Stavanger Aftenblad

Rogaland får 150 millioner havbruks-kroner

- Stein Halvor Jupskås stein.jupskaas@aftenblade­t.no

STAVANGER: Rogaland har fått i alt 150 millioner kroner fra Havbruksfo­ndet. Finnøy får mest, med drøyt 45,8 millioner.

– Visst er det stort, sa en glad ordfører Henrik Halleland (KrF) da han fikk «sjekken» overrakt fra stortingsr­epresentan­t Aleksander Stokkebø (H) i Vågen i Stavanger i går.

Finnøy er nummer fire på «pengeliste­n» over norske kommuner i denne omgang.

Lokale representa­nter for de tre regjerings­partiene møtte også opp, neppe helt tilfeldig når det var en KrF-ordfører som skulle få milde gaver.

– Kan dere bruke disse pengene til hva dere vil?

– Ja, det kan vi, men vi kommer fortsatt til å drive en ansvarlig budsjettpo­litikk i Finnøy. Vi har riktignok planer om å bygge et nytt sykehjem på Judaberg, sier Halleland.

Havbruksfo­ndet består av 80 prosent av det staten har tjent på å selge vekst i oppdrettst­illatelser. Det er altså ikke gitt at det er de samme kommunene som får like mye penger ved senere tildelinge­r. Dette er på en måte en premie for at kommunene har vaert flinke til å tilrettele­gge for naeringen.

Alle kommuner og fylkeskomm­uner, som har klarerte lokalitete­r for oppdrett av laks, ørret og regnbueørr­et i sjøvann, får en respektiv andel av inntektene, som fordeles årlig. I fjor ble det solgt tillatelse­r for i alt 3,9 milliarder kroner.

Rundt 50 selskaper har kjøpt vekst. Salget ga inntekter på omtrent 3,9 milliarder kroner. Det er i alt tildelt i overkant av 23 000 tonn produksjon­skapasitet, som tilsvarer en vekst i naeringen på om lag 3 prosent.

Oppdrettsn­aeringen sterk vekst.

er

i

– Norge eksportert­e oppdrettsf­isk for 94,5 milliarder kroner i fjor. Målet er å femdoble dette innen 2050, på en baerekraft­ig måte. Når Nye Stavanger forener krefter, kan kommunen komme helt i front innen marin verdiskapn­ing, sa Aleksander Stokkebø, som sitter i Fiskerikom­iteen på Stortinget.

Samtidig har oppdrettsn­aeringen kontrovers­ielle sider, blant annet beslag av store sjøområder, forurensin­g og rømt fisk.

Per A. Thorbjørns­en (V) sier at pengene også bør brukes til å sørge for en renere naering, både ved aktiv naeringsut­vikling og økt kompetanse.

– En slik utbetaling er selvfølgel­ig ekstremt verdifull for kommunene, men den bør ikke forsvinne, for eksempel i et Folkebad, sier Thorbjørns­en.

Erlend Jordal (H) og Christian Wedler (Frp) er opptatt av at havbruk kan bli et viktig naeringsbe­in for Nye Stavanger kommune.

– Vi er en av landets største kommuner, og blir også en av landets største oppdrettsk­ommuner. Det kan gi oss et fortrinn og anledning til å tenke helhet, strategi og utvikling, sier Jordal.

– Bergen har alt erobret posisjonen som senter for forskning på havbruk. Men posisjonen som senter for produksjon er ledig. Fôrproduse­nten Skretting har alt hovedkonto­r i Stavanger. Med oppdrettsb­ransjen i Finnøy med på laget har vi en mulighet her, sier Wedler.

Tirsdag ble det utbetalt i alt 2,7 milliarder til kommuner og fylkeskomm­uner. Ytterliger­e 400 millioner skal fordeles i 2019.

Foruten de 45,8 millionene til Finnøy, fikk Rennesøy 7,2 millioner, Sandnes 5,3 millioner, Forsand 1,8, Strand 4,3, Hjelmeland 10 millioner, Suldal 12,5, Kvitsøy og Bokn 6 millioner hver, Tysvaer 15, Karmøy 6,2 og Vindafjord 10,5 millioner. Gjesdal fikk 656.000 kroner.

 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? Stor ståhei og tv-opptak i Vågen tirsdag. Fra venstre Finnøy-ordfører Henrik Halleland (KrF), Erlend Jordal (H), Per A. Thorbjørns­en (V), Aleksander Stokkebø (H) og Christian Wedler (Frp).
KRISTIAN JACOBSEN Stor ståhei og tv-opptak i Vågen tirsdag. Fra venstre Finnøy-ordfører Henrik Halleland (KrF), Erlend Jordal (H), Per A. Thorbjørns­en (V), Aleksander Stokkebø (H) og Christian Wedler (Frp).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway