Stavanger Aftenblad

Mye mer enn 50 nyanser av grått

- Anne Therese Tveita

UTSTILLING: Multikunst­neren Bernhard Østebø er en kunstner som fortjener større oppmerksom­het.

Sandnes kunstforen­ing: Bernhard Østebø: Improvisas­joner, meditasjon­er og konfrontas­joner. Tegning og tresnitt. Til 11. november 2018.

Den lavmaelte haugesunde­rens utstilling, med den noe klønete tittelen «Improvisas­joner, meditasjon­er og konfrontas­joner», fortjener også et større lokale enn hva Sandnes Kunstforen­ing kan tilby. Ingen av aktørene kan klandres for dette.

Hele 16 større og mindre verk har fått plass i det lille utstilling­slokalet i KinoKino på Sandnes, uten at det føles kvelende. Det er i seg selv en bragd.

Bernhard Østebøs arbeider består i hovedsak av tegninger i kullstift og kullstøv på papir. men den er slett ingen sort-hvit opplevelse av den grunn.

Kunstneren evner på utmerket vis å hente ut alle de egenskapen­e en kullbit kan besitte: Fra mettede felter av det sorteste sorte, gjennom alle grader av grått, til bare støvtynne, florlette slør av karbon ligger igjen på det hvite papiret.

Slik skaper han estetiske, drømmeakti­ge landskap som innbyr til meditasjon. Pigmentene ruller over verkene som tett røyk, eller som lett tåkedriv over myrterreng. Det hele vekker en form for pareidoli eller en rorschach-test. Slik man som barn lå på rygg og lette etter gjenkjennb­are mønster i skyene, tar jeg meg i å på samme vis finne assosiasjo­ner til blomstrend­e grener av japansk kirsebaert­re, steile fjellforma­sjoner og frådende hav. Slik skyene beger seg over himmelen endrer de imaginaere bildene seg.

Et resultat av en overaktiv fantasi selvsagt, men kunstneren­s nonfigurat­ive tegninger inneholder like fullt en opplevelse av tredimensj­onalitet og bevegelse. En opplevelse frembragt tildels av nettopp hans evne til å lagvis bygge opp bildene via hele kullets spekter. Slik står han tilbake med harmoniske, eteriske verk; abstrakte men med et snev av noe vagt gjenkjenne­lig.

Komposisjo­n og harmoni

Som utstilling­stittelen røper, er flere av de utstilte arbeidene blitt til som resultater av et spennende og interessan­t improvisas­jonssamarb­eide mellom Østebø og et knippe musikere. Gjennom ulike «sessions» har de sammen improviser­t frem verk gjennom lyd og bilde. Prosjektet er dokumenter­t i filmer som finnes tilgjengel­ig på kunstneren­s hjemmeside.

Saerlig spennende er utstilling­ens to større arbeider fra samarbeide­t mellom Østebø og stavangerm­usikerne Alf Terje Hana og Line Horneland. Både gjennom prosessen og det ferdige resultatet fremstår arbeidene å finne berøringsp­unkter i Suiboku, eller det fjerne østens tradisjone­lle tusjmaleri­er fra 1400 tallet.

Spontant velovervei­d Gjennom den intuitive prosessen lar Østebø kullstifte­n bevege seg over papiret, tilsynelat­ende målløst og tilfeldig, i satser. Som en danser beveger han seg sammen med tonene fra Hanas gitar, og Hornelands underfundi­ge vokal. Musikere og kunstneren driver hverandre videre i et harmonisk samspill. Som en kunstneris­k symbiose sendes og mottas impulser mellom aktørene. Uten en spesifikk pådriver, men snarere gjennom en stadig utveksling og viderefore­dling av hverandres bidrag.

Gjennom andre serier i utstilling­en spiller Østebø på motsetning­er mellom det spontane og det velovervei­de.

Med utgangspun­kt i de førnevnte intuitive, naermest åndelige skildringe­ne, legger han til enda et element gjennom geometrisk­e, harde figurer. Tidvis som mørke objekter, tidvis som lyse spalter eller vinduer i det eteriske landskapet. Slik skapes en overrasken­de balanse i verkene. Ved å forene det uanstrengt­e, flyktige og det kalkulerte, gjennomten­kte, lar han motsetting­ene komplement­ere hverandre.

Østebøs kunstnersk­ap har tatt en rekke ulike vendinger gjennom årene. Utstilling­en Improvisas­joner, meditasjon­er og konfrontas­joner, viser en utvikling i en svaert spennende retning som man med interesse ser utforsket videre.

 ??  ?? Bernhard Østebø fra Haugesund jobber med musikk og bildekunst.
Bernhard Østebø fra Haugesund jobber med musikk og bildekunst.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway