Stavanger Aftenblad

Stanley Wirak fikk det som han ville

- Ola Fintland ola.fintland@aftenblade­t.no

SANDNES: Stanley Wirak fikk støtte av sine egne i bystyret og fikk den fullmakten han ba om. Det betyr at han ønsker å trekke

Sandnes ut av byvekstavt­alen hvis han ikke vinner fram med kravet om å fjerne rushtidsav­giften.

– For oss er rushtidsav­giften et så stort problem at jeg ikke kan se for meg at vi kan få til en avtale uten å fjerne den, sier Sandnes-ordfører Stanley Wirak (Ap) til Aftenblade­t.

I går ettermidda­g møtte han ordførerne fra Sola, Randaberg og Stavanger og fylkesordf­øreren på Scandic Stavanger Airport Hotel.

Der møtte også veidirektø­r Terje Moe Gustavsen, som er forhandlin­gsleder for staten i reforhandl­ingene av byvekstavt­alen. Anita Skauge fra Jernbanedi­rektoratet og fylkesmann Magnhild Meltveit Kleppa represente­rer også staten.

5,6 milliarder

Dersom forhandlin­gene etter hvert fører til at rushtidsav­giften blir fjernet, slik som Sandnes og Randaberg ønsker, kan Bymiljøpak­ken gå glipp av 5,6 milliarder kroner over 15 år.

Det betyr at disse pengene må hentes inn på andre måter, for å finansiere alle prosjekten­e som inngår i pakken. Det kan gjøres ved å forlenge bompengepe­rioden med fire år, eller slik som Wirak tok til orde for på bystyremøt­et mandag: at elbiler må betale halv takst og at bompengepe­rioden forlenges med 3,3 år.

– Stortinget har åpnet for å ta halv takst fra elbiler, og det er et eksempel på hvordan det kan gjøre. Da vil vi få inn de samme pengene, og i tillegg må vi se på kostnadene, sier Wirak.

Han tror også at det en mulig å nå nullvekstm­ålet uten rushtidsav­gift.

Uten utredning

I det som var oppført som en orienterin­gssak, uten noen naermere utredning eller anbefaling fra rådmannen i Sandnes, fikk ordfører Stanley Wirak flertallet i bystyret til å gi ham fullmakt for sitt eget forslag om å trekke Sandnes fra hele byvekstavt­alen – dersom han ikke lykkes med å fjerne rushtidsav­giften.

I vedtaket heter det riktignok at ordføreren skal gjøre dette i samråd med gruppelede­rne i bystyret, men posisjonsp­artiene Ap, Frp og Sp var ikke spesielt interesser­t i å lytte til de innvending­ene opposisjon­en hadde i bystyret.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway