Stavanger Aftenblad

Er dette et PR-stunt fra melk.no?

- Nina Johansen Master i samfunnser­naering og kostholdsr­ådgiver Tanja Kalchenko Lege, Helseperso­nell for plantebase­rt kosthold (HePla)

HELSE: Kumelk er verken den eneste eller sunneste kalsiumkil­den.

Terese Arnesen Glemminge fra meieriindu­striens eget PR- og markedsfør­ingsorgan melk.no, påberoper seg (Aftenblade­t 19.10.) autoritet til å fortelle ungdom hva som er sunt og hva som er usunt, og forsøker å gi inntrykk av at kalsium = melkeprodu­kter.

Kalsium er utvilsomt viktig, men når vi vet at kumelk er langt fra den eneste, og neppe beste eller sunneste kalsiumkil­den, lurer vi på om Glemminges framsnakki­ng av kumelk er først og fremst et forsøk på å fremme salg av produktet.

Verden har imidlertid gått videre siden «alle» drakk melk på 50-tallet. I 2018 vet vi om mange gode, sunnere og bedre kalsiumkil­der enn vi hadde den gangen. Havremelk for eksempel (unntatt økologisk), inneholder akkurat like mye kalsium som kumelk. I tillegg finnes kalsium i mange matvarer, som ulike typer kål, frukter, rotgrønnsa­ker, bønner og mye annen mat. Det er også en kjensgjern­ing at mesteparte­n av jordens befolkning får sitt kalsium fra andre kilder enn kumelk. Mesteparte­n av verdens befolkning tåler ikke kumelk en gang, på grunn av melkesukke­ret laktose.

Det er ingen hemmelighe­t at melkekonsu­met går stadig nedover blant nordmenn generelt, og ungdom spesielt. Det ser ut som at strategien der man spiller på foreldrene­s frykt for å utvikle beinskjørh­et, og på denne måten stimulere til økt inntak av melk, har feilet i årevis.

Blir frarådet

Melkeprodu­kter i de mengder som Glemminge anbefaler, er frarådet av for eksempel Harvard University, som i flere år har oppfordret til å begrense melkeprodu­kter til en til to porsjoner per dag. Også verdens ledende kreftforsk­ere, WCRF, konkludere­r i sin rykende ferske oppsummeri­ng at meieriprod­ukter kan øke risiko for kreft i prostata. I det siste er det også kommet flere studier som viser at kumelk også kan øke risiko for kviser – riktig nok ikke så alvorlig lidelse som kreft, men ganske ubehagelig og helt unødvendig.

Det norske ernaerings­rådet sa følgende i sitt kunnskapsg­runnlag for de norske kostrådene fra 2011: «Siden forskning viser at kalsium sannsynlig­vis har både gunstige og ugunstige effekter, gir ikke de norske kostrådene mengdeanbe­falinger for meieriprod­ukter». De nye, offentlige kostrådene i Belgia fra 2018 sier omtrent det samme.

Fortrenger andre matvarer

Store mengder melkeprodu­kter vil dessuten fortrenge andre matvarer fra kosten, slik at man går glipp av fiber og mange andre sunne plantestof­fer.

Verden har gått videre siden «alle» drakk melk på 50-tallet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway