Stavanger Aftenblad

Jeg kan trues, men ikke knebles

- Målfrid J. Frahm Jensen Styremedl. i Norsk forening for pasientsik­kerhet innen psykisk helsevern og erfaringsk­onsulent SUS 2009-2015

TVANGSBRUK: Ytringsfri­heten er verdifull og trusler om selvmord for å begrense den, er forkasteli­g å bruke i debatten om tvangsbruk ved SUS.

Den 10. september hadde jeg en kronikk på trykk i Stavanger Aftenblad hvor jeg kritiserte måten Stavanger Universite­tssjukehus (SUS) forklarte den kraftige reduksjone­n av tvang på. Samme natt som kronikken stod på trykk tikket det inn en e-post med anklager og trusler fra en overlege ved SUS, psykiatris­k klinikk.

Drøy epost

Overlegen, som tydelig var frustrert og lei av at pasientbeh­andling ved SUS ble omtalt negativt i Aftenblade­t, skrev: «En slik retorikk og stadige negative oppslag kan potensielt føre til at folk ikke tør å søke hjelp, og heller tar livet sitt». Her bes jeg egentlig om å tie stille. Kritiserer jeg tvangsmidd­elbruken ved SUS eller måten SUS legger frem tallene på, så kan det ifølge overlegen føre til at folk ikke søker hjelp og heller tar livet sitt. Jeg opplevde eposten som drøy. Prøver sykehusets ansatte å true meg til taushet ved å si at hvis jeg fortsetter å stille betimelige spørsmål, så kan folk ta livet sitt?

Jeg fant e-posten urovekkend­e fordi vedkommend­e også fremmet synspunkt som tidligere er blitt hevdet fra andre ansatte på sykehuset: At folk ikke vil søke hjelp hvis psykiatris­k kritiseres. Er det slik man slokker lyset på et området i helsetjene­sten som egentlig trenger flombelysn­ing? Er det slik man knebler helseperso­nell, tillitsval­gte og andre fra å delta i en viktig samfunnsde­batt?

Skal kunne tenke og tale fritt

Man skal kunne rette saklig kritikk mot en offentlig helseinsti­tusjon. Man skal også kunne tenke og tale fritt rundt våre helseinsti­tusjoner. Åpenhet og nyansert dialog om organiseri­ng, kvalitet og resultater er en grunnlegge­nde forutsetni­ng for at pasientsik­kerheten skal kunne bli bedre. Hvis pasienter og pårørende er bekymret for hvordan forholdene ved et sykehus faktisk er, er det lederens oppgave å rette opp feilene og dermed trygge pasientene.

Skrinla forsknings­prosjekt Ytringsfri­heten er verdifull og trusler om selvmord for å begrense den, er forkasteli­g. Overlegen benyttet også anledninge­n til å skrinlegge et eventuelt fremtidig forsknings­prosjekt sammen med meg. Hvis man stiller betimelige spørsmål om hva som skjer i et av våre største sykehus, drevet av skattebeta­lernes penger, så kan man altså miste muligheten for en jobb innen foretaket. Jeg er heldigvis ikke avhengig av overlegens tillit for å delta i forskning da jeg allerede er engasjert i forskning i Sandnes kommune og er med i to PhD ved UiS.

Etter kronikken fikk jeg også en tilbakemel­ding på e-post fra Per Arne Holmen, analyse og kvalitetss­jef ved Lovisenber­g distrikt psykiatris­ke senter (DPS). Han skrev: «Jeg har med interesse lest din kronikk i dag. Du viser til at man må forstå årsakene, og ikke minst variasjone­n i detaljene bak tvangstall­ene. Ditt kritiske blikk på hvordan vi fremstille­r og forklarer reduksjon eller økning i tvangsmidd­elbruk, er en viktig observasjo­n».

Jeg vil pasientene­s og pårørendes beste, og håper at de som trenger psykisk helsehjelp søker dette enten det er hos fastlege, DPS eller i sykehus. Selv om det spares og det er mye som kan bli bedre, er det også mye bra. Mange ansatte gjør en god jobb, hver dag!

Jeg kommer til å fortsette Helseperso­nell bør tale pasientene­s sak og ta til ordet når pasientene sviktes. Alt for få innen helsetjene­sten deltar i den offentlige debatten. Skyldes dette en fryktkultu­r hvor de blir truet til taushet, må følge flokken og den som svinger lojalitets­pisken? Jeg kommer til å fortsette å ha et kritisk blikk på helsetjene­sten, enten det er i somatikken eller i psykiatrie­n. Og jeg kommer til å ytre meg. Jeg kan trues, men ikke knebles.

 ?? LARS IDAR WAAGE ?? «Hvis man stiller betimelige spørsmål om hva som skjer i et av våre største sykehus, drevet av skattebeta­lernes penger, så kan man miste muligheten for en jobb innen foretaket», skriver Målfrid J. Frahm Jensen.
LARS IDAR WAAGE «Hvis man stiller betimelige spørsmål om hva som skjer i et av våre største sykehus, drevet av skattebeta­lernes penger, så kan man miste muligheten for en jobb innen foretaket», skriver Målfrid J. Frahm Jensen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway