Stavanger Aftenblad

– Rogaland KrF fulgte bare vanlige regler

- Jone Østebø jone.ostebo@aftenblade­t.no

POLITIKK: Hå KrF-leder Vegard Ask sier han aldri har vaert med på andre måter å stemme på enn den som ble brukt på fylkesårsm­øtet i helgen.

Rogaland KrF har fått kritikk fra mange hold etter at det blå flertallet vedtok å sende 15 blå og bare en rød delegat videre til det ekstraordi­naere landsmøtet 2. november. Kritikerne mener at landsmøted­elegasjone­n i stedet burde avspeilet den reelle stemningen i salen, som viste seg å vaere rundt en tredel rød og resten blå.

Statsviter Svein Erik Tuastad ved UiS brukte i Aftenblade­t ord som «rå makt», «oppskrift på vondt blod» og «veldig uklokt» om fremgangsm­åten på fylkesårsm­øtet i Rogaland KrF lørdag.

Det reagerer Hå KrF-leder Vegard Ask på.

– Tuastad omtaler en demokratis­k prosess som rå makt. Men denne voteringsf­ormen, altså flertallsv­alg, var den samme som ble brukt i de fleste lokallagen­e, for eksempel i Stavanger, Sandnes og Haugesund, sier Ask, som selv er utdannet statsviter.

– Men Stavanger KrF sendte likevel av gårde tre røde delegater, av ti, selv om flertallet var blått?

– Jeg vet ikke hvordan det skjedde. Det kan vaere at andelen røde var større enn på fylkesårsm­øtet, eller at noen av medlemmene stemte på både røde og blå, sier Ask.

Også i lokallaget i Hå hadde de flertallsv­alg, ikke forholdsta­llsvalg, og der endte det med seks blå delegater, pluss Ask, som selv stemte for å gå inn i regjeringe­n Solberg. Av de 20 som møtte på lokallagsm­øtet, var det bare to som var enig med partileder Knut Arild Hareide om å gå til venstre.

– Flertallsv­alg er den vanlige måten å stemme på. Jeg kan ikke huske at vi noen gang har stemt etter forholdsta­llsvalg. Det ville vaert svaert uryddig hvis fylkeslede­lsen midt under møtet, og etter at alle lokallagsm­øtene var over, tok til orde for å endre voteringsr­eglene, etter å ha fått en epost fra partiledel­sen, mener Ask.

– Blir det aldri brukt forholdsta­llsvalg?

– Nei, jeg kan ikke komme på at jeg noen gang har vaert med på annet enn flertallsv­alg i Rogaland KrF, iallfall ikke når landsmøted­elegasjon skal vedtas. Det har aldri skjedd før. Jeg var med i Hordaland KrF for noen år tilbake, og der ble det brukt forholdsta­llsvalg ved valg til fylkesstyr­et. Aldri ellers.

– Men ville det ikke vaert mer sympatisk om flertallet tok mer hensyn til mindretall­et?

– Jo, og jeg hadde sikkert vaert skuffet selv om jeg tilhørte mindretall­et. Men da måtte det vaert lagt opp til dette fra starten av. Det ville vaert feil å endre spilleregl­ene midt i spillet.

– Så ledelsen kunne ha bestemt andre retningsli­njer fra starten?

– Jeg tror ikke ledelsen kunne ha bestemt hvordan voteringen i lokallag og fylkeslag skulle foregå, men hvis for eksempel landsstyre­t vedtok andre retningsli­njer enn det som var vanlig, så tror jeg alle ville ha rettet seg etter dette, sier Ask.

Hå-lederen synes også det er påfallende at kritikken kommer nå, etter at Rogaland KrF stemte fram en nesten helblå delegasjon.

– Det kom ingen kritikk fra verken partiledel­se eller statsviter­e da Sandnes og Haugesund stemte fram helrøde delegasjon­er, påpeker Ask.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway