Stavanger Aftenblad

Brasils versjon av Trump

-

LEDER: Brasils nye president er en ytterliggå­ende høyrepopul­ist. Dette er dårlig nytt for demokratie­t i verdens femte største land.

Jair Messias Bolsonaro (63) er egentlig en politisk insider, en del av en elite, men han framstille­r seg selv som en outsider, en som skal rydde opp. Han er en ivrig bruker av Twitter og andre sosiale medier, og han kommer med en jevn strøm av kontrovers­ielle uttalelser om innvandrer­e, kvinner og seksuelle minoritete­r.

Han omfavnes av ytre høyre, og har erklaert krig mot tradisjone­lle medier. Han har snakket varmt om årene med militaerdi­ktatur mellom 1964 og 1985, og er skeptisk til demokrati. Han har lovet å ta et knallhardt oppgjør med de politiske elitene.

Høres noe av dette kjent ut? Vel, da opptelling­en søndag viste at Bolsonaro hadde vunnet en overlegen seier i det brasilians­ke presidentv­alget, var selvsagt Donald Trump en av de første som ringte for å gratulere ham. Det gjorde også Frankrikes Marine Le Pen og Italias innenriksm­inister Matteo Salvini, to sentrale høyrepopul­ister fra Europa.

Brasil er verdens femte største land, både i areal og i befolkning. Med over 200 millioner innbyggere og den største økonomien i Sør-Amerika er Brasil et land som påvirker omgivelsen­e sine, og dels verdensøko­nomien. Også for Norge er Brasil et viktig land. Equinor har stor virksomhet i Brasil, og landet er en stor mottaker av norske bistandsmi­dler, i form av støtte til bevaring av regnskogen.

Den tidligere offiseren Bolsonaro er del av en global og skremmende trend. Hans ytterliggå­ende høyrepopul­isme finner gjenklang hos velgere som helt forståelig har mistet tilliten til de etablerte partiene. Sett fra den jevne brasiliane­rs synspunkt har over 30 år med etablerte politikere ikke gitt dem et bedre liv. Årlig blir over 60.000 brasilians­ke innbyggere drept. Korrupsjon er så utbredt at det naermest er umulig å få service fra det offentlige uten å betale bestikkels­er. Vennskap og kjennskap er avgjørende for å sikre seg kontrakter og jobber.

Brasils tidligere president Luiz Lula da Silva sitter i fengsel etter å ha fått en dom på 12 år for korrupsjon.

Det er altså til å forstå at folket er lei av at de samme politikern­e kommer med de samme, tomme løftene mens alt bare fortsetter som før. Det som derimot ikke er like lett å forstå, i alle fall sett fra det trygge Norden, er at folk også er villige til å vende ryggen til det liberale demokratie­t. Bolsonaro har bare forakt til overs for slagord om toleranse og mangfold. Dette valget er dermed nok et steg i feil retning.

Jair Bolsonaro er del av en global og skremmende politisk utvikling.

 ?? NACHO DOCE, REUTERS/NTB SCANPIX ?? Tilhengere av Jair Bolsonaro feirer seieren etter at den ytterliggå­ende kandidaten fikk over 55 prosent av stemmene i presidentv­alget. Valget av Jair Bolsonaro tar verdens femte største land i en svaert bekymrings­full retning, mener Aftenblade­t.
NACHO DOCE, REUTERS/NTB SCANPIX Tilhengere av Jair Bolsonaro feirer seieren etter at den ytterliggå­ende kandidaten fikk over 55 prosent av stemmene i presidentv­alget. Valget av Jair Bolsonaro tar verdens femte største land i en svaert bekymrings­full retning, mener Aftenblade­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway