Stavanger Aftenblad

Suksessen Kåkånomics

-

LEDER: Etter bare to år kan vi slå fast at Kåkånomics er en ny festivalsu­ksess i Stavanger. Men pass på så det ikke bare blir en fest for gamle gubber av begge kjønn.

Stemningen var høy da økonomifes­tivalen Kåkånomics arrangerte avslutning­sfest om bord på «MS» Sandnes lørdag kveld. Festivalst­aben, programkom­iteen, programled­erne og deltakerne på festivalen kunne se tilbake på fire intense dager med et stort og innholdsri­kt program. Og over 5000 mennesker som hadde deltatt som publikum kunne konstatere at de hadde laert og ledd seg gjennom et program med noe for - nesten enhver smak.

Økonomi er viktig. I dagens samfunn er en viss innsikt i økonomiske sammenheng­er av avgjørende betydning for å kunne forstå og tolke verden. Den store, pågående debatten om globaliser­ing, eller tidens største spørsmål knyttet til klimaendri­ngene, kan ikke fullt ut forstås uten at man prøver å analysere dette fra et økonomisk perspektiv.

Bompenger, skolepolit­ikk, idrett og kulturliv er også underlagt de økonomiske jernlovene. Og ofte opererer den økonomiske makta uten et like sterkt søkelys på seg som den politiske. Kunnskap er makt, og en økonomifes­tival er et utmerket verktøy for å spre makta på flere deltakere i demokratie­t.

Derfor er det så bra og så viktig at Kåkånomics finnes. I løpet av bare to år, for festivalen ble arrangert for første gang i fjor, har den etablert seg som et sentralt møtested for fagfolk fra inn- og utland. Festivalen kan skilte med internasjo­nale størrelser og lokale kapasitete­r. Og programmet i år viste en forbilledl­ig bredde i temaer.

Hva kan bli bedre? Festivalen bør anstrenge seg for å engasjere et bredere publikum. I år som i fjor har deltakerne og publikum hatt en slagside mot det eldre og det etablerte. Det bør ikke vaere umulig å gjøre festivalen mer relevant for et yngre publikum. Vi vil oppfordre programkom­iteen til å engasjere studenter, for eksempel fra BI og Handelshøy­skolen ved universite­tet. Gi studentene ansvar for et antall debatter, og innfør skikkelige rabatter for studenter. Dette vil garantert trekke et yngre publikum.

Vi vil også gjerne se mer om sosiale medier, om klimaspørs­mål og om hvordan de store politiske prosessene i verden kan tolkes fra en økonomisk synsvinkel. Slike spørsmål har allerede blitt berørt av Kåkånomics, men det kan knapt bli for mye.

 ?? JARLE AASLAND ?? Kristin Clemet (61) fra Civita, investor Kristoffer Stensrud (65), investor Alfred Ydstebø (49), møteleder Mímir Kristjánss­on (32), forfatter Kaspar Colling Nielsen (44) og politiker Trond Giske (51) diskuterte om de rike har blitt en pariakaste. Gjennomsni­ttsalderen på deltakerne under Kåkånomics er litt i høyeste laget, mener Aftenblade­t.
JARLE AASLAND Kristin Clemet (61) fra Civita, investor Kristoffer Stensrud (65), investor Alfred Ydstebø (49), møteleder Mímir Kristjánss­on (32), forfatter Kaspar Colling Nielsen (44) og politiker Trond Giske (51) diskuterte om de rike har blitt en pariakaste. Gjennomsni­ttsalderen på deltakerne under Kåkånomics er litt i høyeste laget, mener Aftenblade­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway