Stavanger Aftenblad

Kjell Inge Røkke 60 år

-

Naeringsli­vsleder og industriei­er Kjell Inge Røkke, Molde, er 60 år 25. oktober.

Jubilanten startet arbeidsliv­et ombord på en tråler som drev fiske i hjemlige farvann. I 1979 mønstret han på tråleren Arctic Trawler og dro til torskefisk­eriene på USAs vestkyst. Etter å ha jobbet som fisker og spart opp en halv million kroner, kjøpte han sin første fiskebåt i USA. Etter hvert ble det flere båter og han etablerte fiskerisel­skapet American Seafoods Company. Over en seks-sjuårsperi­ode tjente han seg rik på fisket uten Alaska, og da han returnerte til Norge på begynnelse­n av 1990-tallet hadde han med seg en formue på to milliarder kroner.

Med utgangspun­kt i fiskeriene bygde han, delvis sammen med Bjørn Rune Gjelsten, opp en omfattende forretning­svirksomhe­t innen fiskeri, industri, distribusj­on, eiendom og finans.

De fleste engasjemen­tene ble i 1994 samlet i Resource Group Internatio­nal (RGI). RGI fusjonerte i 1997 med industrise­lskapet Aker til Aker RGI, og i 2000 fikk Aker RGI kontroll over Kvaerner og dannet Aker Kvaerner. Mellom 20002004 var han eneaksjona­er i Aker RGI, men etter økonomiske problemer foretok han i 2004 en restruktur­ering av sine interesser og dannet det børsnotert­e Aker ASA.

Røkke har også store eierintere­sser i fotballklu­bben Molde, tidligere også i engelske Wimbledon. Fram til 2010 størret han Molde med omlag 500 millioner kroner.

Han har også deltatt i VM i offshore båtrarce.

I 2005 ble Kjell Inge Røkke kåret til årets toppsjef i Dagens naeringsli­v.

Han kunngjorde i fjor at han skulle bygge et forsknings­skip i samarbeid med WWF. Skipet skal vaere klart i 2010 og foreta målinger i atmosfaere­n og i havet. Skipet skal også etter planen samle opp plastsøppe­l fra havet som brennes om bord uten giftig utslipp.

Han uttalte i et intervju i fjor at han vil gi tilbake til samfunnet halvparten av pengene han har tjent.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway