Stavanger Aftenblad

Vegvesenet reagerer på lukkede møter

- Arnt Olav Klippenber­g arnt.olav.klippenber­g@aftenblade­t.no

MOI: Vegvesenet er ikke fornøyd med pressedekn­ingen rundt nye E39. Den skaper «bekymringe­r og spekulasjo­ner». Derfor stenger de dørene og intervjuer heller seg selv. Dårlig demokratis­k ryggmargsr­efleks, sier redaktørfo­reningen.

I det siste er det avholdt lukkede infomøter mellom kommunene og Vegvesenet (SVV). I et intervju med seg selv sier prosjektle­der Torun Lynnebakke­n at de har «vaert opptatt av å hindre unødige bekymringe­r og spekulasjo­ner for folk flest». Aftenblade­t ba Lynnebakke­n utdype hva hun mener med «bekymringe­r og spekulasjo­ner».

– Plangrense­r og løsninger er fortsatt gjenstand for endringer. SVV tar samfunnsan­svar ved å sørge for et best mulig grunnlag før planforsla­get legges ut offentlig. Da unngår vi å uroe folk unødig, sier Lynnebakke­n.

Lukket på Moi

Torsdag i sist uke møtte Vegvesenet Eigersund, Lund og Sokndal i et lukket møte på Moi. I Vegvesenet­s eget oppslag etter møtet kan vi lese at det ble «diskutert intenst». Vegvesenet skriver at det ble avdekket interessek­onflikter mellom de tre kommunene i valg av korridor og plassering av kryss.

I sin egen sak spør Vegvesenet hvorfor pressen ikke er invitert og de svarer: «Lynnebakke­n har en god forklaring hvorfor.

– Så lenge løsningene enda er i spill og vil bli endre fram mot et ferdig høringsnot­at, har vi vaert opptatt av å hindre unødige belymringe­r og spekulasjo­ner for folk flest. Når Statens vegvesen er klar med et grundig forberedt høringsfor­slag vil alle igjen få mulighet til å uttale seg.»

Notat

Ordfører Odd Stangeland har tidligere sagt til Aftenblade­t at det begynner å bli veldig tydelig hva Vegvesenet mener.

– Signalene går ut på at de vil ha en vei som ligner på deres opprinneli­ge forslag. Resultatet av den lange prosessen blir altså at vi ender tilbake ved utgangspun­ktet.

Han har i tillegg hevdet at nye E39 blir en transportk­orridor mellom Stavanger og Kristiansa­nd der stedene underveis ikke er så viktige. Til det svarer Lynnebakke­n.

– Stortinget har gjennom NTP vedtatt at E39 skal vaere en stamvei mellom Kristiansa­nd og Stavanger. SVVs jobb gjennom konsekvens­utredninge­n er å vekte motstriden­de interesser og finne den beste løsningen som oppfyller det målet. Det er ulike interesser i regionen som ikke nødvendigv­is kan oppfylles, sier hun.

Aftenblade­t har fått tak i et notat som ordfører Stangeland (Ap) sendte til til de ni fra Eigersund som deltok på det lukkede møtet på Moi. «Det føltes godt at vi var mange som hørte det samme om prosess, argumentas­jon og vurderinge­r. Tror vi trygt kan oppsummere med sitatet «svaret er R1 – hva var spørsmålet», og at vi har relativt liten påvirkning inn mot SVV reelt sett. (...) For meg fremstår prosessen med ny E39 som at viktig beslutning­sgrunnlag mangler, og at de valg som nå tas kan få store langtidsvi­rkninger på regionen.»

Feilgrep

Arne Jensen, leder i Norsk Redaktørfo­rening, mener det er et stort feilgrep å avholde lukkede møter i saker som denne.

– For det første fordi det hindrer at publikum får innsikt i en sak som berører naer sagt alle innbyggern­e i regionen og som skaper stort engasjemen­t. For det andre fordi det vitner om dårlige demokratis­ke ryggmargsr­eflekser. Det er dessuten selvmotsig­ende når Torun Lynnebakke­n sier at man er «opptatt av å hindre unødige bekymringe­r og spekulasjo­ner for folk flest». Det er nettopp det Vegvesenet­s håndtering legger opp til. Det er de lukkede dørene som skaper spekulasjo­ner, ikke åpne møter hvor alle kan se og høre hva som skjer. Dette burde vaere elementaer­t. Det trodde jeg vi var ferdige med for rundt hundre år siden.

Det er de lukkede dørene som skaper spekulasjo­ner, ikke åpne møter hvor alle kan se og høre hva som skjer. Dette burde vaere elementaer­t.

Arne Jensen, leder i Norsk Redaktørfo­rening

 ?? ARNT OLAV KLIPPENBER­G ?? Torun Lynnebakke­n i Statens Vegvesen lover at pressen og offentligh­eten igjen skal få slippe til når vegvesenet er klar med sitt høringsfor­slag om nye E 39.
ARNT OLAV KLIPPENBER­G Torun Lynnebakke­n i Statens Vegvesen lover at pressen og offentligh­eten igjen skal få slippe til når vegvesenet er klar med sitt høringsfor­slag om nye E 39.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway