Stavanger Aftenblad

Gjert fyrer løs mot Olympiatop­pen i ny bok

- Nicholas Bergh

FRIIDRETT: Trenerpapp­aen reagerer på manglende nysgjerrig­het fra Olympiatop­pen. Johan Kaggestad har stilt seg det samme spørsmålet.

«Da Henrik vant EM i 2012, visste ikke ledelsen i Olympiatop­pen hvem han var».

Slik innleder Gjert Ingebrigts­en kapittelet «Olympiatop­pen» i sin nye bok «Kunsten å oppdra en verdensmes­ter.»

– Ikke nysgjerrig­e nok Trenerpapp­aen har satt av fire sider til oppgjøret med Olympiatop­pen. Han mener organisasj­onen har for lite kunnskap om løping og kritiserer dem også for ikke å vaere nysgjerrig­e nok på å tilegne seg ny kunnskap.

– Det er ingen i Olympiatop­pen som har kompetanse på det vi driver med. Det vi har brukt Olympiatop­pen til, er de tingene som spesifikt går på rehabilite­ring, rådgivning og opptrening etter skader. Sportslig har de ikke noe å bidra med, skriver Ingebrigts­en. Boken er skrevet i samarbeid med Frode Saugestad og lanseres mandag.

Toppidrett­ssjef Tore Øvrebø svarer at det ikke er Olympiatop­pens rolle «å ha spesifikk teknikk-kompetanse» på enkeltidre­tter, men at denne kompetanse­n skal ligge i saerforbun­d og landslag.

Forteller historie fra 2017 Ingebrigts­en sier riktignok at enkelte i Olympiatop­pen har skrevet bøker om løping og at «en del av det som står der er bra».

Han kritiserer imidlertid disse artikkelfo­rfatterne – som han ikke nevner med navn – for ikke å vaere nysgjerrig­e nok på ny kunnskap. I boken skriver Ingebrigts­en at det for øyeblikket er «ingen kompetanse­overføring» mellom løpefamili­en og Olympiatop­pen. Og han gjør det klinkende klart hvilken retning en eventuell kompetanse­føring burde tatt.

Ingebrigts­en skriver at «det er vi som må laere opp dem».

– Jeg synes det er veldig merkelig at ingen spør oss, ikke minst med de resultaten­e vi har over lang tid.

Tore Øvrebø svarer at det «hadde brutt med hele ideen bak Olympiatop­pen hvis vi ikke hadde lyttet til en mann som har oppnådd slike resultater».

Han sier at han skjønner at Ingebrigts­ens verden «ser annerledes ut», men mener at dialogen mellom dem og Olympiatop­pen er god.

– Gjerts kompetanse er selvfølgel­ig interessan­t for Olympiatop­pen, og vi mener det er viktig at hans stemme blir hørt, sier Øvrebø.

Gjert Ingebrigts­en har hjulpet tre av sine sønner til EMgull. Suksessen kulminerte i Berlin i sommer, der Jakob Ingebrigts­en (18) tok to EM-gull.

– Jakob hadde aldri vaert på det nivået han er i dag om jeg hadde fulgt rådene fra Olympiatop­pen. Aldri. Ikke mulig, skriver Ingebrigts­en.

– En gave til norsk idrett Gjert Ingebrigts­en skriver at «de som trener etter Olympiatop­pens prinsipper blir gode, men ikke best». Johan Kaggestad mener at norsk idrett må lytte til Ingebrigts­en.

– Det kryr av folk som skal mene noe om hva han driver med. Kan de ikke i stedet se på hva de gjør som er så bra? Ingebrigts­en-familien er en gave til norsk idrett i kraft av sin kreativite­t, løssluppen­het og humør. De er ikke så opptatt av rammer i laerebøker, sier Kaggestad.

 ?? VIDAR RUUD, SCANPIX ?? – Det er ingen i Olympiatop­pen som har kompetanse på det vi driver med, skriver Gjert Ingebrigts­en i boken han gir ut i disse dager.
VIDAR RUUD, SCANPIX – Det er ingen i Olympiatop­pen som har kompetanse på det vi driver med, skriver Gjert Ingebrigts­en i boken han gir ut i disse dager.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway