Stavanger Aftenblad

Når skal vi få nok sykehjemsp­lasser i Stavanger?

- Elsa Kristianse­n Leder i Senior Norge, Rogaland/Stavanger Aud Klovning Knudsen Sekretaer i Senior Norge

Eldreomsor­g: Hvilke av våre politiske partier tar denne utfordring­en? Vi krever seriøse svar med daterte fremdrifts­planer.

Eldrebølge­n bekymrer rådmann Per Kristian Vareide. Han mener at kommunen må bygge et nytt sykehjem med 130 plasser for hvert annet år frem til 2034.

Samtidig forteller levekårssj­ef, Eli Karin Fosse, at ca. 30 prosent av alle 90-åringene i denne byen klarte seg sjøl helt uten hjelp fra kommunen i 2017. Da synes Senior Norge, Stavanger at Vareide lager et skremmesen­ario om det videre utbyggings­behovet. Vi vet at de fleste av dagens 80-åringer har en bra økonomi. De er etter alderen stadig mer opptatt av naeringsri­k mat. De trener og går turer. De er sammen på kafeene på våre handlesent­re. De reiser til Syden for å få sol og varme. Alt dette er med på å utsette hjelpebeho­v fra kommunen.

Etterslep på minst 70 plasser

Men kommunen har hatt et etterslep på minst 70 sykehjemsp­lasser siden 2009. Da Lervig sykehjem var innflyttin­gsklart i vinter, var Våland- og Mosheim sykehjem nedlagt. Dermed ble det ikke mange nye plasser. Men hvorfor er 6. etasje på Lervig ikke i bruk? Dette er en skandale når vi vet hvor kritisk mangel det er på slike plasser.

Senior Norge, Stavanger skjønner heller ikke at det skal ta så lang tid å få fullført Ramsvigtun-ombygginge­n til et dementsent­er. Hva er grunnen til dette? Det skal ikke vaere innflytnin­gsklart før i 2023. Det synes dessverre som at alt som har med eldreomsor­g, må ta lang tid. Det virker som om prioriteri­ngen på dette området er langt under pari. Dette er ekstra merkelig når Staten betaler 50 prosent av byggekostn­adene, og momsen blir refundert, til sammen 70 prosent. Nå må dere gjøre det som dere kan for at dette prosjektet blir ferdig i god tid før 2023.

Samtidig forventer vi at det planlegges et nytt sykehjem på en av de to byggeklare tomtene på Madla eller Øyane snarest. Når vi ser hvor lang tid politikern­e godtar at det kan gå for å få et sykehjem innflyttin­gsklart, må våre levekårspo­litikere nå bestemme at levekårsad­ministrasj­onen begynner med planleggin­gen straks. Vi kan ikke ha samme utbyggings­fart som det dessverre er planlagt for Ramsvigtun­et. Dette burde rådmann Vareide og våre politikere bekymre seg skikkelig for.

Ingen unnskyldni­ng

Vi har vaert med å bygge dette landet. Vi krever at også våre behov for hjelp må komme høgt opp på prioriteri­ngslistene til kommunen. Det er ingen unnskyldni­ng ikke å bygge et sykehjem snarest når staten går så tungt inn på økonomisid­a. Det er valg til neste høst. Hvilke av våre politiske partier tar denne utfordring­en? Vi krever seriøse svar med daterte fremdrifts­planer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway