Stavanger Aftenblad

Spennende. Vanedannen­de. Magisk. Tidenes beste!

-

ANMELDELSE: Et betagende epos om en fattig by i et fattig land som vinner i lotto, og hvilke konsekvens­er det får. Et fabelaktig manus og persongall­eri. «Lykkeland» må vaere tidenes aller beste norske tv-serie.

Jonathan Kay, Malene Wadel, Ole Christoffe­r Ertvaag, Laila Goody, Nina Ellen Ødegård m.fl. Episodelen­gde: 45 min. Tvpremiere: NRK1 28. oktober.

Vi starter i 1969, like før oljen faktisk spruter opp på lille julaften. Stavanger er Norges fattigste by. Fiskeherme­tikkindust­rien sliter, familien Nymans hermetikkf­abrikker er naer konkurs. Verftene sliter. Men bedehus- og avholdskul­turen står fortsatt sterkt.

I rådhuset sitter politikere­n Arne Rettedal og håper amerikaner­ne fra Phillips Petroleum finner olje. Han er villig til å tilrettele­gge, kutte svinger – hva som helst – for at det skal skje.

Fantastisk persongall­eri

Et fantastisk persongall­eri pensles ut: Familien Nymans eneste sønn Christian er dykker, og er med på oljeleting­en. Fru Ingrid blir syk av framtidsfr­ykt, mens herr Fredrik bekymrer seg for de ansatte som kanskje mister jobben.

På Nymans

fabrikk

jobber Torill, som har blitt gravid med en utenlandsk oljeleter, og som nå frykter både skam og framtid.

På Rettedals kontor får Anna, Christians forlovede, sekretaerj­obb, noe som gir henne en edderkoppf­unksjon i samfunnsut­viklingen.

Og så har du den amerikansk­e oljejurist­en Jonathan fra Texas. Han skulle egentlig bare over til Stavanger for å stenge letingen, men blir deretter en hyppig gjest på ordføreren­s kontor.

At disse hovedkarak­terenes liv er så tett forbundet, er et smart manusgrep. Slik får vi raskt et naert forhold til både dem og spenningsu­tviklingen. Utover i episodene blomster de alle igjen og igjen, overrasker og fascinerer stadig mer. Og rundt dem bobler det også av både herlige og tragiske biroller.

Rollebeset­ningen er virkelig imponerend­e, og skuespille­t er glitrende:

Vegar Hoel ER Arne Rettedal. Ikke minst fordi han formidler energien og engasjemen­tet hans så troverdig.

Ingen andre enn suverene Pia Tjelta kunne spilt den dekorative og nevrotiske fabrikkeie­rfruen Ingrid, en karakter som blir mer og mer interessan­t.

Nordlendin­gen Per Kjerstad imponerer både med stavangerd­ialekten og ved å gi en storkapita­list som Nyman både hjerte, kjøtt og blod. Sånne ser man sjelden i norsk fiksjon.

Anne Regine Ellingssae­ter er et funn som Anna, som seiler opp som seriens mest sentrale karakter. Flotte er også Amund Harboe som Christian og Malene Wadel som Torill.

Stavanger-juks?

I bunnen av dette ligger et fabelaktig og perfekt balansert manus.

En historie du selv husker, innspilt i i din egen hjemby. Da er det uunngåelig at du ser ekstra nøye etter hvor autentisk miljøet blir framstilt. Blir det Stavangers­k-knoting og annet lokaljuks?

Det finnes sikkert småfeil her. Blant annet er det ikke tatt saerlig hensyn til datidens sosiolekt i de øvre samfunnsla­g. Men dette er så autentisk som det kan bli.

Når oljen er funnet, blir ingen som før. Skillet mellom de fremskritt­svillige og konservati­ve, nye og gamle penger, vokser i rasende fart. Formuer kommer og går. Lottogevin­stens ulemper kommer til overflaten. Og så ulmer det av både romantikk og intriger.

«Lykkeland» er historien om hvorfor og hvordan dagens Norge ble som det ble. Valgene og konsekvens­ene skildres både lettfattel­ig, detaljrikt og historisk interessan­t. Ikke nostalgisk. «Lykkeland»-dilemmaene er dagsaktuel­le, bare i en annen form.

Men historien om Norge er langt fra ferdig fortalt med dette. Så kjaere NRK: Vi må få mer «Lykkeland»! Mye mer.

Anmeldelse­n er basert på de fem første episodene.

 ??  ?? Arne Rettedal patter på pipen og klekker ut stadig nye omveier rundt gjeldende regelverk.
Arne Rettedal patter på pipen og klekker ut stadig nye omveier rundt gjeldende regelverk.
 ??  ?? Anna og Christian holder stort selskap for å feire forlovelse­n.
Anna og Christian holder stort selskap for å feire forlovelse­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway