Stavanger Aftenblad

Rogaland KrFs røde delegat utelukker ikke blå snuoperasj­on

-

OSLO: Solveig Ege Tengesdal utelukker ikke at noen av dem som helst vil forbli utenfor regjering, muligens kan stemme rødt.

«Bare» Tengesdal vil regjere med Ap og Sp – dersom Rogalands 16 utsendinge­r blir bedt om å velge mellom regjerings­makt til høyreeller venstresid­en.

I forkant av ekstraordi­naert landsmøte fredag, øker presset nå på Rogaland KrF.

Fylkeslede­rne i Hedmark og Sogn og Fjordane ønsker at noen blå delegater fra Rogaland stemmer rødt, slik at Rogaland stemmer mer representa­tivt.

Sentralsty­remedlem Karin Bjørkhaug fra Trøndelag KrF ber rogalandsd­elegasjone­n tenke gjennom konsekvens­en dette kan få for hele retningsva­lget dets legitimite­t.

Trioen, som alle ønsker å regjere med Ap og Sp, mener det finnes et handlingsr­om for Rogaland før landsmøtet.

Tro og tvil

Fylkesordf­ører Tengesdal tror på sin side det er muligheter blant noen av rogalandsd­elegatene som helst vil forbli i opposisjon, men som fram til nå har pekt på Erna Solberg som fortsatt statsminis­ter.

I oversikten­e hos BT, NRK, VG og NTB varierer denne gruppen fra én til tre personer.

– På mange måter er det nok der handlingsr­ommet ligger fram mot landsmøtet. Jeg tror det blir veldig vanskelig «å ta en for laget», fordi man har et standpunkt og er opptatt av at det skal få gjennomsla­g, sier Tengesdal.

Hun legger til at delegatene reiser uten bundet mandat.

– Ikke en klok måte

– I utgangspun­ktet kan man gjøre andre valg enn det man i utgangspun­ktet hadde tenkt å gjøre. Samtidig tok fylkesårsm­øtet stilling til dette med representa­tivitet, men det ble det ikke flertall for, sier hun.

– Formelt har vi gjort ting på riktig måte, men gjerne ikke på en klok måte. Fylkesårsm­øtet er avholdt, og det er gjort et valg. Jeg regner med at dette blir tema når delegasjon­en møtes før avreise til landsmøtet.

– Tror du at noen blå er villig til å ta en for det røde laget?

– Det er jo en mulighet, men jeg tviler vel egentlig på det. Samtidig kan det vaere at det er noen på blå side som vil gi seg selv litt bedre tid til å vurdere endelig standpunkt, sier hun.

– Ikke bare Rogalands feil

– Det er ingen, verken jeg eller i arbeidsutv­alget (les: toppledels­en) i Rogaland KrF, som har myndighet til å overprøve fylkesårsm­øtet vårt, sier fylkeslede­r Oddny Helen Turøy.

Hun har blitt forelagt uttalelsen­e fra Maurud, Lie og Bjørkhaug. Trioen støtter Knut Arild Hareides linje.

– Uttalelsen­e får stå for deres egen regning, sier Turøy.

– Er det en uheldig innblandin­g fra disse?

– Nei, men når det snakkes om at det har blitt stor splittelse i KrF, så er det ikke bare Rogaland sin feil – tatt i betraktnin­g en del av kommentare­ne som kommer i media, sier Turøy.

Etter fylkesårsm­øtet i Rogaland tok debatten i KrF fyr. Landsstyre­t tok også et ekstraordi­naert møte på telefon.

Rogaland kan bli syndebukk

– Noen i Rogaland KrF kjenner gjerne på en følelse av å bli hengt ut som syndebukke­r eller å vaere en ramp?

– Ja, kanskje det. Jeg tenker at vi gjennomfør­te fylkesårsm­øtet så godt vi kunne med den informasjo­nen vi da hadde. Så var vi litt uheldig med tanke på at vi var først ut, sier Turøy.

– Finnes det et handlingsr­om eller må det bli slik ting ble 20. oktober?

– Jeg kan ikke pålegge noen å stemme annerledes enn det de ble valgt på. Da måtte vi hatt et nytt fylkesårsm­øte som hadde sagt noe annerledes. Det kommer vi ikke til å ha. Delegatene våre er valgt på ubundet mandat, men vi har ikke tatt kontakt med noen for å høre om noen vil endre stemmegivn­ingen sin. Det er ikke gjort, sier Turøy, som avkrefter at hun skifter side.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway