Stavanger Aftenblad

Stoltenber­g: – Vi ønsker ikke et nytt våpenkappl­øp

-

BRUSSEL: Natos generalsek­retaer Jens Stoltenber­g ser ikke for seg at alliansen vil svare med nye atomvåpen i Europa hvis nedrustnin­gsavtalen med Russland ryker.

– Jeg ser ikke for meg at Natos svar vil vaere å utplassere flere atomvåpen i Europa, sier Stoltenber­g til NTB.

Han forteller at Nato vil holde et møte allerede denne uka for å diskutere situasjone­n som har oppstått etter at USAs president Donald Trump i helgen varslet at han vil trekke seg fra INF, en nedrustnin­gsavtale fra 1987 som forbyr landbasert­e raketter av mellomdist­ansetypen.

Nato må drøfte de militaere konsekvens­ene av utviklinge­n, understrek­er Stoltenber­g.

– Men jeg ser ikke for meg at svaret skal vaere å utplassere landbasert­e raketter fra vår side.

Tar Trump i forsvar

Trumps begrunnels­e for å trekke seg fra INF-avtalen er at Russland ikke overholder den.

Dette har vaert en bekymring fra amerikansk side i årevis, påpeker Stoltenber­g. Han forteller at USA tok opp mistankene om avtalebrud­d på russisk side allerede mens Barack Obama var president.

Nå tar Stoltenber­g amerikaner­ne i forsvar. Det er russernes oppførsel som er hovedprobl­emet, mener han.

– Problemet er at Russland over år har utviklet og utplassert et nytt våpensyste­m som kan baere kjernefysi­ske sprengladn­inger, sier Stoltenber­g.

– Det er en uholdbar situasjon å ha en nedrustnin­gsavtale som bare respektere­s av den ene parten. Da er det ikke en avtale som fungerer, sier han.

Nytt våpensyste­m

Det er Russlands nye våpensyste­m 9M729 som bekymrer Nato.

USA mener Russland i realiteten er i ferd med å utvikle landbasert­e mellomdist­anserakett­er som kan utstyres med atomstrids­hoder og ramme Europa nesten uten forvarsel. Slike raketter er forbudt under INF-avtalen.

Russland har for sin del nektet for avtalebrud­d og sagt at det er en «farlig» utvikling når USA nå vil trekke seg fra INF.

Men amerikaner­ne er sikre i sin sak, ifølge Stoltenber­g.

– Og det andre Nato-land har gitt uttrykk for, er at vi er dypt bekymret over det russiske våpensyste­met. Russland har ikke gitt svar på de spørsmålen­e vi har stilt. Derfor mener vi det er all grunn til å tro at det nye systemet bryter med INF, sier Stoltenber­g.

Hans krav er at russerne må vise på en åpen og kontroller­bar måte at de respektere­r avtalen.

Stoltenber­g legger til at han selv husker godt hvordan situasjone­n var før USA og Sovjetunio­nen undertegne­t INF-avtalen i 1987.

Våpenkappl­øp

– Vi må huske på at denne avtalen har vaert en hjørnestei­n i nedrustnin­gsarbeidet. Den ble inngått etter en opprivende og vanskelig strid, sier Nato-sjefen.

Det startet med at Russland på 1970-tallet utplassert­e raketter av typen SS20 i Øst-Europa. I 1979 gjorde Nato et vedtak om å svare på dette ved å utplassere mellomdist­anserakett­er av typen Pershing II og Tomahawk kryssermis­siler. INF-avtalen førte til at alle disse rakettene ble fjernet.

– Dette formet en hel generasjon sikkerhets­politikere, inkludert meg selv, sier Stoltenber­g til NTB.

Hans mål er å unngå at mønsteret fra 1970- og 1980-tallet gjentar seg.

– Vi ønsker ikke en ny kald krig. Vi ønsker ikke et nytt våpenkappl­øp, sier Stoltenber­g.

(NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway