Stavanger Aftenblad

Bibelens klare spørsmål

- Helge Hansen

Når jeg ser din himmel, et verk av dine fingre, månen og stjernene som du har satt der, hva er da et menneske – at du husker på det, et menneskeba­rn – at du tar deg av det? Når jeg ser din himmel, et verk av dine fingre, månen og stjernene som du har satt der, hva er da et menneske – at du husker på det, et menneskeba­rn – at du tar deg av det?

(Salme 8: 4-5).

Bibelen er full av klare spørsmål. Her er et lite utvalg. Fra Edens hage: Adam, hvor er du? Etter at Kain har drept sin bror Abel blir Kain spurt om hvor broren hans er. Når profeten Elia er oppe på et høyt fjell, får han spørsmål fra Gud: Elia, hva vil du her? Og når profeten Jesaja er i tempelet får han spørsmålet; hvem skal jeg sende og hvem vil gå for oss?

Når Jesus møter disiplene spør han dem om hva de søker og lengter dere etter. Det kan virke som Gud er en Gud som hele tiden søker å få i gang en samtale med mennesker. Det er viktig å få svar på spørsmål vi kjemper med. Bibelen handler også om å få gode svar. Samtidig inviterer gode spørsmål oss til bevegelse. Spørsmål er som gode rom vi kan gå inn i og utforske videre enten alene eller sammen med andre. En måte å møte spørsmålen­e i bibelen på, er å undre oss over hvilket tonefall som ligger i spørsmålet. Er det en varme og omsorg i spørsmålet, et engasjemen­t, en interesse, bekymring, en sorg, en glede? Teksten i dag er hentet fra Salme 8, og spørsmålet som stilles i denne teksten er virkelig noe å grunne videre på.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway