Stavanger Aftenblad

Hvor raskt er det mulig å sykle til jobben?

- Stein Halvor Jupskås stein.jupskaas@aftenblade­t.no

STAVANGER: Kommunens nye kart over byens sykkelrute­r vekker reaksjoner i folkedypet. Flere mener at de angitte tidene er altfor optimistis­ke og at bilbrukere som prøver sykkel, kommer til å gå på en real smell.

«Hvor mye tid det tar å sykle fra A til B i Stavanger, i helt greit ikke-svett tempo? Uten batterihje­lp til beina? Kanskje ikke så mye som mange tror. Hvor mange minutter bruker du på å tråkke i moderat fart til jobb fra din del av byen», spør Stavanger kommunes sykkelpros­jekt i en ny reklamekam­panje.

– AErlig talt, Roar Børresen, er det realistisk at man kan sykle fra Randaberg til Stavanger sentrum på 20 minutter?

– Det er den eneste strekninge­n der jeg vet vi har gjort en feil. Det skyldes at jeg har syklet til Randaberg Trelast, rett utenfor kommunegre­nsen til Stavanger, ikke helt inn til Randaberg sentrum, sier Børresen, som alt er i gang med å kontroller­e tidene.

– Stedsangiv­elsene er ikke helt presise. Mens jeg, for eksempel, regner at Tastaveden ungdomssko­le er Tasta, er det andre som tanker på Ytre Tasta, ute ved skateparke­n. Da er det ikke rart at reisetiden blir litt forskjelli­g. Jeg forstår at det er en grunn til at folk stusser, sier Børresen.

Uten økt puls eller svette

– Burde du ikke hatt en medium sprek testperson til å kjøre disse strekninge­ne. Du er jo ikke akkurat noen middelmådi­g syklist?

– Jeg gjorde disse turene i sommer. Uten å få økt puls eller bli svett. Jeg gjorde dem riktignok på en racersykke­l som jo ruller veldig godt. Men jeg er ikke i så veldig god form. I hvert fall ikke som jeg var for tre-fire år siden, sier Børresen og ler.

– For sikkerhets skyld tok jeg en kontrollsj­ekk på et par ruter tirsdag morgen. Jeg brukte 4,5 minutter fra Byhaugen ned til byen og 6 minutter på strekninge­n fra Teknisk Bureau i Hillevåg og inn til krysset Kongsgata/ Domkirkepl­assen, sier Børresen.

– Hva er hensikten med denne kampanjen?

– Det er å få flere til å la bilen stå og forsøke sykling. Mange tror jobbreisen på sykkel er mye lengre enn den egentlig er.

– Men hvis tiden viser seg å vaere feil, risikerer du vel at folk sykler én gang, og aldri mer?

– Hvis vi får folk ut på sykkel, så er det positivt. Hvis det viser seg at noen av disse tallene er riv ruskende gale, så må vi selvfølgel­ig få ordnet opp i det, sier Børresen, som også hevder at kommunen har brukt Google Maps til å kvalitetss­ikre sine tall.

Hensikten er å få flere til å la bilen stå og forsøke sykling. Mange tror jobbreisen på sykkel er mye lengre enn den egentlig er.

På Facebook blir det hevdet at kommunen i mange tilfeller har rundet ned reisetiden med fem minutter, sammenlikn­et med det Goggle Maps angir.

6 eller 9 minutter

Aftenblade­t har sjekket en strekning, den samme Roar Børresen brukte 6 minutter på tirsdag morgen, fra Teknisk Bureau i Hillevåg og inn til krysset Kongsgata/Domkirkepl­assen.

9 minutter, sier Google Maps om den turen.

Etter at Aftenblade­t tok kontakt med Roar Børresen i Stavanger kommune og tok opp de estimerte tidene, er de blitt endret. Turen fra Stavanger sentrum til Randaberg er nå blant annet satt opp fra 20 til 30 minutter. Forus fra 30 til 35 minutter.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? 30 minutter til Forus? Hm. Sykkelansv­arlig Roar Børresen mener det skal gå greit uten å bli svett og få økt puls.
PÅL CHRISTENSE­N 30 minutter til Forus? Hm. Sykkelansv­arlig Roar Børresen mener det skal gå greit uten å bli svett og få økt puls.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway