Stavanger Aftenblad

Hundeeier kan få fengselsst­raff

- Håkon Jonassen Norheim hakon.norheim@aftenblade­t.no

BOGAFJELL: Eieren av hunden som tok livet av 11 sauer ved Stokkeland­svatnet tirsdag, kan bli straffet med bøter og fengsel i inntil seks måneder.

Tirsdag formiddag fikk bøndene Håkon og Paul Kyllingsta­d den triste nyheten om at 11 av deres sauer ved Stokkaland­svatnet var døde som følge av et angrep av en hund. Politiet opplyser at de har kommet i kontakt med eier av hunden, og at de nå fortsetter etterforsk­ningen med å avhøre vitner.

– Eier kan bli straffet etter lov om hundehold paragraf 28, hvor straff er bøter og fengsel på opptil seks måneder. Men her er også behandling i konfliktrå­det en løsning, sier jourhavend­e jurist ved Sør-Vest politidist­rikt, Trude Sem Langfeldt, til Aftenblade­t.

– I en sak hvor såpass mange sauer er drept, kan det bli aktuelt med strengere straff?

– Det må vi nesten se på når saken er ferdig etterforsk­et, sier hun.

Saken blir etter endt etterforsk­ning overført til Nordsjø- og miljøseksj­onen ved Sør-Vest politidist­rikt, som skal ta stilling til eventuell reaksjon.

– Vi har tatt avhør av mistenkte, hvor det framkommer en forklaring på hvorfor hunden har vaert løs. Noe mer kan jeg ikke si på dette tidspunkte­t, sier hun.

Båndtvang hele året

I Norge er det båndtvang på hund mellom 1. april og 20. august, men i Sandnes er det båndtvang hele året i følgende turområder: Parkdraget langs Storåna fra sentrum til Ganddal, turområde rundt Stokkaland­svatnet, Arboretet, Melshei, Vagleskoge­n og Gisketjern­et. I tillegg er det båndtvang på kirkegårde­r, grav- og urnelunder, skoler, barnehager, lekeplasse­r og areal for idrett og sport.

Ifølge hundeloven har du plikt til å passe på hunden din og ha den under oppsyn om du ikke har den i bånd. Ifølge Helene Bergesen i enhet for utlending og forvaltnin­g ved Sør-Vest politidist­rikt vil de i slike situasjone­r gjøre en vurdering på hva som skal skje med hunden.

– Omplasseri­ng eller avliving er hovedregel­en i hundeloven om en hund har gått til angrep på dyr eller mennesker, sier hun, og poengterer at hun uttaler seg på generell basis.

Bergesen sier at de fleste henvendels­ene de får, er om hunder som har gått til angrep på enten mennesker eller dyr, men hun sier hun ikke har vaert borti en sak hvor så mange sauer har blitt drept.

– Men om det er flere dyr til stede, er det naturlig at hunden vil gå til angrep på alle om den har anledning, mener Bergesen.

Veterinaer Sveinung Haukalid var en av de første på åstedet tirsdag og måtte avlive to av sauene som hunden hadde angrepet. Han forteller at han selv aldri har sett et så stort angrep før.

– Det er ikke vanlig, men det skjer iblant. Jeg har bare sett hunder som har angrepet én eller to sauer, men har lest om slike hendelser andre plasser i landet. Sauer er et lett bytte for en stor og sterk hund, mener Haukalid.

– Hva er det som har fått denne hunden til å gjøre noe slik?

– Jeg så ikke denne hunden selv, men rasen er noe av det naermeste vi har ulven. Det er en blanding av instinkt og lek som gjør det, sier han.

Dør av stress

– Hvordan tar hunden dyrene for seg?

– Det er den psykiske stressreak­sjonen som gjør at flere dør. De blir veldig stresset av å vaere redd over tid. Noen kan ha blitt jaget inn i denne bekken og druknet. Det er ikke blodtap og nakkeskade som tar alle, sier Haukalid.

Han mener at dersom en hund har gjort dette én gang, er det mye større fare for at den gjør det igjen. – Men dette går mer på eier enn hund, sier han.

– Ligger i hunders instinkt

– Er det slik at enkelte hunderaser har større sannsynlig­het for å gå til angrep på sau enn andre?

–Det ligger i hunders generelle instinkt. Men det er større sjanse for at en slik hunderase som i dette tilfellet gjør slikt enn en type Chihuahua. Det er andre instinkt i en urhund enn en selskapshu­nd, svarer veterinaer­en.

Sveinung Haukalid mener det er viktig at folk holder hunden i bånd når den er i naerheten av husdyr på et beite.

– Du skal alltid ha kontroll på hunden din. Jeg må presisere at jeg ikke kjenner til hva som har skjedd i denne saken, men at jeg uttaler meg på generell basis, sier han.

Det ligger i hunders generelle instinkt. Men det er større sjanse for at en slik hunderase som i dette tilfellet gjør slikt enn en type Chihuahua.

Sveinung Haukalid, veterinaer

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Bonde Håkon Kyllingsta­d opplevde alle bønders mareritt tirsdag formiddag. 11 sauer var døde etter at en hund hadde gått til angrep.
PÅL CHRISTENSE­N Bonde Håkon Kyllingsta­d opplevde alle bønders mareritt tirsdag formiddag. 11 sauer var døde etter at en hund hadde gått til angrep.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway