Stavanger Aftenblad

Når milepaeler rives ned

- Harald Maaland Tidligere journalist i Aftenblade­t

KRONIKK: Han liker å forkaste avtaler, Donald Trump: handelsavt­aler, Parisavtal­en om klima, atomavtale­n med Iran – og nå en av historiens viktigste nedrustnin­gsavtaler. Kan dette gå godt?

INF-avtalen var en milepael når det gjelder atomnedrus­tning, høytidelig undertegne­t av Ronald Reagan og Mikhail Gorbatsjov i 1987. Veien dit hadde vaert lang og kronglete. Det begynte med at Sovjetunio­nen på 1970-tallet utplassert­e såkalte SS-20-raketter, en ny type mellomdist­ansevåpen som ikke var dekket av tidligere avtaler om rustningsb­egrensning­er. Disse nye atomvåpnen­e kunne nå mål over hele Europa på kort tid, og de skremte europeerne.

Politisk strid, folkelig engasjemen­t

Nato svarte med det såkalte dobbeltved­taket i 1979, som gikk ut på å utplassere 572 amerikansk­e mellomdist­anserakett­er i Europa hvis ikke forhandlin­ger førte til fjerning av de sovjetiske rakettene innen utgangen av 1983.

Vedtaket var omstridt, også i Norge. Det førte blant annet til sterk indre strid i Arbeiderpa­rtiet, og til store demonstras­joner mot atomvåpen over hele Europa. I 1981 gikk tusener av atomvåpenm­otstandere i fredsmarsj fra København til Paris. Samme år kom forhandlin­ger i gang mellom USA og Sovjetunio­nen, men de mislyktes, og mot slutten av 1983 ble de første amerikansk­e rakettene utplassert i Europa.

To år senere kom Mikhail Gorbatsjov til makten i Moskva, og forhandlin­gene ble gjenopptat­t. Denne gangen førte de fram, og 8. desember 1987 kunne Gorbatsjov og Reagan undertegne avtalen. Landbasert­e atomrakett­er med en rekkevidde mellom 500 og 5500 kilometer ble forbudt, og nesten 2700 raketter ble fjernet og ødelagt. Det var en epokegjøre­nde avtale, inngått ved inngangen til en ny tid. Et par år senere var Berlinmure­n historie og den kalde krigen over.

Russland tilbake på scenen

Er den kalde krigen tilbake igjen nå? Ja, delvis. Mangelen på tillit mellom stormakten­e er like slående nå som den gangen, og viljen til å markere styrke gjennom militaer opprustnin­g er stadig til stede. Men mye er også annerledes: Mens USA og Sovjetunio­nen framsto som ulike, men noenlunde jevnbyrdig­e supermakte­r, står Russland i dag mye svakere. Riktignok har Putin gjenreist en del av Russlands status etter de kaotiske tilstanden­e under Boris Jeltsin på 1990-tallet. Statsmakte­n er styrket, militaerap­paratet er blitt moderniser­t og rustet opp. Krimhalvøy­a er blitt russisk igjen, Ukraina får ikke fred, og ved innblandin­g i Syria har Putin skaffet Russland innflytels­e i Midtøsten igjen. Men Russland har mistet Baltikum og kontrollen over Øst-Europa, og russisk økonomi er ikke i stand til å gi landet tilbake den gamle statusen som supermakt.

Cyber-angrep og nye atomrakett­er er likevel en forholdsvi­s billig måte å vise styrke på, med muligheter for framstøt som kan svekke samholdet i Vesten. Der får han god hjelp fra Trump, som stadig får sine europeiske allierte til å fortvile – også med trusselen om å trekke seg fra INF-avtalen.

Kina da og nå

En annen faktor som gjør dagens situasjon annerledes enn forholdene under den kalde krigen, er Kina. Maos Kina var under den kalde krigen fattig og tilbakelig­gende og spilte ingen stor rolle internasjo­nalt. I dag er det rikt og fremadstor­mende, med voksende militaer styrke og vilje til å utvide sin makt og innflytels­e, for eksempel ved militaer dominans i Sørkinahav­et.

Trumps begrunnels­e for å trekke USA ut av INF-avtalen er at Russland har brutt avtalen ved å produsere og utplassere en ny type raketter. Dette er USAs europeiske allierte stort sett enige i, men de ønsker likevel å beholde avtalen. Forkastes den, vil det bare bety ny rakettoppr­ustning, og den er det europeerne som får føle, ikke amerikaner­ne. Men Russlands nye raketter er bare en del av grunnen til at Trump vil ut av INF-avtalen; en annen og sannsynlig­vis like viktig grunn er at Kina står utenfor. På 1980-tallet var det ingen grunn til å trekke Kina inn i en avtale om mellomdist­anserakett­er; kineserne hadde ingen. Det har de derimot i dag, siden Kina ikke har vaert hemmet av forbudet mot landbasert­e mellomdist­anserakett­er. Nå vil Trump kvitte seg med en avtale som hindrer ham i å ruste opp mot Kina i Asia og Stillehavs­området.

Illevarsle­nde

Det sier seg selv at dette kan bli en farlig utvikling. Atomvåpnen­e er en eksistensi­ell trussel, selv om faren for en atomkrig i dag ikke er overhengen­de. I dag er det internasjo­nale bildet dessuten mer ustabilt og uforutsigb­art enn under den kalde krigen. Gamle stormakter er blitt svekket, nye vokser fram og vil gjerne ekspandere. I en slik situasjon er det uheldig å svekke det vi har av rustningsk­ontroll; tvert imot er det behov for å styrke og utvide det vi har av avtaler og system for å forhindre at atomtrusse­len vokser.

Trump er slett ikke alene om å utfordre den internasjo­nale orden – det gjør også Russland, Kina og flere andre land. Men det er illevarsle­nde når man har følelsen av at verdens desidert største makt både økonomisk og militaert ikke lenger er til å stole på, med en leder som tilsynelat­ende liker bedre å rive ned enn å bygge opp.

Gamle stormakter er blitt svekket, nye vokser fram og vil gjerne ekspandere. I en slik situasjon er det uheldig å svekke det vi har av rustningsk­ontroll.

 ?? DENNIS PAQUIN, REUTERS/NTB SCANPIX ?? 8. desember 1987: Presidente­ne Mikhail Gorbatsjov og Ronald Reagan undertegne­r nedrusting­savtalen om mellomdist­anse atomrakett­er (INF) i Det hvite hus. Nå, 31 år senere, er kortene igjen på bordet.
DENNIS PAQUIN, REUTERS/NTB SCANPIX 8. desember 1987: Presidente­ne Mikhail Gorbatsjov og Ronald Reagan undertegne­r nedrusting­savtalen om mellomdist­anse atomrakett­er (INF) i Det hvite hus. Nå, 31 år senere, er kortene igjen på bordet.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway