Stavanger Aftenblad

Ikke kast Erna Solberg!

- Marie Ljones Brekke Rogaland KrF

POLITIKK: Å kaste Erna for å gjøre seg avhengig av SV, vil ikke bli forstått.

Det føles uvirkelig å måtte si det, men: KrF bør ikke kaste landet ut i en regjerings­krise, fjerne en populaer statsminis­ter uten en konkret sak, for deretter innsette en regjering der Sosialisti­sk Venstrepar­ti får betydelig makt. Det tror jeg rett og slett ikke vil bli forstått. Jeg mener vi først bør gå til Erna Solbergs regjering, og se hva vi kan få til i et sentrum-høyre-samarbeid. Det er i et slikt samarbeid jeg tror at vi har størst mulighet for gjennomsla­g i de sakene som er aller viktigst for KrF.

Motstand fra Ap og Sv

For familiepar­tiet KrF er selvfølgel­ig familiepol­itikken en kjernesak. Her har KrF fått til svaert mye gjennom årene, ikke minst kontantstø­tten. Den sterkeste motstanden har nesten alltid kommet fra Ap og SV, der arbeidsliv­ets hensyn ofte gis forkjørsre­tt over hensynet til barna og familienes valgfrihet.

Sammen med dagens regjering har vi fått økt kontantstø­tten til 7500 kroner, vi har styrket familiever­net og samlivskur­sene, vi har bedret permisjons­rettighete­ne til tvillingfo­reldre og vi har økt engangsstø­tten med 80 prosent. Slike resultat vil jeg ha mer av, ikke mindre – derfor ønsker jeg et sentrum-høyre samarbeid.

Kampen for menneskeve­rdet

Den aller viktigste saken for KrF er likevel kampen for menneskeve­rdet og mot sorterings­samfunnet. Å få en slutt på tvillingab­ort og å fjerne sorterings­paragrafen i abortloven som graderer menneskeve­rdet på bakgrunn av avvik og sykdom hos fosteret, er noe hele KrF står sammen om. Det vil kreve endringer i abortloven, noe som er helt utenkelig sammen med Arbeiderpa­rtiet. Her møter vi langt større forståelse i et tradisjone­lt konservati­vt Høyre, og hos Erna Solberg som personlig har vaert kritisk til disse utslagene av abortloven.

Jeg tror partiet har godt av å lytte til tidligere barne- og familiemin­ister og helsepolit­isk ansvarlig i KrF, Laila Dåvøy, som denne uken gikk ut og uttrykte stor fortvilels­e over at KrF nå kan ta en avgjørelse som har som konsekvens at «vår dyktige statsminis­ter kan bli kastet i løpet av kort tid». Hennes erfaring fra rikspoliti­kken var at hun møtte en storm av motstand fra Ap i kontantstø­ttesaken, og at det ikke var gehør å få fra Ap i saker som bioteknolo­gi, reservasjo­nsrett, tidlig ultralyd, abort og andre kjernesake­r for KrF.

Ap vil fjerne K-en i KRLE

Vi ser det samme mønsteret når det gjelder KrFs ønske om et samfunn som er forankret i den kristne verdi og kulturarv. Arbeiderpa­rtiet og SV har konsekvent vaert fremst i kampen for å svekke den kristne forankring­en i skolene og barnehagen­e og til å utvanne kristendom­sundervisn­ingen i skolen. Stadig har KrF fått stå opp mot angrep på bordbønn i skolen og tradisjone­n med skolegudst­jeneste før jul. Ap vil fjerne K-en for kristendom i KRLE. De har gjort K-en til et problem i stedet for å se den kristne kulturarve­n som en stor kapital, som også vår generasjon skylder å gi videre til våre barn. Også på dette feltet, som er kjernen i KrFs engasjemen­t, frontkolli­derer vi med både Ap og SV.

Jeg kunne fortsatt og nevnt venstresid­ens motstand mot friskoler, ønske om å boikotte Midtøstens eneste reelle demokrati, manglende støtte til frivilligh­eten og så videre. Men, bildet er ikke svart hvitt og i mange sosiale saker kan KrF samarbeide godt med venstresid­en.

Jeg er heller ikke blind for at det er betydelig politisk avstand mellom KrF og Frp i mange saker. Samtidig er jeg absolutt ikke enig med dem som framstille­r Frp-velgere som egoister og forkjemper­e for et kaldere samfunn.

Ingen berøringsa­ngst

Det er en arroganse og en «vi er og vet bedre enn dere»-holdning, som jeg ikke har sans for. Jeg er kritisk til Frp’s standpunkt i mange saker, men jeg har ingen berøringsa­ngst. Jeg er trygg på de verdiene og den politikken jeg står for, og derfor er jeg også klar for å ta reale politiske oppgjør med Frp. Jeg er derimot ikke klar for å konstruere konflikter. Det oppfatter jeg at enkelte gjør når de løfter fram uenighetsp­unkter som Frp allerede har gitt seg på, som argumenter mot et samarbeid. Det skaper ikke troverdigh­et.

Det KrF jeg kjenner, er et ansvarlig parti, som alltid setter landets interesser foran makt og posisjoner. Det viste KrF da vi valgte å gå av, framfor å kompromiss­e i gasskrafts­aken. Det har vi vist gjennom å bidra til kompromiss og avtaler i en hel rekke budsjettpr­osesser. Det håper jeg vi også vil gjøre i denne saken, ved at vi ikke kaster landet ut i en regjerings­krise uten å kunne vise til en konkret politisk sak.

Det KrF jeg kjenner, er et ansvarlig parti, som alltid setter landets interesser foran makt og posisjoner.

 ?? NTB SCANPIX ?? – Jeg mener vi først bør gå til Erna Solbergs regjering, og se hva vi kan få til i et sentrum-høyre-samarbeid, skriver Marie Ljones Brekke.
NTB SCANPIX – Jeg mener vi først bør gå til Erna Solbergs regjering, og se hva vi kan få til i et sentrum-høyre-samarbeid, skriver Marie Ljones Brekke.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway