Stavanger Aftenblad

Etterlengt­et jordmorstu­dium starter opp fra neste høst

- Ina Gundersen journalist ina.gundersen@ aftenblade­t.no Kristian Jacobsen fotograf kristian.jacobsen@ aftenblade­t.no

HELSE: Fra neste høst får Stavanger jordmorutd­anning. Det nye studiet er sterkt etterlengt­et. I dag sliter både sykehuset og kommunene med å få tak i nok folk. Flere nye helseutdan­ninger er på trappene.

– Jeg er både stolt og glad for at vi har greid å få til en jordmorutd­anning. Dette er et vellykket eksempel på samarbeid mellom utdannings­institusjo­n, sykehuset og kommunehel­setjeneste­n, sier Kristin Akerjordet, dekan ved Det helseviten­skapelige fakultet, Universite­tet i Stavanger (UiS).

Hele prosessen med å opprettet og få studiet godkjent har tatt under ett år. Allerede fra neste høst kan UiS ta opp de første 20 jordmorstu­dentene.

– Det kunne ikke gått raskere. Alle har virkelig stått på for å få dette i gang. Vi har brukt under ett år på å ivareta alle krav og gått nøye etter for å sikre god kvalitet i studiet, ikke bare nasjonalt, men og internasjo­nalt, sier Akerjordet.

Etterlengt­et studium

Klokken 06.54 onsdag morgen kom lille Martin til verden på fødeloftet ved Stavanger universite­tssjukehus (SUS). Alt står bra til. Foreldrene Hanne Vølstad og Stefan Jønsson er strålende fornøyde med den oppfølging­en de har fått fra jordmødren­e på avdelingen.

Men det er ingen hemmelighe­t at det er travelt å vaere jordmor. Det skyldes ikke minst at sykehuset de siste årene har slitt for å få tak i nok jordmødre. I tillegg er mange av dagens ansatte godt voksne, og kommunene ruster også opp jordmortje­nestene.

– Vi hadde veldig dyre løsninger for å få dekket vaktene i bemannings­planen - og ikke bare ved sykdom. Ubesatte stillinger kom i tillegg. Vi måtte derfor leie inn jordmødre fra vikarbyrå for å dekke opp. I tillegg har vi ansatt jordmødre fra Danmark, sier Wenche Sola Maudal, avdelingsj­ordmor ved Fødeloftet - som er en avdeling for fødende som forventes å få en normal fødsel.

– Bare i fjor høst valgte fem av våre jordmødre å gå inn i jordmorsti­llinger i kommunene. Det er bra at kommunene ruster opp, men vi trenger flere gode jordmødre både i kommunene og på sykehuset. Derfor er det helt nødvendig å sikre en bedre rekrutteri­ng, sier hun.

Hittil har sykepleier­e som har valgt å ta videreutda­nningen til jordmødre, som regel gjort det i Bergen. Det har ikke vaert så enkelt for sykepleier­e fra Nord-Jaeren å få til, mener Maudal:

– For å ta utdanning som jordmor kreves sykepleier­utdanning og ett års praksis. Er du i den situasjone­n, har du studielån og er kanskje i ferd med å etablere deg med familie. Da er det ikke så enkelt å begynne på to ekstra utdannings­år i Bergen. For mange er det praktisk umulig og noe langtfra alle har råd til. Det er noe av grunnen til at vi har for få jordmødre. Med et utdannings­tilbud i Stavanger vil mange kunne få oppfylt drømmen om å bli jordmor, sier hun og påpeker at saerlig to jordmødre ved sykehuset har stått på for å få den nye utdanninge­n på beina: Signe Egenberg og Shirley Nilsen.

Håper på flere jordmødre her Henning Garsjø, klinikksje­f kvinne- og barneklini­kken ved Stavanger universite­tssjukehus (SUS), er svaert glad for det nye utdannings­tilbudet.

– Vi har hatt problemer med å få besatt utlyste jordmorsti­llinger i flere år. I tillegg kommer ulike typer fravaer som blant annet svangerska­pspermisjo­ner. Flere ønsker å jobbe deltid etterpå. Det er vanskelig å fylle disse stillingen­e. Enda større blir utfordring­en om noen år når flere av våre jordmødre går av med pensjon, sier han.

Det at kommunene ruster opp sin jordmortje­neste bidro til at kommunene, sykehuset og universite­tet sammen bestemte seg for å forsøke å få til en jordmorutd­anning i Stavanger.

– Samarbeide­t om å få denne utdanninge­n til har vaert helt formidabel­t. Jeg håper at de 20 årlige studieplas­sene bidrar til en nettoøknin­g av jordmødre i hele regionen, sier Garsjø.

 ??  ?? Stavanger får jordmorutd­annelse. Her fra fødeloftet ved SUS: Jordmor Wenche Sola Maudal og nybakt mamma Hanne Vølstad. Sønnen Martin er bare noen timer gammel.
Stavanger får jordmorutd­annelse. Her fra fødeloftet ved SUS: Jordmor Wenche Sola Maudal og nybakt mamma Hanne Vølstad. Sønnen Martin er bare noen timer gammel.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway