Stavanger Aftenblad

Høy forekomst av generelle laerevansk­er hos rusavhengi­ge

-

med tjenester som barnevern, psykologis­k pedagogisk­e tjenester og barne og ungdomspsy­kiatrien og har høyere tilbakefal­l til rus i behandling­sperioden enn de pasientene som ikke hadde generelle laerevansk­er. Hayes Ability Screening Index ble undersøkt i studien og funnet å vaere et presist og kostnadsef­fektivt instrument for raskt å fange opp pasienter med mulige generelle laerevansk­er som er i behov av videre utredning for psykisk utviklings­hemming.

Braatveits avhandling er en av de første studiene internasjo­nalt om psykisk utviklings­hemming og generelle laerevansk­er blant rusmiddela­vhengige ved bruk av alle tre diagnosekr­iteriene for utviklings­hemming (nedsatt intellektu­ell fungering, nedsatte tilpasning­sferdighet­er, hvorav begge disse var nedsatt før fylte 18 år).

Avhandling­en har betydning for klinisk praksis gjennom økt fokus på, og en konkret metode for, å «fange opp» mulige generelle laerevansk­er blant rusmiddela­vhengige. Mennesker med psykisk utviklings­hemming kan trenge tilpasset behandling for rus og psykiske helseutfor­dringer, samt andre tjenester og boforhold ved endt rusbehandl­ing enn mennesker uten en slik funksjonsh­emming. Økt identifise­ring gir ikke bare en mer helhetlig forståelse av den enkelte pasients utfordring­er og behandling­sbehov, men har også implikasjo­ner for tjenesteut­vikling og samarbeids­modeller mellom helsetjene­ster.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway