Stavanger Aftenblad

Vamp går løs på Falkeid igjen

- Leif Tore Lindø leif.tore.lindo@aftenblade­t.no

VAMP: Øyvind Staveland og Vamp skal bruke tre år på å fordype seg i temaet «brev». I dette prosjektet er Kolbein Falkeid (84) helt sentral.

I løpet av 27 år har Vamp utgitt 11 studioalbu­m, to symfonialb­um med Kork, to samlepater og ett livealbum. Studioplat­ene har kommet med 2-3 års mellomrom. Bandet har fulgt denne modellen, den klassiske måten å gjøre det på, i alle år. Nå går bandet nye veier.

– Vi har alltid gitt ut album, stort sett hver andre år, med en påfølgende turné. Det har funger godt for oss. Så har det skjedd store ting i musikkbran­sjen, blant annet at det fysiske formatet – CD-ene – er ryddet helt av veien. Da er det tid for å tenke nytt, noe vi startet på da vi var på turné i vinter, sier Mr. Vamp, Øyvind Staveland.

Mens de var på veien, vendte Staveland stadig tilbake til Kolbein Falkeids dikt og tekster. Samarbeide­t med dikteren har vaert en hjørnestei­n i Vamps karriere, og mens bandet turnerte, begynte Øyvind Staveland å jobbe med diktene hans igjen.

– Dette er dikt uten rim og rytme. De er ment for tonesettin­g, men de lå der som en ny, spennende utfordring. Da vi var på

Brev

Staveland forteller at han liker å lage en slags fantasiver­den når han skriver musikk. I det landskapet passer Falkeids dikt perfekt. De to, Staveland og Falkeid, satte seg ned sammen og bearbeidet tekstene slik at de kunne passe som musikkteks­ter. Vi må tilbake til «Månemannen» og «Siste stikk», tidlig på 2000-tallet, sist de jobbet på denne måten.

Resultatet av litt grubling og ny inspirasjo­n ble til et treåring prosjekt Vamp har kalt «Brev». De tre kommende årene er planen å utgi en EP (utgivelse med 2–3–4 sanger) høsten 2018, en EP høsten 2019 og et album høsten 2020. Alt under tittelen «Brev». Den første er allerede ute.

– Vamp har aldri vaert et prosjektba­nd. Vi har gitt ut plater og reist på turné. Dette er en ny måte å jobbe på. Vi spiller inn musikken når den er klar heller enn å spare og samle opp til én, lang plateinnsp­illing. Målet er at både vi og publikumme­t vårt skal sitte igjen med en følelse av

Ikke på hit-jakt

Dette taktskifte­t vil også få betydning for konsertene til Vamp.

– Vi kommer til å reise på turné hvert år, men ikke så lange turneer som vi har gjort tidligere. Vamp vil alltid vaere et liveband. Forskjelle­n er at vi spiller med litt jevnere mellomrom og holder oss varme på den måten.

Det klassiske albumet er ikke kastet på båten, og Staveland tror ikke Vamp skal kaste seg på hit-singel-karusellen for å gjøre furore i strømmetje­nestene.

– Og vi skal i alle fall ikke stole på min nase for hvilke sanger som slår best an. Jeg ville ikke ha med «Tir N’a noir» på album. «Månemannen» var bare noe jeg skrev til Rogaland Teater og «Liten Fuggel» syntes jeg var en fin sang, men jeg trodde aldri den skulle bli så populaer som den faktisk ble. Vi må nok gjøre som vi alltid har gjort: Stole på at instinkten­e og våre tanker om musikk holder. Noen justeringe­r må vi gjøre når musikkbran­sjen forandrer seg, men det som ligger i bunn vil nok alltid vaere det samme, sier Staveland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway