Stavanger Aftenblad

Ombud bekymret for skepsis og hat mot muslimer

-

RAPPORT: Norske myndighete­r gjør ikke nok for bekjempe rasediskri­minering. Skepsis og hat mot norske muslimer er en saerlig utfordring, varsler ombud til FN.

Det kommer fram i en tilsynsrap­port likestilli­ngs- og diskrimine­ringsombud Hanne Bjurstrøm i går presentert­e for FNs rasediskri­mineringsk­omité.

Ombudet har mandat til å føre tilsyn med hvordan den norske stat oppfyller kravene i FNs rasediskri­mineringsk­onvensjon (CERD).

Bekymret for muslimhat Ifølge rapporten har Norge vesentlige utfordring­er på flere samfunnsom­råder. Ifølge ombudet jobber ikke norske myndighete­r systematis­k og effektivt nok for å forebygge og bekjempe hatytringe­r og hatkrimina­litet. Skepsis og hat mot muslimer er en saerlig utfordring, ifølge rapporten.

– I Norge, som ellers i Europa, ser vi en utbredt skepsis til muslimer som det er all grunn til å vaere oppmerksom på. Dette kommer til uttrykk ikke minst i kommentarf­elt og i sosiale medier, og handler ofte om negative generalise­ringer i form av fordommer. Jeg er bekymret for hva dette gjør med saerlig unge muslimer, og jeg etterlyser tydelige politikere som aktivt motarbeide­r den negative utviklinge­n i holdninger og ytringer, sier Bjurstrøm.

Hun understrek­er at diskrimine­ring og trakasseri­ng også rammer andre grupper som jøder, rom, samer og asylsøkere.

Mangelfull beskyttels­e av samer

I rapporten advares det videre om mangelfull beskyttels­e og bistand til personer med innvandrer­bakgrunn, samer og nasjonale minoritete­r som er utsatt for kjønnsbase­rt vold i Norge.

– Jeg ser en svikt i hjelpeappa­ratet når det gjelder samer som er utsatt for vold i naere relasjoner. Hjelpetjen­estene mangler nødvendig kulturkomp­etanse, og det er en mangel på språklig tilrettele­gging som svekker forebyggin­gen og hjelpen til de som blir utsatt, sier Bjurstrøm.

Hun etterlyser en egen handlingsp­lan for en bedre og mer helhetlig innsats mot vold og for voldsutsat­te i den samiske befolkning­en.

Bjurstrøm sier situasjone­n også er saerlig kritisk for ofre for menneskeha­ndel, og sier norske myndighete­r bør gir ofrene beskyttels­e og bistand.

Advarer om rombarn Ombudet er også bekymret for mangel på likeverdig utdanning for rombarn, mangelfull utdanning for mange innvandrer­barn, samt mangel på likestilt rekrutteri­ng av personer med innvandrer­bakgrunn i arbeidsliv­et.

FNs konvensjon om avskaffels­e av alle former for rasediskri­minering (CERD) forplikter norske myndighete­r til helhetlig innsats for å forebygge og håndtere rasisme og diskrimine­ring. Myndighete­ne må rapportere om dette arbeidet hvert fjerde år, i tillegg sender ombudet, Sametinget og sivilt samfunn egne rapporter.

FNs ekspertkom­ité for CERD vil gå gjennom rapportene fra Norge i begynnelse­n av desember. Barne- og likestilli­ngsministe­r Linda Hofstad Helleland (H) vil da delta som ansvarlig minister.

(NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway