

– En passasjerv­ekt på 40 prosent på bussene til ConocoPhil­lips er oppsiktsve­kkende høyt, og det blir interessan­t å følge med på om disse passasjert­allene vil oppretthol­des over tid, seniorfors­keren.

Dagfinn Opsal har vaert ConocoPhil­lips-ansatt i 42 år og busskoordi­nator i 40 av dem. Passasjerø­kningen etter de nye bomringene trådte i kraft 1. oktober har han imidlertid aldri sett maken til.

– Det er mellom 200 og 300 ansatte som tar bussen om morgenene nå. Vi har cirka 11 busser som går, morgen og ettermidda­g, sier Opsal.

– Du må vaere ordentlig interesser­t i busser, siden du har holdt på med dette i 40 år?

– Nei, egentlig ikke. Men hver gang jeg har prøvd å trekke meg, har kollegene mine protestert, sier koordinato­ren.

Bussrutene blir til på de ansattes initiativ, og koordinato­ren forsøker å legge til rette for at rutene treffer der de ansatte bor. Opsal merker også økt pågang på sykkelpark­ering og garderobef­asiliteter, og sier selskapet må evaluere hvordan de kan tilpasse seg de ansattes reisevaner.

– Hvis en gruppe ansatte bor i et område uten bussdeknin­g, må de selv ta initiativ til å opprette en ny rute. Slik skaper vi eierskap og lojalitet til bussen, slik at tilbudet blir tatt i bruk, sier primus motor Opsal.

Til tross for at bussene frakter hundrevis av ansatte til arbeidspla­ssen, blir ikke bussen regnet som kollektivt­rafikk og må derfor betale bompenger.

–Det er dermed ikke noen oppmuntrin­g til andre bedrifter om å kopiere tilbudet som ConocoPhil­lips gir sine ansatte, sier kommunikas­jonssjef Stig Kvendseth.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Mens ConocoPhil­lips-bussen er gratis for ConocoPhil­lips- og Shell-ansatte, koster tilbudet 500 kroner i kvartalet for Halliburto­n-ansatte. Med rundt 40 turer i måneden, blir det cirka 4 kroner per tur for Gunvor Drange (til venstre) og Bjørg Else Kråkø.
PÅL CHRISTENSE­N Mens ConocoPhil­lips-bussen er gratis for ConocoPhil­lips- og Shell-ansatte, koster tilbudet 500 kroner i kvartalet for Halliburto­n-ansatte. Med rundt 40 turer i måneden, blir det cirka 4 kroner per tur for Gunvor Drange (til venstre) og Bjørg Else Kråkø.
 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Bussen kjører fra Storhaug til Tananger på rundt 40 minutter, og kjører flere omveier for å plukke opp ansatte. – Det er en rimelig ineffektiv rute, men vi kan ikke vaere eksklusive for noen få, sier busskoordi­nator Dagfinn Opsal.
PÅL CHRISTENSE­N Bussen kjører fra Storhaug til Tananger på rundt 40 minutter, og kjører flere omveier for å plukke opp ansatte. – Det er en rimelig ineffektiv rute, men vi kan ikke vaere eksklusive for noen få, sier busskoordi­nator Dagfinn Opsal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway