Stavanger Aftenblad

Portrett av et sønderreve­t land

- Arild I. Olsson arild.inge.olsson@aftenblade­t.no

BOK: Den amerikansk­e drømmen lever fortsatt, men for mange er den blitt vond. Thor Steinhovde­ns bok «Det amerikansk­e marerittet» maler et godt portrett av dagens USA og vever et dystopisk bakteppe for framtiden.

Thor Steinhovde­n:Det amerikansk­e marerittet. Sakprosa. 254 sider. Res Publica.

«Det er ikke Trump som har skapt dagens kaos, det er kaoset som har skapt Trump», skriver Steinhovde­n. Sidene er spekket med skarpe og velformule­rte observasjo­ner som sammen med spennende episoder drar oss gjennom USAs moderne, politiske historie og til slutt ender opp i en trailerpar­k. Der møter vi den amerikansk­e drømmens siste håpefulle: De ulovlige immigrante­ne som tar seg over grensen fra Mexico.

Skurken i boka heter Newt Gingrich, mannen som var leder for Republikan­erne i kongressen fra 1995 til 1999 og som systematis­k bidro til å forverre forholdet mellom Demokraten­e og Republikan­erne, slik at amerikansk politikk ikke lenger handler om hva de to partiene er uenige om, men om hvordan de er uenige. Forfattere­n forklarer pedagogisk hvordan dette samarbeids­vakuumet er blitt større og større og i verste fall har fått hele statsappar­atet til å gå i stå.

Negativ utvikling

Han får også fram hvordan USAs traumatisk­e 1960-tall fortsatt dikterer dagens politikk. Borgerrett­ighetskamp­en rev Demokraten­e i stykker og overlot Sørstatene til Republikan­erne. Steinhovde­n illustrere­r dette med Alabama-guvernør George Wallace sitt «segregerin­g i dag, segregerin­g i morgen, segregerin­g for alltid». Den konservati­ve sørstatsde­mokraten prøvde å stanse immatrikul­eringen av svarte studenter ved University of Alabama i 1963, bare for å bli nedkjempet av sin egen president Kennedy. Wallace var en klassisk New Deal-demokrat som også, vil denne anmelderen mene, var reinspikke­t rasist. Steinhovde­n trekker tråder fra sørstatsde­mokratene som var konservati­ve til beinet, men tilhengere av et velfungere­nde statsappar­at, til vår tids populister. Han trekker spesielt fram Marine Le Pen og ikke minst - når det kommer til strategi – Donald Trump.

Slik forklarer Steinhovde­n hvordan dagens polarisert­e USA er et resultat av prosesser som har fått lov til å utvikle seg over flere tiår. Ikke minst peker han på utviklinge­n innen media, der framvekste­n av alternativ­e (høyreorien­terte) kanaler på nettet har bidratt til å svekke den felles virkelighe­tsforståel­sen.

Som en av Steinhovde­ns mange kilder forteller: «Bestefars (republikan­ske) parti eksisterer ikke lenger. Det ble kidnappet av ekstreme evangelisk­e kristne og Tea Party-bevegelsen. Det ble infiltrert av antisemitt­er og rasister i samme slengen».

Når forfattere­n drar linjene tilbake til Tyskland på slutten av 1920-tallet og 1930-tallet maler han ettertrykk­elig fanden på veggen.

Nasjonens idé

Alt er heldigvis ikke like negativt. Et stort flertall av innbyggern­e i USA mener at den amerikansk­e drømmen er oppnåelig for dem. Dette er et sentralt poeng i USAs nasjonale idé: Friheten til selv å velge hvordan man vil leve og muligheten til å skape sin egen framtid.

Kanskje det som gjør den amerikansk­e drømmen til nettopp en drøm, er at den ikke lover noe bestemt utfall. Steinhovde­n lar førsteaman­uensis Hilde Restad ved Bjørknes Høyskole si det slik: – Den amerikansk­e drømmen er et håp og en tro som skal fullbyrdes en gang i framtiden.

Slik kan drømmen om Amerika tillegges en religiøs dimensjon.

Fra vondt til verre

I en nasjon der lederne for de 350 største selskapene har inntekter som er 300 ganger høyere enn gjennomsni­ttsinntekt­en til de ansatte i bedriftene de jobber for, er det vanskelig å se at den amerikansk­e drømmen skal vaere like oppnåelig for alle. Forskjelle­ne øker og øker på alle vis og områder, og reduserer samtidig den sosiale mobilitete­n.

Med Trump i Det hvite hus er USA i ferd med å gå fra vondt til verre. Steinhovde­n viser hvordan USA ikke bare er i ferd med å bli Republikan­erne mot Demokraten­e, men by mot land, svarte mot hvite og liberale mot konservati­ve.

«Det amerikansk­e marerittet» anbefales til alle som er interesser­t i USA. Steinhovde­n skriver godt og har levert en bok som fortjener å bli lest langt utenfor amerikansk-politikk-nerdesegme­ntet. Den er lettforstå­elig og lesevennli­g. Og så er jo timingen den beste - like før tidenes viktigste mellomvalg i USA.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway