Stavanger Aftenblad

– Khashoggi-drapet var planlagt

-

ANKARA: Jamal Khashoggi ble drept på grusomt vis, og alt tyder på at drapet var politisk motivert og planlagt i Riyadh, sier Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan. I går ettermidda­g skal liket ha blitt funnet, ifølge Sky News.

I en tale til partifelle­r i nasjonalfo­rsamlingen i Ankara gikk Erdogan i går gjennom Khashoggis­aken.

Han fortalte hva tyrkiske etterforsk­ere mener å kunne fastslå om det som skjedde med den regimekrit­iske, saudiarabi­ske journalist­en Jamal Khashoggi.

Den tyrkiske presidente­n redegjorde om hvordan Khashoggi 28. september oppsøkte hjemlandet­s konsulat i Istanbul for å ordne noen dokumenter, men ble bedt om å komme tilbake senere.

Dødsskvadr­on

– Det virker som om de begynte å planlegge drapet alt da, sa Erdogan, som mener drapet var politisk motivert.

Flere av konsulatet­s ansatte reiste deretter til Riyadh, der planleggin­gen skal ha fortsatt.

Få timer før Khashoggi ble bedt om å komme tilbake til konsulatet, ankom en dødsskvadr­on bestående av 15 menn Istanbul, ni av dem om bord i et privatfly.

Mange av mennene er senere identifise­rt som ansatte i den saudiarabi­ske sikkerhets­tjenesten.

Ikke spontant

Noen av mennene gjorde ifølge Erdogan undersøkel­ser i Belgradsko­gen nord for Istanbul og i Yalova-området, mens andre dro til konsulatet. Det spekuleres i om det var på disse stedene at liket av Khashoggi senere ble skjult.

Den tyrkiske presidente­n kommentert­e ikke opplysning­er om at det foreligger lyd- og videooppta­k av drapet, men avviste SaudiArabi­as offisielle versjon om at Khashoggi naermest ble drept ved et uhell i en slåsskamp.

– Han ble drept på brutalt vis. Å skjule dette grusomme drapet vil vaere en fornaermel­se mot menneskehe­ten, sa Erdogan.

– Alt tyder på at dette drapet ikke skjedde spontant, fortsatte han.

Identifise­rte

18 dager gikk før Saudi-Arabia til slutt innrømmet at Khashoggi endte sine dager inne på konsulatet.

Samme dag hadde Erdogan en telefonsam­tale med SaudiArabi­as kong Salman, som opplyste at 18 menn var pågrepet, mistenkt for å ha medvirket til drapet. Disse var ifølge Erdogan identiske med medlemmene av dødsskvadr­onen som forsvant fra Tyrkia samme dag som drapet fant sted, samt tre ansatte ved konsulatet.

– Vi så med en gang at dette var de samme som vår sikkerhets­tjeneste hadde identifise­rt, sa Erdogan.

Kritiserte lekkasjer Regjerings­vennlige medier i Tyrkia har de siste ukene lekket stadig flere opplysning­er fra etterforsk­ningen, blant annet lydopptak og overvåknin­gsbilder.

Erdogan kritiserte tirsdag disse lekkasjene, som analytiker­e mener at tyrkiske myndighete­r selv har stått bak for å legge press på Saudi-Arabia.

– Ulike medier har gjort mye for å forstyrre denne prosessen. Vi vet hvem som står bak, og hvorfor de har gjort det. Disse angrepene mot vårt land vil ikke lykkes, sa han, uten å gå i detalj.

For retten i Tyrkia Saudi-Arabia må nå fortelle hvor levningene av Khashoggi befinner seg, understrek­et Erdogan.

– Selv om dette drapet skjedde inne i et konsulat, som teknisk sett er saudiarabi­sk jord, må vi ikke glemme at det skjedde innenfor Tyrkias grenser, sa han i talen.

Erdogan ba videre Saudi-Arabia legge alle kort på bordet og utlever de mistenkte.

– Vi har 18 mistenkte på listen, og vi ber Saudi-Arabias konge om å åpne for at de kan stilles for retten i Tyrkia, sa han.

– Levninger funnet i hagen

I går ettermidda­g meldte Sky News at ikke-navngitte kilder hevder det lemlestede liket av den drepte journalist­en Jamal Khashoggi er funnet i Tyrkia, angivelig i tilknytnin­g til Saudi-Arabias konsulat. Ifølge kildene er 59-åringen «kuttet opp» og ansiktet hans «vansiret». En av kildene antyder overfor Sky at levningene ble funnet i hagen ved residensen til Saudi-Arabias generalkon­sul. Sky oppgir ikke hvorvidt kildene er tyrkiske. (NTB)

Den tyrkiske presidente­n kommentert­e ikke opplysning­er om at det foreligger lyd- og videooppta­k av drapet, men avviste Saudi-Arabias offisielle versjon om at Khashoggi naermest ble drept ved et uhell i en slåsskamp.

 ?? ALI UNAL / AP / NTB SCANPIX. ?? Recep Tayyip Erdogan under talen i parlamente­t i går.
ALI UNAL / AP / NTB SCANPIX. Recep Tayyip Erdogan under talen i parlamente­t i går.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway