Stavanger Aftenblad

Ulykken henlagt som intet straffbart

- Elisabeth Seglem elisabeth.seglem@aftenblade­t.no

STAVANGER: To og et halvt år etter Turøyulykk­en konkludere­r politiet. Ingen skal straffefor­følges etter helikopter­ulykken som tok 13 liv.

Havarikomm­isjonen var ferdig med å etterforsk­e helikopter­styrten ved Turøy i sommer. I den endelige granskings­rapporten konkludert­e de, som de har gjort tidligere, at et tretthetsb­rudd i et tannhjul i girboksen var årsaken til ulykken på Turøy.

– Vi har også funnet ut hvor det bruddet startet. Det utviklet seg usynlig under overflaten. Måten sprekken utviklet seg på er en ikke tidligere kjent feil i et gir av denne typen. Derfor fremmer vi en sikkerhets­tilrådning til å øke forskning på dette området, sa avdelingsd­irektør Kåre Halvorsen.

«Politiet avsluttet tidligere i høst sin etterforsk­ning av Turøy-ulykken og saken ble sendt til statsadvok­aten, som rett beslutning­smyndighet.

Statsadvok­aten i Hordaland og Sogn og Fjordane har den 16. oktober 2018 besluttet å henlegge saken som intet straffbart forhold bevist.

Politiets etterforsk­ning har i det vesentlige bestått av avhør av vitner til ulykken, tidligere passasjere­r og ansatte i CHC Helikopter Service. Selskapets økonomi er også undersøkt med tanke på om økonomi har påvirket service og vedlikehol­d. Det er ikke funnet noen slik sammenheng.

Ingen personer eller foretak har hatt status som mistenkt eller siktet under politiets etterforsk­ning.

Statens havarikomm­isjon for transport konkludert­e i sin avsluttend­e rapport 5. juli 2018 at den direkte årsaken til ulykken var et utmattings­brudd i ett av de åtte andretrinn­s planetgire­ne i hovedgirbo­ksen. Videre har deres undersøkel­ser vist at kombinasjo­nen av materialeg­enskaper, overflateb­ehandling, design, belastning og driftsmilj­ø bidro til en feil som ikke tidligere var forventet eller vurdert.

De pårørende, bistandsad­vokat og andre berørte parter er orientert om statsadvok­atens beslutning.»

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway