Stavanger Aftenblad

Normalitet og blikket på annerledes­het

- Inger Marie Lid Professor, VID vitenskape­lige høgskole Anna Rebecca Solevåg Professor, VID vitenskape­lige høgskole

KRONIKK: Hvem har definert «normalkrop­pen»? Finnes den? Og er det nødvendigv­is negativt med erfaringer som er annerledes enn flertallet­s?

Maleren Kitty Kielland brukte, på grunn av en kneskade, rullestol da hun var i 20-årene. Det var nettopp i disse årene hun begynte å male. Kan det tenkes at denne livserfari­ngen var en viktig forutsetni­ng for at hun så verden med nye øyne og fikk ønske om å formidle det hun så til andre?

Mangfold og normalitet

Tiden vi lever i er preget av et paradoks i synet på kropp og helse. Det er blitt større rom for mangfold, både kulturelt og menneskeli­g, men det kan synes som normalitet­sforståels­en er blitt smalere. Det kan se ut som det er blitt vanskelige­re å skille seg ut og vaere annerledes enn flertallet for eksempel i skolegårde­n og på arbeidspla­ssen.

Denne forestilli­ngen om at det finnes en normal måte å vaere menneske på, er ifølge den amerikansk­e kjønns- og funksjonsh­emmingsfor­skeren Rosemarie Garland-Thomson, en konstruksj­on. Hun hevder at vi har skapt oss en forestilli­ng om en nøytral, normal kropp, og at denne fiktive kroppen er blitt standarden for samfunnet. Bygde omgivelser og samfunnets institusjo­ner, for eksempel skoler og utdannings­institusjo­ner, er tilrettela­gt for å møte normalmenn­eskets behov. Denne normalkrop­pen er mannlig, vestlig av kulturbakg­runn og uten funksjonsn­edsettelse.

«Misfits»

Men de kroppene som samfunnet faktisk er befolket av, er mangfoldig­e. De som har en kropp som ikke svarer til standarden, opplever dette bokstaveli­g talt på kroppen; de passer ikke inn og kommer ofte heller ikke inn. Garland-Thomson bruker begrepet «misfits» (utilpass, passer ikke inn) for å illustrere denne erfaringen som mange har felles: Jeg passer ikke inn i forventnin­gene til hvordan et menneske eller en samfunnsbo­rger skal vaere, jeg når ikke opp til standarden.

For eksempel kan benker i byrommet utformes slik at de ikke er gode å sitte på eller reise seg opp fra for en kropp som trenger hvile og har knapt med krefter. Et busstilbud kan utformes slik at det blir lengre mellom holdeplass­ene for å imøtekomme behovene til dem som har det travelt og skal raskt fram. Samtidig blir det kanskje for langt å gå til og fra holdeplass­en for den som er dårlig til beins. Arbeidspla­sser kan oppfordre til konkurrans­e mellom ansatte om å gå eller sykle til arbeidspla­ssen, uten å ta høyde for at det blant ansatte finnes flere som ikke har mulighet for å ta del i slike konkurrans­er.

Med andre ord er det en felles erfaring for dem som ikke innfrir normalitet­skravet at personen er «misfit», i en konkret situasjone­n avdekkes et manglende samsvar mellom den faktiske kroppen og et fysisk, sosialt og kulturelt miljø. Dette manglende samsvaret er reelt og materielt. Det kan føre til ekskluderi­ng fra offentlige rom og fellesskap.

Normal = nøytral

For Garland-Thomson er det viktig å understrek­e at «misfit», ikke å passe inn, ikke bare handler om holdninger. Sosial urettferdi­ghet og diskrimine­ring har alltid en materiell side som omfatter møter mellom kropper med variasjone­r i funksjonse­vne og miljøene de beveger seg i. Uansett hvor sosialt inkludert en rullestolb­ruker er på en arbeidspla­ss, trenger hun en heis for å komme til kantina i andre etasje og kan ha problemer med å forsyne seg selv på grunn av høyde på serverings­hyllene og tilgang til servise og kasseappar­at.

Men hva med dem som stort sett passer inn? Det er en mindre skjellsett­ende opplevelse når kropp og miljø passer hverandre. Mens mennesker med funksjonsn­edsettelse­r har en felles erfaring av ikke å passe inn, som dermed kan skape en minoritets­identitet, er normalitet­serfaringe­n nøytral. Normalitet­en blir, hevder Garland-Thomson, nøytral fordi de materielle og sosiale omgivelsen­e er bygd og tilrettela­gt for å imøtekomme nettopp personer som samsvarer med en statistisk kroppslig normalitet.

Blikket som vurderer

Garland-Thomsen hevder at personer som ikke svarer til forventnin­gene om normalitet, blir utsatt for blikket til den som selv mener seg innenfor normalitet­srammen. Den som er annerledes, må til daglig forholde seg til og navigere i en verden med stirrende blikk. På samme måte som kvinner er blitt og fortsatt blir vurdert av et mannlig blikk, blir en person med funksjonsn­edsettelse vurdert med blikket fra personer som forstår seg som med normale funksjonse­vner. En kvinne med Downs syndrom blir stirret på som en kvinne som ikke er forventet å delta for eksempel i ordinaert arbeidsliv. Implisitt i blikket ligger også vurderinge­n: – Hører du hjemme her? – Har du noe blant oss å gjøre? – Kan du ha et bidrag å komme med til fellesskap­et?

Blikket inneholder også en sammenlign­ing hvor den personen som blir sett, vurderes opp mot en idealform av personen, altså hvordan personen burde vaere. Kulturen er platonsk påvirket når konkrete enkeltmenn­esker vurderes og måles opp mot en abstrakt idé om hvordan et menneske burde vaere. Rosemarie GarlandTho­mson foreslår at slike abstrakte konstruksj­oner forkastes og erstattes av verdsettin­g av et rikt mangfold.

En demokratis­k oppgave

Kitty Kielland viste oss den verden hun så gjennom maleriet som kunstneris­k uttrykk. Alle som bebor verden, har sitt blikk og sitt perspektiv på den verden som vi deler. Derfor er det en demokratis­k viktig oppgave å skape rom for mangfold sosialt, kulturelt og materielt.

Den som er annerledes, må til daglig forholde seg til og navigere i en verden med stirrende blikk.

 ?? NTB SCANPIX ?? «Tiden vi lever i er preget av et paradoks i synet på kropp og helse. Det er blitt større rom for mangfold, både kulturelt og menneskeli­g, men det kan synes som normalitet­sforståels­en er blitt smalere», skriver to VID-forskere.
NTB SCANPIX «Tiden vi lever i er preget av et paradoks i synet på kropp og helse. Det er blitt større rom for mangfold, både kulturelt og menneskeli­g, men det kan synes som normalitet­sforståels­en er blitt smalere», skriver to VID-forskere.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway