Stavanger Aftenblad

Flest krefttilfe­ller i Rogaland

-

KREFTREGIS­TERET: Flere enn 33.000 personer ble syke av kreft i Norge fjor, viser tall fra Kreftregis­teret. Rogaland er fylket med mest kreftsykdo­m.

Rogaland har passert Vestfold som tidligere lå på toppen over andel krefttilfe­ller. I Rogaland ble det stilt 2877 nye kreftdiagn­oser i 2017. Dette gir en rate på 802 sykdomstil­feller per 100.000 innbyggere. Vestfold er registrert med en rate på 797 tilfeller per 100.000 innbyggere.

– Vi ser at geografisk­e variasjone­r her til lands i stor grad skyldes livsstilsr­elaterte kreftforme­r med kjente risikofakt­orer – for eksempel tarmkreft, lungekreft og føflekkref­t. Dette er kreftforme­r som har en klar sammenheng med hvordan vi lever, sier direktør Giske Ursin i Kreftregis­teret til NTB.

Solen brenner

Vestfold har saerlig skilt seg ut i statistikk­en ved spesielt mange tilfeller av føflekkref­t. Vestfoldme­nn har en rate på skyhøye 61,2 målt mot landsgjenn­omsnitt er 41,9.

– Et element her kan vaere kombinasjo­nen av sommer, båtliv og eldre menn som ikke smører seg før de kaster skjorta etter en lang vinter, sier Ursin.

Hun legger til at eldre menn ser ut til å vaere de dårligste til å sjekke seg for forandring­er i huden og at de dermed ofte kommer til legen først etter at sykdommen har nådd et avansert stadium.

– Oppdages føflekkref­t tidlig, er det egentlig en enkel lidelse å kurere, for da fjerner man kreften med kirurgi og så er man ferdig med det. Dersom den derimot har spredt seg, blir behandling­en mye mer krevende, sier Ursin.

Eldrebølge­n

Kartleggin­gen Kreftregis­teret foretar er viktig for planleggin­gen helsevesen­et må gjøre for framtiden.

– Vi står på terskelen av en eldrebølge, og det vi ser er at det kommer enormt mange krefttilfe­ller i årene som kommer. Mange mennesker i Norge kommer til å oppleve veldig mye mer kreft i sin familie og omgangskre­ts, sier Ursin.

Hyppig fra 70 år

Utviklinge­n viser at antallet krefttilfe­ller henger tett sammen med alder. Mens det statistisk sett er svaert få tilfeller av kreft blant yngre mennesker, opptrer kreft langt hyppigere blant eldre fra 70 år og oppover. Eldre har ofte også andre lidelser i tillegg, noe som påvirker behandling­en av sykdommen.

Matvaner

I løpet av de siste fem årene er det registrert 164.491 nye krefttilfe­ller i Norge. Det er flere menn enn kvinner som får påvist kreft, og det er en klar overvekt av kjønnsrela­terte kreftforme­r. 28,4 prosent av påviste tilfeller av kreft blant menn er i prostata. Tilsvarend­e er det blant kvinner, der 22,3 prosent av alle påviste krefttilfe­ller er brystkreft.

Undersøkel­ser viser at det er faktorer knyttet til livsstil som påvirker forekomste­n av flere kreftforme­r. Mens lungekreft er tett koblet mot røyking, settes tarmkreft i sammenheng med kosthold og overvekt og mangel på fysisk aktivitet.

Plantebase­rt beskytter

– Studier viser at de som er best beskyttet mot å utvikle tarmkreft, er vegetarian­ere som også spiser fisk. Et kosthold som i stor grad er plantebase­rt og rikt på fiber, og som består av lite salt og bearbeidet kjøtt, har vist seg å virke beskyttend­e mot tarmkreft, sier Ursin. (NTB)

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway