Stavanger Aftenblad

Fortsatt uklart når elbileiere må betale i bommen

- Stein Halvor Jupskås stein.jupskaas@aftenblade­t.no

STAVANGER: Det er ennå ikke lovlig å kreve bompenger av elbil-eiere. Men Samferdsel­sdeparteme­ntet jobber med saken.

Det var etter forhandlin­gsmøtet med staten tirsdag ettermidda­g at Sandnes-ordfører Stanley Wirak (Ap) igjen tok til orde for å kreve penger også av elbil-eierne. Wirak ivrer for å skrote rushtidsav­giften, og mener inntektsbo­rtfallet blir mindre hvis også de som kjører elbil blir med på spleiselag­et.

Det er allerede kjent at Bymiljøpak­ken vil tape 5,6 milliarder i inntekter hvis man dropper rushtidsav­giften og unnlater å gjøre andre grep.

Ifølge Wirak må alle steiner snus:

– En av de steinene er at elbiler skal betale 50 prosent i bom-avgift. Jeg mener dette er interessan­t å se på, ikke minst når 50 prosent av alle biler som blir solgt i vår region i dag er elbiler, sa Sandnes-ordføreren til Aftenblade­t tirsdag.

Petter Haugneland, kommunikas­jonsleder i Norsk elbilforen­ing, er innforståt­t med at også elbiler vil måtte betale i bommene, men mener at det fortsatt er for tidlig å avvikle introduksj­onstilbude­t som ble innført for å få folk over på utslippsfr­ie biler.

Regjeringe­n la i vår fram nye regler for innfasing av bompenger for elbil, som åpnet for halv takst allerede i år. Men Samferdsel­sdeparteme­ntet har ennå ikke lagt fram detaljene for ordningen.

– De signaler vi har fått tyder på at regelverke­t vil vaere på plass i løpet av høsten, sier Haugneland, som mener halv takst nå vil vaere å gå for fort fram.

– Elbilene skal selvsagt vaere med å betale etter hvert, men vi mener at elbilforde­lene bør få lov til å virke i flere år ennå. Vårt forslag er å innføre 25 prosent takst når andelen elbiler når 25 prosent. Når andelen elbiler når 50 prosent, kan taksten økes til 50 prosent, sier Haugneland.

– Hvorfor blir det feil å hoppe direkte til 50 prosent nå?

– Fordi målet er at alle nye biler skal vaere nullutslip­psbiler i 2025. Skal vi greie det, må det vaere virkemidle­r og ikke bare store ord. Bomfritak har vist seg å vaere et effektivt virkemidde­l, mener Haugneland.

Selv ikke på Finnøy er det ennå en elbil-andel på 25 prosent. De siste tallene, fra 30. september, viser riktignok 24,8, så da er det nok like før. Andre kommuner i Rogaland ligger langt unna en slik andel.

Rogaland som helhet har en andel på 7,7 prosent, eller totalt 17.712 elbiler. Sentrale kommuner kan skilte med følgende tall: Stavanger: 8,4 prosent, Sandnes: 9,9 prosent, Sola: 12,0 prosent, Rennesøy: 12,7 prosent og Randaberg 12,9 prosent.

Andre norske storbyer: Oslo: 11 prosent, Bergen: 14 prosent og Trondheim: 8,4 prosent.

 ?? JARLE AASLAND ?? Elbilene passerer fortsatt gratis i bommene, som her på Sola.
JARLE AASLAND Elbilene passerer fortsatt gratis i bommene, som her på Sola.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway