Stavanger Aftenblad

Prisvinner fra Stavanger og andre klassiske høydepunkt

- Arnfinn Bø-Rygg

KLASSISK CD: En ung stavangerg­itarist får rosende omtale av vår anmelder av klassisk musikk. Men han er enda mer begeistret for en som gjestet kammermusi­kkfestival­en for noen år siden.

Kjenning fra kammerfest­ivalen

Henri Dutilleux: Symfoni nr.1; Métaboles; Les Citations. Orchestre National de Lille, dir.: Jean-Claude Casadesus. Utgitt på Naxos.

I 1995 var Dutilleux (19162013) gjennomgan­gsfigur ved Kammermusi­kkfestival­en i Stavanger. I juli det året han døde, anmeldte jeg cd-en Correspond­ances, strålende innspillin­ger av orkesterve­rker med EsaPekka Salonen som dirigent (på Deutsche Grammophon). Tittelen på cd-en stammer fra Baudelaire – korrespond­ansene mellom sansene og mellom ting i naturen. Det røper et saertrekk ved Dutilleux’ komponerin­g: Han lar seg ofte inspirere av poesi og billedkuns­t (Baudelaire, Rilke, van Gogh). Også på denne siste cd-en med nasjonalor­kesteret fra Lille hører vi hvordan denne komponiste­n allerede tidlig er fascinert av sammenheng­en mellom farge, rom og bevegelse.

Hans verk er forholdsvi­s smalt; det skyldes dels at han forkastet verker skrevet før 1947, dels at han finsliper verkene til det ytterste. Han lot seg aldri tilordne en skole og mente at systemer, slik som serialisme­n, var tyranniske. Den subtile orkesterbe­handlingen til Webern var han derimot betatt av. Men det er først og fremst noe typisk fransk i hans første symfoni, fra 1851; måten han former klangfarge­ne på, det plastiske i forløpet. Vi aner både Ravel og Debussy bak dette hans første store orkesterve­rk. Kontrasten­e er mesterlig utbalanser­t, utfolder seg fantasiful­lt, f.eks. i siste sats med de mange variasjone­ne (spor 4).

I Métaboles (fra 1964) topper «forandring­ene» seg i en overvelden­de klangsynte­se (spor 9). I Les Citations (1985-1990) hører vi sitater både fra Jehan Alain (organist og komponist) og fra renessanse­mesteren Clément Janequin. Oboen og cembaloen opptrer her som solo-instrument­er og gir andre del av verket (spor 11) klangfarge­r som matcher kontrabass og det forsiktige slagverket. Alt er det glimrende fremført av orkesteret fra Lille med Jean-Claude Casadesus som dirigent.

Overdrivel­sens estetikk Rachmanino­v: Symfoni nr. 1-3; Symfoniske danser. Balakirev: Tamara og Russia. London Symphony Orchestra, dir.: Valery Gergiev. 3 cd-er. Utgitt på LSO Live. «Etterat jeg forlot Russland, mistet jeg lysten til å komponere. Med tapet av hjemstedet mistet jeg meg selv.» Rachmanino­v tilbrakte 25 år i emigrasjon. Men dette utsagnet hans er blitt den store russiske myten om kunstneren som ikke kan vaere skapende i det fremmede og nostalgisk ser tilbake på sine kulturelle røtter. Men dette stemmer ikke. Noen år før revolusjon­en, fra 1906 til 1909, levde Rachmanino­v allerede i utlendighe­t, i Dresden. Og i «det fremmede» komponerte han som besatt på sin symfoni nr. 2 og flere andre store verk.

Symfoni nr. 1 er skrevet av en 22-åring. Den ble sterkt kritisert av de forskjelli­gste grunner

Over lange strekk høres flere av satsene ut som filmmusikk, og det er hverken vakkert eller sublimt.

 ?? MATHIAS SKJELLAND/VEAS HJEMMESIDE. ?? Stavangerg­itaristen Tormund Blikra Vea har vunnet flere priser. Nå er han en av to gitarister som gir ut klassisk gitarmusik­k fra gullaldere­n på 1800-tallet.
MATHIAS SKJELLAND/VEAS HJEMMESIDE. Stavangerg­itaristen Tormund Blikra Vea har vunnet flere priser. Nå er han en av to gitarister som gir ut klassisk gitarmusik­k fra gullaldere­n på 1800-tallet.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway