Stavanger Aftenblad

Eplehøsten har vaert fantastisk

- Tor Inge Jøssang tor.inge.jossang@aftenblade­t.no

HJELMELAND: Det nye fruktpakke­riet i Årdal har pakket nesten dobbelt så mye epler, paerer og plommer som i fjor.

29 lokale fruktdyrke­re har i år levert 370 tonn epler, 30 tonn plommer og 5 tonn moreller.

– I fjor hadde vi elendige avlinger på grunn av hagl. Det var hagl i år også, men langt mindre, sier Svein Hia, daglig leder i Ryfylkefru­kt SA.

Høsten 2014 lå hele fruktnaeri­ngen i Rogaland nede med brukket grein. Frukthagen­e trengte fornying og mange dyrkere slet med rekrutteri­ngen. Etter oppfordrin­g fra fruktnaeri­ngen la Fylkesmann­en i Rogaland og Innovasjon Norge til rette studieture­r og andre tiltak for å få i gang omstilling.

Flest fra Hjelmeland

Siden er stemningen snudd og resultaten­e begynner å komme.

Flere bønder satser på fruktdyrki­ng, og de siste fire årene er det dyrket 450 dekar med ulike eplesorter. De fleste fruktdyrke­rne kommer fra Hjelmeland, men også fra Strand, Suldal, Lund og Randaberg.

I fjor åpnet fruktbønde­ne et nytt pakkeri i Årdal til 16 millioner kroner.

Ryfylkefru­kt SA henter plommer, epler og paerer på gårdene. Etterpå pakkes og kjøles frukten, før den leveres til Coop i Stavanger.

Takket vaere moderne lagringste­knikk kan ryfylkebøn­dene levere epler helt fram til påske. Det som ikke selges i butikkene går til safting.

De to første årene budsjetter­er Ryfylkefru­kt SA med underskudd. I år har han hatt opptil 10 sesongarbe­idere i sving på pakkeriet. Prisene er omtrent som i fjor.

20 dekar for å leve av frukt

– Vi merker på salget at det er mye epler i privathage­r. Pakkeriet er bygd med tanke på større produksjon, og vi må opp i større volumer. I fjor var vi 20 medlemmer, nå teller vi 29. Det kommer nye produsente­r neste år. Andre fornyer fruktfelte­ne, planter tettere og får større avlinger på det samme arealet. Før var det gjerne 150–200 traer per dekar, nå 400–500, forteller Svein Hia.

Nye eplehager har 60-100 centimeter mellom traerne, som står i lange rekker. Tidligere regnet dyrkerne med 1000 kilo frukt per dekar. De nye måtene å plante, vanne og gjødsle på gir 3500 kg per dekar.

– For å kunne leve av frukt, anbefaler vi å plante om lag 20 dekar. Det har alle de nye fruktdyrke­rne gjort og investerin­gane ligger på rundt 3-3,5 millioner kroner. Svaert mange benyttar arbeidspla­ttform i beskjaerin­g, tynning og høsting. Dette reduserer arbeidsmen­gdaen med minst 25 prosent og gir god HMS for dyrkeren, opplyser naeringsut­vikler Kari Sand i prosjektet Bedriftsut­vikling i Ytre Ryfylke.

 ?? TOR INGE JØSSANG ?? 29 fruktdyrke­re har sitt eget pakkeri i Årdal. Fra venstre Geirmund Helgøy, Oddbjørn Saebø, daglig leder Svein Hia og Andreas Kvame.
TOR INGE JØSSANG 29 fruktdyrke­re har sitt eget pakkeri i Årdal. Fra venstre Geirmund Helgøy, Oddbjørn Saebø, daglig leder Svein Hia og Andreas Kvame.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway