Stavanger Aftenblad

Trenden med mange nestenulyk­ker har snudd

- Elisabeth Seglem elisabeth.seglem@aftenblade­t.no

OLJE OG GASS:

I oljekriseå­rene 2015 og 2016 gransket Petroleums­tilsynet henholdsvi­s ti og åtte nestenulyk­ker. Så langt i år er tre alvorlige hendelser undersøkt spesielt.

Utvalgte toppledere var i går samlet til møte om sikkerhete­n i oljeindust­rien i regi av Petroleums­tilsynet (Ptil). Samtidig kan Ptil-sjef Anne Myhrvold konstatere at kun tre alvorlige hendelser i oljeindust­rien har ført til gransking så langt i år.

Gransker Equinor og Aker BP Høsten for to år siden stod nestenulyk­ker og uønskede hendelser i kø på norsk sokkel. Det var nedgangsti­der og krise. Nå virker situasjone­n å vaere en annen. – Er den det, Anne Myhrvold? – Så langt i år har vi satt i gang tre granskinge­r. Den ene etter en hendelse med fallende gjenstand på Jotun B-innretning­en. Den andre etter en hendelse som skjedde i forbindels­e fylling av LNG til tankbil på Equinors anlegg på Melkøya utenfor Hammerfest. Den siste hendelsen vi gransker var en med gangbroen på Aker BP-feltet Tambar.

– Så det er roligere nå med tanke på nestenulyk­ker og uønskede hendelser?

– Antallet granskinge­r er egentlig litt uinteressa­nt. I fjor gransket vi fem hendelser – én av dem var et dødsfall. Det store bildet og utviklinge­n i risikonivå­et på norsk sokkel ser vi best i den årlige RNNP-rapporten som kom i april. Den viste en redusert storulykke­risiko, men økt bekymring hos ansatte, sier Myhrvold.

Hendelser som typisk kvalifiser­er til at Ptil iverksette­r egen gransking er: y Storulykke­r og tilløp til storulykke­r. y Dødsfall i forbindels­e med

arbeidsuly­kke. y Alvorlig personskad­e med

dødspotens­ial. y Alvorlig svekking eller bortfall av sikkerhets­funksjoner og barrierer som setter innretning­ens integritet i fare. En oversikt over igangsatte granskinge­r i regi av Petroleums­tilsynet de siste ti årene, viser til dels store svingninge­r i antall nestenulyk­ker i oljeindust­rien som granskes.

Sikkerhet på Atlantic Hotel Topplederk­onferansen til Petroleums­tilsynet samlet 120 spesielt inviterte på Atlantic Hotel i Stavanger i går. Sentrale spørsmål var: «Hva er situasjone­n i oljebransj­en per i dag? Hvordan har vi klart oss gjennom krisen, hva har det kostet, og hvor står naeringen i dag? Hva med omdømmet – og framfor alt; sikkerhets­arbeidet?»

Anne Myhrvold er fornøyd med at mange oljetopper velger å komme til konferanse­n.

–Ja absolutt, deltakelse­n er god. Arrangemen­tet har etablert seg ved at både toppledern­e og fagforenin­ger prioritere­r å komme, sier Ptil-sjefen.

Risikoen øker med kutt

Før sommeren kom det fram at det er en sammenheng mellom kostnadsre­duksjoner og risiko for uønskede hendelser. Studien var utført av Proactima på oppdrag av Petroleums­tilsynet (Ptil).

– Rapporten viser at risikoen øker med kostnadsre­duksjoner. Det gir et bilde på at en må jobbe hele tiden for å unngå ulykker. Både når en bemanner ned og når en bemanner opp igjen er det viktig. Vi har vaert opptatt av at både kapasitet og kompetanse er viktig. Begge deler må vaere på plass, sier Myhrvold.

Oljeprisen ligger jevnt høyt og selskapene tjener store penger, viser resultaten­e når oljeselska­pene legger fram resultater for tredje kvartal i disse dager.

– Er sikkerhete­n bedre også?

– Hvor vi er i dag avhenger av hvilke bedrifter en spør. For noen går det bedre økonomisk, andre ikke. Ser vi på sikkerhets­bildet, ser vi at mange har de samme utfordring­ene å jobbe med. Forbedring og laering, det er alltid et stort stykke arbeid som skal gjøres. Det ser vi og det hører vi.

Omstilling, kutt og effektivis­ering har preget industrien de siste årene etter oljeprisfa­llet i 2014.

– Noen selskaper får godt til omstilling med involverin­g av ansatte og gode og robuste løsninger. Andre får det ikke så godt til. Da oppdager vi avvik i våre tilsyn og må følge opp det, sier Myhrvold.

Godt samarbeid mellom arbeidstak­er, arbeidsgiv­er og norske myndighete­r – den norske modellen er avgjørende, mener Ptil-sjefen. Og samarbeids­klimaet er bedre nå enn da de verste oljekutten­e herjet.

– Det går bedre. Jeg tror det er bedre grunnlag for konstrukti­vt samarbeid nå. Tider med kutt og nedbemanni­nger er utforfrend­e å håndtere, men det er fortsatt ting å jobbe med, sier Myhrvold.

Antallet granskinge­r er egentlig litt uinteressa­nt. Det store bildet ser vi best i den årlige RNNP-rapporten som kom i april. Den viste en redusert storulykke­risiko, men økt bekymring hos ansatte.

Anne Myhrvold , sjef i Petroleums­tilsynet

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway