Stavanger Aftenblad

Mellomvalg­et handler om karavanen og Kavanaugh

-

TEXAS: Migrantkar­avanen har blitt til en valgkampsa­k for president Donald Trump i forkant av mellomvalg­et i USA. Mandag åpnet Texas for forhåndsst­emming.

– Dette er valget om karavanen og Kavanaugh, sa Trump under valgkampmø­tet han holdt for Ted Cruz i Houston mandag.

Mellomvalg­et i USA, som finner sted 6. november, arrangeres mens det er voldsom politisk uro i landet, forsterket av polarisere­nde saker som høyesteret­tsnominasj­onen av Brett Kavanaugh og innvandrin­g.

Det er spesielt migrantkar­avanen, bestående av tusenvis av migranter fra en rekke sentralame­rikanske land som marsjerer gjennom Mexico i retning USA, som har blitt en viktig mellomvalg­sak for Trump. Han har gått til frontalang­rep på Demokraten­e og hevdet at «ukjente folk fra Midtøsten» er i karavanen, uten at han har begrunnet påstanden.

– Demokraten­e vil heller beskytte kriminelle fremmede fremfor amerikansk­e borgere, som er grunnen til at Demokraten­e må stemmes ut, sa han, uten å tilføye at det er Republikan­erne som har hatt kontrollen over Kongressen­s to kamre i begge årene han har vaert president.

Steile fronter

I mellomvalg­et skal medlemmer av Kongressen­s to kamre, Representa­ntenes hus og Senatet, velges. Valget arrangeres annethvert år.

– En stemme til Demokraten­e er som å overgi Kongressen til grinende (senator) Chuck Schumer, sa Trump.

Presidente­n har gjort seg bemerket for kallenavne­ne han stempler sine motstander­e med, men mannen han kalte «løgnaktige Ted» under den bitre republikan­ske presidentn­ominasjone­n i 2016, bør nå omdøpes, ifølge presidente­n selv.

– Cruz vil prioritere amerikansk­e borgere og ha streng grensekont­roll. Han er ikke «løgnaktige Ted» nå, men «vakre Ted», sa Trump før valgkampmø­tet.

Cruz får hard kamp av Demokraten­es Beto O`Rourke i oppgjøret som ses på som det heteste i Texas-mellomvalg­et. O’Rourke som har inntatt en sentrumspo­sisjon, men som står stødig ved venstrevri­dd reformpoli­tikk innen helse, våpenkontr­oll og narkotikal­over, har satset på å nå tverrpolit­iske republikan­ere i Texas.

– Han represente­rer alle, ikke bare en gruppe folk, sier Anoosha Adtani, en av hans tilhengere i Texas.

God valgdeltak­else Rekordoppm­øte og lange køer preget valglokale­ne da delstaten Texas mandag åpnet for forhåndsst­emming i det amerikansk­e mellomvalg­et. På under seks timer satt Harris County, som inkluderer storbyen Houston, ny åpningsdag­srekord for forhåndsst­emming i et mellomvalg.

36.000 velgere rakk å avlevere sine stemmer på seks timer, høyere enn åpningsdag­en i forrige presidentv­alg. I 2010 var det bare 26.000 som stemte på åpningsdag­en i mellomvalg­et, ifølge Houston Chronicle.

I Dallas County, Travis County og Tarrant County varierte oppmøte fra dobbelt så mange som i 2014, til tre ganger så mange. Suresh Nayak har bodd i Texas i 30 år, men mandag er det første gang han avla sin stemme.

– Jeg har ventet på dette. Måten ting utvikler seg på gjorde at jeg ikke kunne vente lenger, sa Nayak, uten å gå inn på hvem han stemte på. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway