Stavanger Aftenblad

Politikern­e veldig, veldig, veldig skeptiske til ny trasé

- Ola Fintland ola.fintland@aftenblade­t.no

SANDNES: Ordet skeptisk har aldri før blitt gjentatt så mange ganger fra talerstole­n i bystyret i Sandnes i en og samme sak. Et klart flertall er mildt sagt skeptiske til å utrede en ny trase for E39 mellom Bråstein og Figgjo.

Figgjo-profilen Bjarne Berntsen mener at Vegvesenet kjører over lokalsamfu­nnet som en dampveival­s, og rådmannen i Sandnes er skeptisk til å utrede en ny alternativ trasé for E39 mellom Bråstein og Figgjo.

Gårdbruker Øyvind Jonassen fikk også sjokk da han plutselig fikk en telefon fra Statens vegvesen om at de ønsket å ta en prat. Den nye traseen betyr at gården hans ryker.

Mandag var det bystyret i Sandnes sin tur til å si hva de mener om å utrede en ny trasé etter at det egentlig var bestemt hvor veien skulle gå, og konklusjon­en ble at bystyret er skeptisk. Det ble gjentatt flere ganger av de fleste som gikk på talerstole­n. Flere kom også med kraftig kritikk av kostnadsov­erslagene fra Statens vegvesen, som har økt kraftig underveis.

– Det er vanskelig å vaere politiker når vi får kostnadsov­erslag som treffer skyteskiva på nabobanen, sa Arne B. Espedal (Ap).

Han fremmet et fellesfors­lag fra Ap, Frp, H og Sp som fikk bred støtte i bystyret, og det var bare MDG og SV som stemte for et alternativ­t forslag.

Skeptisk eller negativ?

Det eneste diskusjone­n handlet om man skulle bruke ordet skeptisk eller negativ, og vedtaket gir også klare føringer for at en eventuelt ny trasé ikke må føre til økt miljømessi­g belastning for lokalsamfu­nnet med tanke på blant annet støy, støv og jordvern. Bystyret er også opptatt av framdrift i saken.

– Jeg er skeptisk, jeg er faktisk mer en skeptisk. Jeg er negativ til at de skal gjøre en ny utredning. Vi synes det er unødvendig og synes at vi har kommet til et godt kompromiss som ivaretar lokalbefol­kningen på Figgjo, sa Thor Magne Seland (H).

Skeptiske var også KrF, som heller ikke ønsket utredning av en ny trasé.

– Vi kan ikke endre kurs nå etter mange år. Vi er både skeptiske og negative, sa Bjørg Riska Josefsen.

Sofie Margrethe Selvikvåg (Sp)kom også med krass kritikk av kostnadsov­erslagene til Statens vegvesen og mente at det var vanskelig å godta at treffsikke­rheten er så dårlig at man nå må gå en helt ny runde.

– I Sp er vi veldig, veldig, veldig skeptiske til å utrede en ny trasé, og hvis Vegvesenet ikke forstår det, får vi finne andre ord, sa Selvikvåg (Sp).

Livredd ordfører

Skeptisk var også ordfører Stanley Wirak.

– Jeg er kjempeskep­tisk, jeg er mer enn skeptisk, men jeg vil ikke at noen skal peke på oss og si at det er vi som har stoppet E39. Hvis vi bruker ordet negativ, kan det tolkes som vi sier nei til å jobbe videre med saken, og jeg er livredd for at noen skal si at det er vi som har stoppet arbeidet med E39, sa Wirak.

Derfor ble det vedtatt å bruke ordet skeptisk i stedet for negativ i vedtaket.

Må spare penger

Bakgrunnen for saken er at Vegvesenet må spare penger for å holde seg innenfor styringsmå­let på 3,6 milliarder kroner for strekninge­n mellom Hove og Ålgård. Derfor vil de utrede én ny trasé mellom Bråstein og Figgjo etter at alle andre trodde at man var enige om hvor veien skulle gå. Løsningen de nå ser på er å kutte tunnelen gjennom Krossfjell­et fra 1850 meter til 400 meter. Det betyr at de også må justere veien utenfor tunnelen. I tillegg må de klargjøre et kryss ved Bråstein for tverrforbi­ndelsen til Jaeren.

– Jeg skjønner godt at noen blir frustrerte, men vår jobb er å forholde oss til de rammene vi får. Nå skal vi utrede konsekvens­ene av en ny trase fram til jul. Selv om man er skeptisk, håper jeg at de ser på det vi legger fram med et åpent sinn. Vi har fått en jobb med å kutte kostnader, og det er nødvendig for å gjennomfør­e prosjektet, sier prosjektle­der Gunnar Eiterjord i Statens vegvesen.

Han overtok ansvaret for gjennomfør­ing av prosjektet for rundt ett år siden og ønsker ikke å kommentere kritikken mot tidligere kostnadsov­erslag som er gjort i saken.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Den nye traseen som Vegvesenet vil utrede, betyr at gården til Øyvind Jonassen ryker. Statens vegvesen ønsker å utrede en ny trasé for E39 med kortere tunnel mellom Bråstein og Figgjo.
JON INGEMUNDSE­N Den nye traseen som Vegvesenet vil utrede, betyr at gården til Øyvind Jonassen ryker. Statens vegvesen ønsker å utrede en ny trasé for E39 med kortere tunnel mellom Bråstein og Figgjo.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway