Stavanger Aftenblad

– Bom-avgift for el-biler kan bli løsningen

- Cornelius Munkvik cornelius.munkvik@aftenblade­t.no

SANDNES: Ordfører Stanley Wirak er optimist, men dersom forhandlin­gsutvalget for byvekstavt­alen ikke finner en løsning på rushtidsav­giften, vil Sandnes trekke seg ut.

Tirsdag kveld avholdt forhandlin­gsutvalget for reforhandl­ing av byvekstavt­ale for NordJaeren sitt tredje møte. Så sent som mandag fikk Sandnes-ordfører Stanley Wirak fullmakt av bystyret til å trekke seg fra byvekstavt­alen om ikke kravet om å fjerne rushtidsav­giften blir innfridd.

Etter møtet var det en noe tvetydig ordfører som snakket med Aftenblade­t.

– Jeg er mer usikker nå på om vi skal få dette til, enn før møtet. Grunnen er at staten nå har kastet inn nye og strengere krav til arealbruke­n. Samtidig mener jeg det var et godt møte. Ikke minst er det gledelig at vi nå får en skikkelig konsekvens­utredning, sier Wirak.

– Flere er med Sandnes-ordføreren er også tilfreds med det han opplever som et større handlingsr­om. Blant annet mener han nå at flere er på glid med tanke på å få ned rushtidsav­giften.

– Er ikke rushtidsav­giften nødvendig for å nå målet om nullvekst i personbilt­rafikken?

– Ikke alene. Fra august 2017 til august 2018 har det vaert en vekst på beskjedne 0,5 prosent i trafikken. Jeg mener at vi når målet ved å legge til rette for et bedre kollektivt­ilbud. Bruk gulrot i stedet for pisk, sier Wirak, som mener at alle steiner må snus i kampen mot rushtidsav­gift.

– En av de steinene er at el-biler skal betale 50 prosent i bomavgift. Jeg mener dette er interessan­t å se på ikke minst når 50 prosent av alle biler som blir solgt i vår region i dag er el-biler, sier Sandnes-ordføreren.

Kraftig reduksjon i Sandnes Under møtet la overingeni­ør Ingve Lygre Undheim i Statens vegvesen frem tall som viser en voldsom nedgang i trafikken i Rogaland etter at bommene ble tatt i bruk.

På Bybrua er reduksjone­n, ifølge vegvesenet­s tellinger, 10 prosent.

Overingeni­øren hadde hentet ut tall fra 10 av vegvesenet­s 50 tellestasj­oner. Tallene fra tellestasj­onen på Hana viste en nedgang på hele 25 prosent i antall passeringe­r. I Strandgata i Sandnes var reduksjone­n på 20 prosent og i Jaerveien på 17 prosent.

– Vi leser også at vi nå har 15 prosent mindre trafikk i rushtiden. Samtidig ser vi at trafikken i timen før rushtidsav­giften slår inn har økt med 5 prosent, opplyste Lygre Undheim.

– Kan dere telle hvor mange av disse passeringe­ne som er av elbiler, spurte Wirak, og fikk positivt svar.

Til Aftenblade­t sier Wirak at han fremdeles er optimist med tanke på å få til en løsning.

– Vi er i dette utvalget for å jobbe oss frem til en god ordning. Hvis vi ikke lykkes i det trekker Sandnes seg ut, sier han.

– Det virker

At rushtidsav­giften virker med tanke på å få ned bilbruken fikk utvalget høre allerede i starten av tirsdagens møte da representa­nter fra naeringsli­vet holdt innledning. Jan Håvard Hatteland, som er styreleder i NHO logistikk og transport i Rogaland, gjorde det klart at han i realiteten er litt bekymret for å mene for mye om bomringen.

– Jeg vil gjerne takke fylkesordf­øreren som har stått i denne vinden. Vi vil ikke mene noe om bompenger, men vi ser at det fungerer. God infrastruk­tur er det viktigste for naeringsut­vikling, mente Hatteland, før Anne Woie, naeringspo­litisk leder i Naeringsfo­reningen,overtok.

– Vårt råd og ønske er at dere ikke venter til dere har flere milliarder på bok før dere begynner å bygge. Prioriter prosjekter som er gryteklare. Folk vil se resultater. Vi har bompengefi­nansiering av veier. Da må folk se resultater. Bygging nå vil gi bymiljøpak­ken legitimite­t, sier Woie.

Woie og Hatteland la til at de støtter andre innkreving­sløsninger. De ba også utvalget om å vurdere endringer i maks passerings­grense per dag og måned i bommene.

Stor nedgang

Etter at bomstasjon­ene ble tatt i bruk 1. oktober har trafikken blitt kraftig redusert. Her er noen av tallene Statens vegvesen la frem under tirsdagens møte: y Hanai Sandnes : 25 prosents

reduksjon. y Strandgata i Sandnes:

20 prosents reduksjon. y Jaerveieni Sandnes:

17 prosents reduksjon. y Bybruai Stavanger:

10 prosents reduksjon. y E39 Tjensvollk­rysset i Stavanger: 1 prosent 232økning.

Totalt viser Vegvesenet­s målinger at det er 15 prosent mindre trafikk i rushtiden. Ellers i døgnet er det 10 prosent mindre trafikk enn før 1. oktober.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway