Stavanger Aftenblad

Hvorfor er norske kvinner så syke?

- Gabriele Brennhauge­n Stavanger

HELSE: Jeg savner hormonene i sykefravae­rsdebatten. Selv om det nå er krav om at begge kjønn skal vaere med i medisinsk forskning, er det et stort etterslep.

Norske kvinners sykefravae­r fra jobben har fått mye oppmerksom­het i det siste. Åtti prosent mer enn menn er de borte, ifølge journalist Jon Hustad. For gode sykelønnso­rdninger og slappe holdninger er blitt nevnt som mulige forklaring­er. Kan det vaere at vi overser noe som ikke engang Norge kan likestille seg bort fra?

Svangerska­p og fødsler

Ifølge forskning som ble presentert på Kåkånomics-festivalen i Stavanger nylig, kan 40 prosent av forskjelle­n i sykefravae­r forklares med forhold knyttet til svangerska­p og barnefødsl­er. En åpenbar forskjell mellom menn og kvinner – selv om den bare gjør seg gjeldende en kort periode av livet, med en gjennomsni­ttlig fødselsrat­e på 1,62 barn pr. kvinne.

Noe kan også handle om forhold på arbeidspla­ssen. Av rundt 400.000 ansatte i «trøste-og-baere-yrker» er naer 90 prosent kvinner. Vi vet at det ikke står 400.000 administra­tive stillinger og venter på toppen av karrierest­igen, slik at de kan slippe å springe så fort og løfte så tungt etter hvert som de naermer seg pensjonsal­deren. Og hvis du er halvsjuk og snufsete, er det neppe et godt etisk valg å utsette de syke, gamle eller små menneskene du omgås, for smitte – da kan faktisk en egenmeldin­gsdag vaere på sin plass.

Men ennå skal det altså vaere en uforklarli­g forskjell igjen. Jeg spør meg da om vi har sett nøye nok etter.

Hormoner i heisfart

De som fulgte med i naturfagti­men i sjette klasse, husker at kjønnshorm­onene hos menn utvikler seg som en modifisert gauss-kurve – bratt oppover i tenårene, litt slakere nedover i andre enden. Vi husker også at kvinnenes hormoner oppfører seg helt annerledes. Ikke én gang i livet, men hver eneste måned i 35 til 40 år, går de i heisfart, fra null til hundre og tilbake igjen. Det er mer enn 400 ganger i løpet av livet – i hovedsak i yrkesaktiv alder. Og når denne fasen er over, følger overgangsa­lderen – for noen en mager trøst.

Hele systemet av hormoner knyttet til reproduksj­on er uhyre fininnstil­t og spennende – men har også noen ubehagelig­e sider. Har vi sjekket grundig hva det betyr for helsen? NRK tok opp menssmerte­r under overskrift­en «Det siste tabuet» i 2017 , da flere unge toppidrett­sjenter fortalte hvorfor de ikke hadde gjort det så godt som ventet i VM- og OL-sammenheng. Én av fem jenter og kvinner sies å ha «uutholdeli­ge smerter» i forbindels­e med menstruasj­onen, ifølge Oslo Universite­tssykehus. Noen har langt mer alvorlige symptomer. Endometrio­se, adenomyose og andre «typiske kvinnesykd­ommer» kan vaere ekstremt smertefull­e tilstander. Har du ikke hørt om dem, er det ikke rart - selv kvinner har knapt det hvis de ikke er berørt selv. Dette er ikke akkurat høystatus-tilstander som det blir forsket mye på og snakket mye om, og det kan ta mange år å få riktig diagnose og behandling.

Mannen er normen

Mye medisinsk kunnskap er basert på forskning knyttet til menn, eller forsøk på hanndyr. Det tok lang tid før det ble kjent at hjerteinfa­rkt ga veldig ulike symptomer hos kvinner og hos menn. Og ennå omtales kvinnenes symptomer ofte som «atypiske». En nylig studie fra USA viste at kvinner som fikk hjerteinfa­rkt, hadde større risiko for å dø dersom legen var en mann enn hvis det var en kvinnelig lege. Selv om det nå er krav om at begge kjønn skal vaere med i medisinsk forskning, er det et stort etterslep. Kvinnenes hormonsykl­us gjør det mer komplisert – og derfor dyrere – å se nøyere etter.

Kanskje henger også andre helseplage­r og sykdommer som er mer utbredt blant kvinner enn blant menn, sammen med hormonene? Selv i likestilli­ngslandet Norge ser det ut til at standardme­nnesket i mange sammenheng­er er lik mann. Hvis Hustad m.fl. gjorde seg bryet med å ta på noen andre briller, ville de kanskje oppdage at det er noen forskjelle­r mellom kjønnene som selv ikke Norge kan likestille seg bort fra.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway