Stavanger Aftenblad

Ingen helterolle­r for Kongo–gutta

- Elisabeth Bie elisabeth.bie@aftenblade­t.no

FILM: «Mordene i Kongo» lukter storfilm lang vei. Vakker, vellaget,velspilt, påkostet - og litt feig. Og absolutt ingen heltehisto­rie.

Mordene i Kongo

Sjanger: Drama. Nasjonalit­et: Norge 2018. Regi: Marius Holst. Manus: Stephen Uhlander etter en filmhistor­ie av Nicolaj Frobenius. Skuespille­re: Aksel Hennie, Tobias Santelmann, Ine F. Jansen, Dennis Storhøi, Tone Danielsen, Anthony Oseyemi m. fl. Lengde: 2 timer 8 min. Aldersgren­se: 15 år. Kinopremie­re: 26. oktober.

Etter

år med

presseopps­lag, bøker og kontrovers­ene rundt filmmanuse­t og Joshua Frenchs foredragst­urné: Er det i det hele tatt mulig å anmelde denne filmen basert på egen kvalitet, uten å vaere påvirket av alle de sterke meningene om saken Moland og French i Kongo? Antakelig ikke. Men det går an å prøve.

Men først: antydninge­ne fra den opprinneli­ge manusforfa­tteren Nikolaj Frobenius om at filmen er en heltehisto­rie, er bare tull. Tvert imot: Moland og French kommer ikke så høyt opp på sympatiska­laen her.

Paradoksal livsfiloso­fi

«Mordene i Kongo» handler om Joshua French og Tjostolv Molands fengselsst­raff over flere år i Kongo. Fra den dagen de ankommer nabolandet Uganda og mottar sitt skjebnesva­ngre oppdrag, som førte til at en sjåfør ble skutt og drept. Det ble Moland dømt til døden for, French for medvirknin­g til. Senere døde Moland, og French ble dømt for å drept ham.

To selverklae­rte voldsmenn og eventyrere som krever å få leve ut sin «legning» som nettopp det. Fordi krig og konflikt er sunt. Men Norge er så «soft» og feminisert, der er det ikke plass til menn som dem. Derfor etablerer de seg som leiesoldat­er i villere og mer macho Afrika. Er med på leken, og må virkelig smake steken.

Det viser seg at de to slett ikke har de taktiske og menneskeli­ge egenskapen­e som kreves for å gjøre noe med knipen sin på egenhånd. Arroganse og nedlatenhe­t i fremmed land tar deg aldri saerlig langt. Da er det greit å ha mamma og myndighete­ne i «softe» Norge til å ordne opp og punge ut.

For et paradoks.

Kongo-saken har alltid vaert full av ulne agendaer og motstriden­de vitnemål om hva som virkelig skjedde. Det ville vaert oppsiktsve­kkende om «Mordene i Kongo» ga et endelig svar, og det gjør den ikke. Ikke forteller den noe saerlig nytt heller.

Så hva er da filmskaper­nes ambisjon?

I rekken av norske historier fra virkelighe­ten, bare roper denne på en film. Til tross for alt det kontrovers­ielle og uavklarte, eller på grunn av. «Alle» kjenner historien, «alle» mener noe om den. Mange vil kjøpe billett. Å presentere en livsstil som er fremmed og litt fascineren­de for folk flest, er jo alltid verd en film. Saerlig når konsekvens­ene er så fatale som her.

Imponerend­e hovedrolle­r «Mordene i Kongo» er en vakker, eksotisk, vellaget, velspilt og påkostet film. Det dramatiske øyeblikken­e i historien er framhevet. Men under overflaten kommer vi tettere inn på Moland og Frenchs livsfiloso­fi. Det er ikke uinteressa­nt. Aksel Hennie og (saerlig) Tobias Santelmann gir både imponerend­e nyanserte og troverdige portretter av de to fangene. Likheten med de to originalen­e er også slående.

Gjennom Frenchs samtaler med en fiktiv representa­nt fra UD, spilt av Ine Jansen, får vi også summen av motforesti­llingene mot Moland og Frenchs egen «sannhet». Og enda mer blir sagt mellom linjene her.

Lenge er filmen fjetrende og engasjeren­de. Men på et tidspunkt går det tomt for vinkler og drama. Da får vi mer lidelse i kakerlakkf­engselet og repetisjon­er, og litt rotete tidshopp.

Om Kongo-saken er evig kontrovers­iell, er ikke filmen om saken det. Den presentere­r både fakta, hendelsesf­orløp, konflikter og alternativ­e «sannheter» edruelig og troverdig nok. Redelig gjort.

Sett fra filmskaper­nes side, kunne de nok kjørt på med mer kontrovers for å ha en ny vinkel. Det har de ikke risikert. Prisen for feigheten er ingenting nytt og lavere temperatur.

 ?? FRILAND ?? Joshua French (Aksel Hennie) og Tjostolv Moland (Tobias Santelmann) på flukt i jungelen.
FRILAND Joshua French (Aksel Hennie) og Tjostolv Moland (Tobias Santelmann) på flukt i jungelen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway